Историческата интерпретация и дигиталната трансформация акцент в Ден 5 на Седмицата на книгата

петък, 31 март 2023 16:50

Разглеждате снимки от Историческата интерпретация и дигиталната трансформация акцент в Ден 5 на Седмицата на книгата

Вижте пълен текст на Историческата интерпретация и дигиталната трансформация акцент в Ден 5 на Седмицата на книгата

С премиера на <b>&bdquo;Пътеводител на историческия стопаджия&ldquo; на проф. д.н. Пенчо Пенчев </b>започна петият ден от Седмицата на книга. &bdquo;Тази книга е една значителна крачка в опита за преодоляването на грешните интерпретации в българската история. Всички процеси и събития, описани в нея са известни, новото се вижда в интерпретацията и в заключенията&ldquo;, каза &nbsp;доц. д-р Марко Димитров от катедра &bdquo;Политическа икономия&ldquo;, който представи книгата.

С премиера на „Пътеводител на историческия стопаджия“ на проф. д.н. Пенчо Пенчев започна петият ден от Седмицата на книга. „Тази книга е една значителна крачка в опита за преодоляването на грешните интерпретации в българската история. Всички процеси и събития, описани в нея са известни, новото се вижда в интерпретацията и в заключенията“, каза  доц. д-р Марко Димитров от катедра „Политическа икономия“, който представи книгата.

&bdquo;Книгата отразява до голяма степен това, което е нашият университет. В нея има политическа икономия, история, есеистика. Отразява разговорите ми с колеги, моменти от интелектуалното ми общуване с повечето хора, които присъстват тук. Интелектуалната среда, която съществува в университета, подпомогна създаването на тези книги&ldquo;, каза проф. Пенчо Пенчев.

„Книгата отразява до голяма степен това, което е нашият университет. В нея има политическа икономия, история, есеистика. Отразява разговорите ми с колеги, моменти от интелектуалното ми общуване с повечето хора, които присъстват тук. Интелектуалната среда, която съществува в университета, подпомогна създаването на тези книги“, каза проф. Пенчо Пенчев.

&bdquo;Пътеводител на историческия стопаджия&ldquo; е продължение и допълнение на сборника с есета &bdquo;Минало несвършено. Пропуснати уроци от българската история&ldquo;. Книгата е покана за разговор, който цели всеки да достигне до отговор на въпроса за смисъла на историческото познание, се казва в анотацията на книгата. Тя представлява строго подбран научен материал, поднесен на разбираем език за хора, които не са длъжни да бъдат професионални историци. <b>Интервю с проф. д.н. Пенчо Пенчев можете да прочетете <a href="https://www.unwe.bg/bg/pages/26270/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b4-%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%be-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82.html" target="_blank">ТУК</a>.</b>

„Пътеводител на историческия стопаджия“ е продължение и допълнение на сборника с есета „Минало несвършено. Пропуснати уроци от българската история“. Книгата е покана за разговор, който цели всеки да достигне до отговор на въпроса за смисъла на историческото познание, се казва в анотацията на книгата. Тя представлява строго подбран научен материал, поднесен на разбираем език за хора, които не са длъжни да бъдат професионални историци. Интервю с проф. д.н. Пенчо Пенчев можете да прочетете ТУК.

&bdquo;Основната тематика е свързана с това какво е значението на дигитализацията от гледна точка на събиране на големи данни от всичко и от всякъде. Първата ми монография беше на тема интернет на обектите, за което се говореше, че ще се случи, днес вече има работещ интернет на обектите, от където получаваме информация и затова и заглавието на тази книга е за дигиталният свят и промяната. В нея разглеждам как цялата Земя, както и всички дейности около нас се дигитализират. И е важен въпросът - като всичко става дигитално, ние като хора къде оставаме&ldquo;, сподели пред публиката проф. Боянов.

„Основната тематика е свързана с това какво е значението на дигитализацията от гледна точка на събиране на големи данни от всичко и от всякъде. Първата ми монография беше на тема интернет на обектите, за което се говореше, че ще се случи, днес вече има работещ интернет на обектите, от където получаваме информация и затова и заглавието на тази книга е за дигиталният свят и промяната. В нея разглеждам как цялата Земя, както и всички дейности около нас се дигитализират. И е важен въпросът - като всичко става дигитално, ние като хора къде оставаме“, сподели пред публиката проф. Боянов.

В книгата става въпрос за това какви са начините на протичане на дигиталната трансформация, в който процес всичко постепенно се дигитализира. Разглежда се обхвата на тази трансформация, както и един от най-важните й аспекти и следствия &ndash; създаването на големи данни в световен мащаб. Разгледана е динамиката и насоките на тяхното развитие, значението им за всички области на живота на хората и началото на процеса на генериране на големи данни.

В книгата става въпрос за това какви са начините на протичане на дигиталната трансформация, в който процес всичко постепенно се дигитализира. Разглежда се обхвата на тази трансформация, както и един от най-важните й аспекти и следствия – създаването на големи данни в световен мащаб. Разгледана е динамиката и насоките на тяхното развитие, значението им за всички области на живота на хората и началото на процеса на генериране на големи данни.

<span>&bdquo;</span>Пощенска кутия за приказки<span>&ldquo;</span> е създадена преди 13 години от Гери Турийска и е инициирала редица хора да изпращат творчески текстове, които се селектират и представят пред публика от артисти. &bdquo;Пълнили сме клубни сцени, летни театри и кина. Част от тези неизвестни автори сега са известни писатели и поети, а през 2015 г. направихме издателство&ldquo;, обясниха Ралица Найденова, Цветелина Цекова и Ива Дайновска от екипа на Пощенска кутия.

Пощенска кутия за приказки е създадена преди 13 години от Гери Турийска и е инициирала редица хора да изпращат творчески текстове, които се селектират и представят пред публика от артисти. „Пълнили сме клубни сцени, летни театри и кина. Част от тези неизвестни автори сега са известни писатели и поети, а през 2015 г. направихме издателство“, обясниха Ралица Найденова, Цветелина Цекова и Ива Дайновска от екипа на Пощенска кутия.

Определят &bdquo;Виж сега, моето момиче&ldquo; като книга мисия, която оборва щампата, че жената е по-ниско поставена от мъжа. Личните истории са завладяващи и показват силни, талантливи, интересни жени, които с хъс и творчески заряд прокарват ярка диря в обществото. Екипът е решен да събере достатъчно средства от продажбата на сборника, които да осигурят стипендии на вдъхновени, млади жени творци.

Определят „Виж сега, моето момиче“ като книга мисия, която оборва щампата, че жената е по-ниско поставена от мъжа. Личните истории са завладяващи и показват силни, талантливи, интересни жени, които с хъс и творчески заряд прокарват ярка диря в обществото. Екипът е решен да събере достатъчно средства от продажбата на сборника, които да осигурят стипендии на вдъхновени, млади жени творци.

<strong style="text-align: justify;"><em>щандовете на издателите до 17.00 ч. на 4 април 2023 г.</em></strong>

щандовете на издателите до 17.00 ч. на 4 април 2023 г.

Галерия снимки от Историческата интерпретация и дигиталната трансформация акцент в Ден 5 на Седмиц ...