Обновено: вторник, 30 март 2021 15:49

Спортен комплекс "Бонсист"

„Бонсист“ е един от най-големите и модерни студентски спортни комплекси в страната. Той се намира в непосредствена близост до УНСС и разполага с открити и закрити спортни съоръжения, които предоставят отлична среда и възможност на студентите да избират измежду 12 вида спорт, а тези с травми или здравословни проблеми се насочват към часовете по лечебна физкултура.

Началото на организирания студентски спорт в нашата страна започва от УНСС когато на 27 ноември 1923 г. е основан първият студентски спортен клуб. Значителна заслуга за развитието на студентския спорт в България има и провелата се през 1977 г. лятна универсиада в София като за целта е построен и спортен комплекс „Бонсист“.

Студенти, с изявени спортни постижения, се включват в представителните отбори на УНСС в спортовете баскетбол, волейбол, футбол, футзал, аеробика, чиърлидинг, шахмат, тенис, тенис на маса, спортно ориентиране, лека атлетика, плуване, спортно катерене и бойни спортове. Те представят университета на различните спортни форуми и първенства - Национални универсиади и Национални университетски първенства, Европейски университетски първенства и турнири, както и в Държавните първенства на Република България. През годините УНСС е неизменно в призовата тройка по медали от Националните универсиади и Националните университетски първенства.

По традиция в УНСС се провеждат турнир по тенис за „Купата на ректора на УНСС“ и турнир по тенис на маса.

Спортно-техническата подготовка на представителните отбори се води от изявени преподаватели-треньори, които са доказани специалисти в областта на съответния вид спорт.

УНСС отдава огромно значение на студентския спорт и приветства инициативи и срещи с изтъкнати представители на българския спорт за да могат възпитаниците ни да черпят опит и вдъхновение от най-добрите.

През 2009 година спортен комплекс "Бонсист" е изцяло обновен и модернизиран.