Проф. д-р Цветана Стоянова: Модернизираме студентските общежития и подобряваме обслужването на живущите

сряда, 04 август 2021 9:15

Разглеждате снимки от Проф. д-р Цветана Стоянова: Модернизираме студентските общежития и подобряваме обслужването на живущите

Вижте пълен текст на Проф. д-р Цветана Стоянова: Модернизираме студентските общежития и подобряваме обслужването на живущите

<i>За започналия основен ремонт на студентско общежитие 55Г и плановете за бъдещето разговаряме с <strong><a href="http://blogs.unwe.bg/tsstoyanova/" target="_blank">проф. д-р Цветана Стоянова</a></strong>, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в УНСС.</i>

За започналия основен ремонт на студентско общежитие 55Г и плановете за бъдещето разговаряме с проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в УНСС.

Преди около една година Министерският съвет отпусна целеви средства за ремонти на студентските общежития в страната на стойност 98 млн. лева. След серия от разговори на ректорското ръководство с тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев и с активната подкрепа на Националното представителство на студентските съвети и лично на неговия председател Даниел Парушев, успяхме да се преборим и да включим 3 студентски общежития на УНСС в списъка на блоковете, които ще бъдат ремонтирани по тази програма. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А &ndash; нещо, което не се беше случвало повече от 10 години. Обществените поръчки за избор на фирми изпълнители бяха организирани своевременно и вече имаме подписани договори с тях.

Преди около една година Министерският съвет отпусна целеви средства за ремонти на студентските общежития в страната на стойност 98 млн. лева. След серия от разговори на ректорското ръководство с тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев и с активната подкрепа на Националното представителство на студентските съвети и лично на неговия председател Даниел Парушев, успяхме да се преборим и да включим 3 студентски общежития на УНСС в списъка на блоковете, които ще бъдат ремонтирани по тази програма. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А – нещо, което не се беше случвало повече от 10 години. Обществените поръчки за избор на фирми изпълнители бяха организирани своевременно и вече имаме подписани договори с тях.

Блок 55Г е първият от трите, в които започва цялостен ремонт &ndash; подмяна на всички инсталации &ndash; ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Ще бъдат подменени всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения, т.е. всичко, което може да бъде реконструирано и модернизирано, ще бъде изпълнено.

Блок 55Г е първият от трите, в които започва цялостен ремонт – подмяна на всички инсталации – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Ще бъдат подменени всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения, т.е. всичко, което може да бъде реконструирано и модернизирано, ще бъде изпълнено.

<b><i>Звучи много добре, но как ще се случи във времето?</i></b>

Звучи много добре, но как ще се случи във времето?

Разрешението за строеж беше издадено буквално преди дни, така че очакваме до края на календарната година блокът да е готов и да има съвсем нов облик. В резултат от ценовата конкуренция между кандидатите при обществените поръчки успяхме да включим и опцията за допълнително остъкляване на всички тераси. Това ще доведе от една страна до повишаване на комфорта на живущите и увеличаване на използваемите площи в стаите, а от друга &ndash; очакваме да понижи разходите за отопление поради повишаване на енергийната ефективност. Предвиждаме също всички общи части в сградата да бъдат покрити с видео наблюдение, което е част от програмата ни за повишаване на сигурността в нашите общежития.

Разрешението за строеж беше издадено буквално преди дни, така че очакваме до края на календарната година блокът да е готов и да има съвсем нов облик. В резултат от ценовата конкуренция между кандидатите при обществените поръчки успяхме да включим и опцията за допълнително остъкляване на всички тераси. Това ще доведе от една страна до повишаване на комфорта на живущите и увеличаване на използваемите площи в стаите, а от друга – очакваме да понижи разходите за отопление поради повишаване на енергийната ефективност. Предвиждаме също всички общи части в сградата да бъдат покрити с видео наблюдение, което е част от програмата ни за повишаване на сигурността в нашите общежития.

Това е един от недостатъците. Блок 55Г има близо 300 места за студенти и тази есен той няма да може да се използва. УНСС има недостиг на легла за свои студенти от много години &ndash; ние, заедно със Софийския университет, сме единствените университети, които все още извършват класиране за желаещите да бъдат настанени на общежитие, защото имаме повече кандидати от места. Търсим решения на проблема в две направления &ndash; от една страна, ще се опитаме ремонтите на трите блока да бъдат изпълнявани един след друг, за да не се намаляват още по-осезателно местата в общежитията. Второто направление са интензивните разговори на доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите се в УНСС, с колеги от други университети за предоставяне на места в техните блокове. Вече има договорени 170 легла с Националната музикална академия и 40 легла в блок 19 на &bdquo;Студентски столове и общежития&rdquo; (ССО) ЕАД. Вървят разговори и с колеги от Минно-геоложкия университет и други университети.

Това е един от недостатъците. Блок 55Г има близо 300 места за студенти и тази есен той няма да може да се използва. УНСС има недостиг на легла за свои студенти от много години – ние, заедно със Софийския университет, сме единствените университети, които все още извършват класиране за желаещите да бъдат настанени на общежитие, защото имаме повече кандидати от места. Търсим решения на проблема в две направления – от една страна, ще се опитаме ремонтите на трите блока да бъдат изпълнявани един след друг, за да не се намаляват още по-осезателно местата в общежитията. Второто направление са интензивните разговори на доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите се в УНСС, с колеги от други университети за предоставяне на места в техните блокове. Вече има договорени 170 легла с Националната музикална академия и 40 легла в блок 19 на „Студентски столове и общежития” (ССО) ЕАД. Вървят разговори и с колеги от Минно-геоложкия университет и други университети.

Галерия снимки от Проф. д-р Цветана Стоянова: Модернизираме студентските общежития и подобряваме о ...