Среща на партньорите по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“ (ДИГД)

четвъртък, 09 март 2023 11:02

Разглеждате снимки от Среща на партньорите по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“ (ДИГД)

Вижте пълен текст на Среща на партньорите по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“ (ДИГД)

В Университета за национално и световно стопанство се проведе среща с координаторите на партньорите по проект BG05M2OP001-1.002-0002 &bdquo;Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)&ldquo; и ръководството на УНСС в лицето на проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор и ръководител на проект ДИГД.<br>Водеща организация и координатор на проекта е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), а партньори са Икономически университет &ndash; Варна, Технически университет - Габрово, Русенски университет &bdquo;Ангел Кънчев&ldquo;, Пловдивски университет &bdquo;Паисий Хилендарски&ldquo; и Институт по Информационни и комуникационни технологии &ndash; БАН.

В Университета за национално и световно стопанство се проведе среща с координаторите на партньорите по проект BG05M2OP001-1.002-0002 „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)“ и ръководството на УНСС в лицето на проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор и ръководител на проект ДИГД.
Водеща организация и координатор на проекта е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), а партньори са Икономически университет – Варна, Технически университет - Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Институт по Информационни и комуникационни технологии – БАН.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства с &bdquo;Добре дошли в УНСС&ldquo; координаторите на партньорите по проекта и подчерта, че за него проект &bdquo;Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)&ldquo; е изключително важен и полезен.<br>&bdquo;Темата на настоящата среща е не само да представи текущото състояние и постигнатите резултати, но и да се дискутира въпроса какво ще стане след като проекта формално приключи. За това през последните три години мислим как изградената инфраструктура и техниката, която е закупена и инсталирана по проект ДИГД да бъде използвана в бъдеще, а не в един момент да спре работата и да загубим един супер компютър. Идеята на Министерството на образованието и науката е това да стане устойчив проект, който частично да се самоиздържа и частично да получава финансиране, но за резултати, които са бизнес ориентирани. Защото дигиталната трансформация вече е задължително условие, ако искат бизнесите да оцелеят и да бъдат конкурентоспособни, а Националният център за компетентност, който създадохме е мощен ресурс и бихме могли до го използваме във всичките си дейности&ldquo;, каза проф. д-р Димитър Димитров и отбеляза, че след като приключи първата фаза на проекта в края на ноември 2023 г. се надява заедно с организациите партньори да намерят ефективни пътища за развитие на този сериозен проект.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства с „Добре дошли в УНСС“ координаторите на партньорите по проекта и подчерта, че за него проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД)“ е изключително важен и полезен.
„Темата на настоящата среща е не само да представи текущото състояние и постигнатите резултати, но и да се дискутира въпроса какво ще стане след като проекта формално приключи. За това през последните три години мислим как изградената инфраструктура и техниката, която е закупена и инсталирана по проект ДИГД да бъде използвана в бъдеще, а не в един момент да спре работата и да загубим един супер компютър. Идеята на Министерството на образованието и науката е това да стане устойчив проект, който частично да се самоиздържа и частично да получава финансиране, но за резултати, които са бизнес ориентирани. Защото дигиталната трансформация вече е задължително условие, ако искат бизнесите да оцелеят и да бъдат конкурентоспособни, а Националният център за компетентност, който създадохме е мощен ресурс и бихме могли до го използваме във всичките си дейности“, каза проф. д-р Димитър Димитров и отбеляза, че след като приключи първата фаза на проекта в края на ноември 2023 г. се надява заедно с организациите партньори да намерят ефективни пътища за развитие на този сериозен проект.

<span style="text-align: justify;">Проф. д.ик.н. Кирил Стойчев поздрави участниците в срещата и изтъкна: &bdquo;Благодаря на ректора проф. д-р Димитър Димитров, че миналата година ми гласува това доверие да бъда част от екипа, като ръководител на проекта. Живеем във време на дигитализация, както на икономиката, така и в почти всяка област на живота, затова мисля, че създадената по проекта инфраструктура ще бъде изключително полезна и ще намери приложение по-нататък&ldquo;.<br><br></span>

Проф. д.ик.н. Кирил Стойчев поздрави участниците в срещата и изтъкна: „Благодаря на ректора проф. д-р Димитър Димитров, че миналата година ми гласува това доверие да бъда част от екипа, като ръководител на проекта. Живеем във време на дигитализация, както на икономиката, така и в почти всяка област на живота, затова мисля, че създадената по проекта инфраструктура ще бъде изключително полезна и ще намери приложение по-нататък“.

Проф. д-р Камелия Стефанова, ръководител на катедра &bdquo;Информационни технологии и комуникации&ldquo; представи работата и постигнатите резултати по прилагане на услугите в проект ДИГД от страна на УНСС. Тя запозна партньорските организации с научноизследователската дейност по Работен пакет &ndash; 3 и Работен пакет &ndash; 4, приложението на проекта в икономиката, аспектите на дигиталната трансформация, практическата реализация в производството и установените контакти и работата с представители на бизнеса.

Проф. д-р Камелия Стефанова, ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“ представи работата и постигнатите резултати по прилагане на услугите в проект ДИГД от страна на УНСС. Тя запозна партньорските организации с научноизследователската дейност по Работен пакет – 3 и Работен пакет – 4, приложението на проекта в икономиката, аспектите на дигиталната трансформация, практическата реализация в производството и установените контакти и работата с представители на бизнеса.

<span style="text-align: justify;">Срещата продължи с представяне на дейността и постигнатите резултати по проекта от координаторите на партньорските организации &ndash; проф. Юлиан Василев от Икономически университет &ndash; Варна, доц. Боян Карапенев от Технически университет &ndash; Габрово, доц. Павел Витлиемов от Русенски университет &bdquo;Ангел Кънчев&ldquo;, проф. Георги Тотков от Пловдивски университет &bdquo;Паисий Хилендарски&ldquo; и доц. София Ивановска от Институт по Информационни и комуникационни технологии &ndash; БАН.<br></span>В рамките на програмата на събитието проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ръководител и главен координатор на проект ДИГД запозна участниците с бюджета и възможностите за допълнителни активности по проекта. Бяха дадени и насоки за кандидатстване за втория етап на ДИГД2, който започва през 2024 г. Разгледани бяха и регионалните перспективи и потенциала за развитие на втората фаза на проект ДИГД2.

Срещата продължи с представяне на дейността и постигнатите резултати по проекта от координаторите на партньорските организации – проф. Юлиан Василев от Икономически университет – Варна, доц. Боян Карапенев от Технически университет – Габрово, доц. Павел Витлиемов от Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. Георги Тотков от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и доц. София Ивановска от Институт по Информационни и комуникационни технологии – БАН.
В рамките на програмата на събитието проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, зам.-ръководител и главен координатор на проект ДИГД запозна участниците с бюджета и възможностите за допълнителни активности по проекта. Бяха дадени и насоки за кандидатстване за втория етап на ДИГД2, който започва през 2024 г. Разгледани бяха и регионалните перспективи и потенциала за развитие на втората фаза на проект ДИГД2.

Галерия снимки от Среща на партньорите по проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи д ...