Историческата интерпретация и дигиталната трансформация акцент в Ден 5 на Седмицата на книгата

петък, 31 март 2023 16:50

С премиера на „Пътеводител на историческия стопаджия“ на проф. д.н. Пенчо Пенчев започна петият ден от Седмицата на книга. „Тази книга е една значителна крачка в опита за преодоляването на грешните интерпретации в българската история. Всички процеси и събития, описани в нея са известни, новото се вижда в интерпретацията и в заключенията“, каза  доц. д-р Марко Димитров от катедра „Политическа икономия“, който представи книгата.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев  и  доц. д-р Марко Димитров

„Огромна е нуждата от нов прочит на българската история, за да се премахнат нещата, които са плод на идеология и преднамерено изкривяване на историческата истина. Хубаво е, че авторът не си поставя мегаломанската задача да пренапише историята, а иска само да провокира, да допринесе за доближаването до истината“, допълни доц. д-р Марко Димитров.

„Книгата отразява до голяма степен това, което е нашият университет. В нея има политическа икономия, история, есеистика. Отразява разговорите ми с колеги, моменти от интелектуалното ми общуване с повечето хора, които присъстват тук. Интелектуалната среда, която съществува в университета, подпомогна създаването на тези книги“, каза проф. Пенчо Пенчев.

„Пътеводител на историческия стопаджия“ е продължение и допълнение на сборника с есета „Минало несвършено. Пропуснати уроци от българската история“. Книгата е покана за разговор, който цели всеки да достигне до отговор на въпроса за смисъла на историческото познание, се казва в анотацията на книгата. Тя представлява строго подбран научен материал, поднесен на разбираем език за хора, които не са длъжни да бъдат професионални историци. Интервю с проф. д.н. Пенчо Пенчев можете да прочетете ТУК.

Книгата „Дигиталният свят - промяната Глобалната дигитална трансформация - обогатяване или обедняване на човечеството“ с автор проф. д-р Любен Боянов разглежда текущата дигитална трансформация на Земята, в който процес се извършват преобразувания във всяка сфера на човешката дейност. С навлизането на феномена Интернет на обектите (на нещата), всеки предмет, всеки вид човешка дейност и даже всяко живо същество получават възможност да се дигитализират.

„Основната тематика е свързана с това какво е значението на дигитализацията от гледна точка на събиране на големи данни от всичко и от всякъде. Първата ми монография беше на тема интернет на обектите, за което се говореше, че ще се случи, днес вече има работещ интернет на обектите, от където получаваме информация и затова и заглавието на тази книга е за дигиталният свят и промяната. В нея разглеждам как цялата Земя, както и всички дейности около нас се дигитализират. И е важен въпросът - като всичко става дигитално, ние като хора къде оставаме“, сподели пред публиката проф. Боянов.

Проф. д-р Любен Боянов

В книгата става въпрос за това какви са начините на протичане на дигиталната трансформация, в който процес всичко постепенно се дигитализира. Разглежда се обхвата на тази трансформация, както и един от най-важните й аспекти и следствия – създаването на големи данни в световен мащаб. Разгледана е динамиката и насоките на тяхното развитие, значението им за всички области на живота на хората и началото на процеса на генериране на големи данни.

Издателство Пощенска кутия за приказки участва в Университетската седмица на книгата с представяне на сборника и проекта „Виж сега, моето момиче“.

Пощенска кутия за приказки е създадена преди 13 години от Гери Турийска и е инициирала редица хора да изпращат творчески текстове, които се селектират и представят пред публика от артисти. „Пълнили сме клубни сцени, летни театри и кина. Част от тези неизвестни автори сега са известни писатели и поети, а през 2015 г. направихме издателство“, обясниха Ралица Найденова, Цветелина Цекова и Ива Дайновска от екипа на Пощенска кутия.

Ралица Найденова, Цветелина Цекова и Ива Дайновска

Те представиха последния сборник „Виж сега, моето момиче“, който включва истински истории, описани от 19 невероятни жени, обединени от силата на думите и желанието да отговорят на обезкуражаващите фрази: „Виж сега, моето момиче, това не е женска работа“ или „Къде се буташ и ти с мъжете“.

Определят „Виж сега, моето момиче“ като книга мисия, която оборва щампата, че жената е по-ниско поставена от мъжа. Личните истории са завладяващи и показват силни, талантливи, интересни жени, които с хъс и творчески заряд прокарват ярка диря в обществото. Екипът е решен да събере достатъчно средства от продажбата на сборника, които да осигурят стипендии на вдъхновени, млади жени творци.

Проектът „Виж сега, моето момиче“ е насочен  към пълнолетни жени, които са част от българската образователна система към текущата 2023 г. – абсолвентки и студентки, които могат да кандидатстват със свой проект в сферата на изкуствата, посветен на някаква социална кауза. На първия етап е достатъчно само да се изпрати описаната идея и ако тя бъде одобрена, на втория етап с помощта на екипа ще бъде доразвита.

Идеята трябва да има някаква социална насоченост и да се осъществи чрез творчество (например, изнасяне на концерти в дом за сираци, или творчески клубове за деца в неравностойно положение, или разработване на програма за слепи хора…)

Победителите ще получат финансиране до 4 000 лв. (за всеки отделен проект).

Повече подробности за проекта можете да намерите ТУК


Седмицата на книгата продължава и през другата седмица.

Поради големият интерес може да посетите

щандовете на издателите до 17.00 ч. на 4 април 2023 г.


Галерия снимки от Историческата интерпретация и дигиталната трансформация акцент в Ден 5 на Седмиц ...