Първа публична лекция по проект „Икономическото образование в България 2030“

вторник, 25 януари 2022 13:38

Проф. Николай Денчев, водещ учен и изследовател от Свободния университет в Брюксел проведе лекция на тема „Как да напишем индексирана статия?”. Проф. Денчев е координатор на съвместните дейности на УНСС и Свободния университет в Брюксел - асоциирания партньор по проекта „Икономическото образование в България 2030“. Това е първата публична лекция по проекта, в който участват още 3 български университета: Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и работодателската организация КРИБ.

„За мен е удоволствие и чест да бъда сред вас. Първо като българин, който по стечение на обстоятелствата работи в Белгия, после като научен работник, заинтересован от научни публикации“, така проф. Николай Денчев се обърна към присъстващите. Той уточни, че целта му е да сподели мнения, как се пишат публикации в хубави научни списания.

Проф. Николай Денчев

На лекцията, която се проведе в хибриден формат, в Голяма конферентна зала присъстваха: ректорът проф. д-р Димитър Димитров, който е и ръководител на проекта, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество и ръководител катедра „Предприемачество“.

Доц. Михаил Мусов, ректорът проф. Димитър Димитров, проф. Николай Денчев, доц. Костадин Коларов (от дясно наляво)

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри форума като обърна внимание, че той е много значим за университета. „Нашата цел е той да не бъде формален и да се следи само за изпълнение на показатели. Трябва да има качествена промяна и надграждане. Предвиждаме да включим допълнителни дейностите, особено по мобилностите, при които искаме да добавим и публикации в сериозни издания и тази лекция ще ни е много полезна.“

Ректорът допълни, че в контекста на проекта е нужна и промяна в мисленето и поведението, насочени към научноизследователската дейност, която става все по-важна. Проф. Димитров подчерта, че университетът при кандидатстване по нови проекти се оценява и по публикационната дейност, тежестта на която се увеличава значително. „Това означава статии в списания с висок импакт фактор индексирани в първокласни база данни и ние лека-полека трябва да направим тази промяна, която вече е започнала и този процес да го съчетаем с подобни образователни и научно-изследователски проекти.

Проф. д-р Димитър Димитров

Доц. Михаил Мусов благодари на проф. Денчев, че се е отзовал на поканата на университета да се направи тази публична лекция достояние на всички. „Ще се опитаме да привлечем проф. Денчев за изследовател в един от нашите институти с което, разчитаме изключително много на това той да придаде своят опит, както по отношение на публикационната активност, така и по отношение на научноизследователските проекти“.

Доц. д-р Михаил Мусов

Проф. Денчев представи списания, върху които трябва да се фокусират учените. За него това са тези, които имат импакт фактор над 5 като „Social Sciences” и „Web of Science“.

Лекцията започна с „шекспировия“ въпрос „Да публикувам или не?“

На лекцията бяха представени и обсъдени практическите изисквания на водещи списания, по които те оценяват и приемат статии за публикуване. Бяха дискутирани действията, стъпка по стъпка, които трябва да направи всеки изследовател при подготовката, писането и редакцията на статията. Лекцията предизвика широка дискусия.


Проф. Николай Денчев е защитил докторантурата си през 2005 г. в университета в гр. Гент. От 2012 г. преподава в Свободния университет в Брюксел. През 2015 г. създава научно звено за социално предприемачество, финансирано от 3 корпорации. Има 60 публикации. Занимава се основно със социално предприемачество на бедни хора, екосистеми и др.


Проектът BGO5M2OP001-2.016-004 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.


Галерия снимки от Първа публична лекция по проект „Икономическото образование в България 2030“  ...