Първа публична лекция по проект „Икономическото образование в България 2030“

вторник, 25 януари 2022 13:38

Разглеждате снимки от Първа публична лекция по проект „Икономическото образование в България 2030“

Вижте пълен текст на Първа публична лекция по проект „Икономическото образование в България 2030“

&bdquo;За мен е удоволствие и чест да бъда сред вас. Първо като българин, който по стечение на обстоятелствата работи в Белгия, после като научен работник, заинтересован от научни публикации&ldquo;, така <strong>п</strong><b>роф. Николай Денчев</b> се обърна към присъстващите. Той уточни, че целта му е да сподели мнения, как се пишат публикации в хубави научни списания.

„За мен е удоволствие и чест да бъда сред вас. Първо като българин, който по стечение на обстоятелствата работи в Белгия, после като научен работник, заинтересован от научни публикации“, така проф. Николай Денчев се обърна към присъстващите. Той уточни, че целта му е да сподели мнения, как се пишат публикации в хубави научни списания.

На лекцията, която се проведе в хибриден формат, в Голяма конферентна зала присъстваха: ректорът проф. д-р Димитър Димитров, който е и ръководител на проекта, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество и ръководител катедра &bdquo;Предприемачество&ldquo;.

На лекцията, която се проведе в хибриден формат, в Голяма конферентна зала присъстваха: ректорът проф. д-р Димитър Димитров, който е и ръководител на проекта, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество и ръководител катедра „Предприемачество“.

Ректорът допълни, че в контекста на проекта е нужна и промяна в мисленето и поведението, насочени към научноизследователската дейност, която става все по-важна. Проф. Димитров подчерта, че университетът при кандидатстване по нови проекти се оценява и по публикационната дейност, тежестта на която се увеличава значително. &bdquo;Това означава статии в списания с висок импакт фактор индексирани в първокласни база данни и ние лека-полека трябва да направим тази промяна, която вече е започнала и този процес да го съчетаем с подобни образователни и научно-изследователски проекти.<span>&ldquo;</span>

Ректорът допълни, че в контекста на проекта е нужна и промяна в мисленето и поведението, насочени към научноизследователската дейност, която става все по-важна. Проф. Димитров подчерта, че университетът при кандидатстване по нови проекти се оценява и по публикационната дейност, тежестта на която се увеличава значително. „Това означава статии в списания с висок импакт фактор индексирани в първокласни база данни и ние лека-полека трябва да направим тази промяна, която вече е започнала и този процес да го съчетаем с подобни образователни и научно-изследователски проекти.

<b>Доц. Михаил Мусов</b> благодари на проф. Денчев, че се е отзовал на поканата на университета да се направи тази публична лекция достояние на всички. &bdquo;Ще се опитаме да привлечем проф. Денчев за изследовател в един от нашите институти с което, разчитаме изключително много на това той да придаде своят опит, както по отношение на публикационната активност, така и по отношение на научноизследователските проекти&ldquo;<i>.</i>

Доц. Михаил Мусов благодари на проф. Денчев, че се е отзовал на поканата на университета да се направи тази публична лекция достояние на всички. „Ще се опитаме да привлечем проф. Денчев за изследовател в един от нашите институти с което, разчитаме изключително много на това той да придаде своят опит, както по отношение на публикационната активност, така и по отношение на научноизследователските проекти“.

Проф. Денчев представи списания, върху които трябва да се фокусират учените. За него това са тези, които имат импакт фактор над 5 като &bdquo;Social Sciences&rdquo; и &bdquo;Web of Science&ldquo;.

Проф. Денчев представи списания, върху които трябва да се фокусират учените. За него това са тези, които имат импакт фактор над 5 като „Social Sciences” и „Web of Science“.

На лекцията бяха представени и обсъдени практическите изисквания на водещи списания, по които те оценяват и приемат статии за публикуване. Бяха дискутирани действията, стъпка по стъпка, които трябва да направи всеки изследовател при подготовката, писането и редакцията на статията.&nbsp;Лекцията предизвика широка дискусия.

На лекцията бяха представени и обсъдени практическите изисквания на водещи списания, по които те оценяват и приемат статии за публикуване. Бяха дискутирани действията, стъпка по стъпка, които трябва да направи всеки изследовател при подготовката, писането и редакцията на статията. Лекцията предизвика широка дискусия.

Галерия снимки от Първа публична лекция по проект „Икономическото образование в България 2030“  ...