Публична лекция на проф. Кен О`Нийл, доктор хонорис кауза на УНСС

вторник, 19 април 2016 16:35

Публична лекция на тема „Ролята на университетите в изграждането на предприемаческа общност" изнесе в голямата конферентна зала проф. Кен О`Нийл, доктор хонорис кауза на УНСС. На събитието присъстваха ректорът на университета проф. д.ик.н Стати Статев, проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, директор на Института за развитие на предприемачеството и ръководител на катедра „Предприемачество“, Н.Пр. Темиртай Избастин, ръководител на Дипломатическата мисия на Република Казахстан в България, преподаватели, студенти.  

Проф. Статев, проф. О`Нийл, проф. Тодоров, Н.Пр. Избастин (отдясно наляво)

Проф. Тодоров запозна накратко аудиторията с най-важните факти от богатата биография на проф. Кен О`Нийл. Той благодари за ежегодното му участие в научната конференция по предприемачество, изрази признателност и към ръководството на УНСС за организацията на форума, приветства Н.Пр. Избастин като „дългогодишен партньор на университета“.

По време на публичната лекция

Проф. Статев изтъкна, че като „доктор хонорис кауза на УНСС“ проф. Кен О`Нийл стриктно спазва академичното правило да изнася ежегодни лекции в университета. Ректорът го приветства и за огромните усилия, които той полага за подпомагане на обучението по предприемачество в УНСС.

Проф. Стати Статев връчи на проф. Кен О`Нийл възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС” (на снимката долу).

Проф. О`Нийл прочете посланието си в Златната книга на висшето училище. „За мен е огромно удоволствие вече 20 години да бъда сътрудник на такъв всеотдаен и иновативен университет. Той показа пътя за развитието на предприемачеството в България и е признат като пионер в много части на света. Привилегия е да бъда „доктор хонорис кауза на УНСС“ и това ме кара да продължавам да работя за обучението на младите хора в България, за просперитета  на нацията.“

Проф. Кен О`Нийл чете своето послание в Златната книга на УНСС

В академичната си лекция проф. Кен О`Нийл дефинира ролята на университетите за изграждането на предприемаческа общност. „Огромният принос, който висшите училища имат за икономическия растеж и изграждането на обществото, трябва да бъде формулиран правилно. Трябва да бъдат решавани проблемите, съпътстващи този процес“, заяви лекторът. Той разгледа хронологически развитието на малкия бизнес през миналия век, влиянието му върху безработицата и нуждата от появата на предприемачеството като наука.

Лекторът коментира също изследванията, фокусирани върху малките фирми, осигуряващи много работни места и спомагащи за намаляване на безработицата. Резултатите довеждат до развитието на предприемаческа общност и култура и именно тук се проявява ролята на университетите като място за изучаване на закономерностите в развитието на предприятията и предприемачеството, посочи проф. Кен О`Нийл. Висшите училища допринасят за разрастването на предприемачеството с изследванията, които правят - от дефинирането на понятията и терминологията до влиянието върху обществото и икономическия растеж, формулира лекторът.

В голямата конферентна зала

„Изграждането на предприемаческа култура в младите хора и превръщането им в личности с необходимите за успеха на всеки предприемач качества, също е част от огромния принос на университетите за развитието на предприемаческата общност“, посочи проф. Кен О`Нийл. Той акцентира върху факта, че с бързото навлизане на бизнеса във всички обществени сфери е особено важно университетите да осъзнаят нуждата от обучение на кадри за професии, които все още не съществуват.

Проф. О`Нийл

"Университетите трябва да бъдат инкубатори за студентите. Агенти на промяна и на възможности. Трябва да станат отново вдъхновяващото и магическо място, което някога бяха. Ние знаем как да постигнем това, въпросът е университетите да се ангажират с тази цел", изтъкна проф. О`Нийл.

Проф. Кен О`Нийл е преподавател по предприемачество и развитие на малкия бизнес в Университета в Ълстър и ръководител на Центъра за развитие на малки и средни предприятия към университета. Понастоящем е член на Академичния съвет на Института по управление и на Управителния съвет на колежа „Метрополитан“ в Белфаст,  както и директор на инициативата „Дженезис“ .

Бил е президент на Международния съвет за малък бизнес, президент на Британския институт за малък бизнес и предприемачество, член на ръководството на Съвета за малки и средни предприятия  към Конфедерацията на британската индустрия, вицепрезидент на Института за бизнессъветници във Великобритания и председател на организацията „Младежки предприятия“ в Северна Ирландия. Той е първият, удостоен през април 2005 г. с наградата на британската кралица за насърчаване на предприемчивостта. Той е един от най-видните световни авторитети в областта на малкия и средния бизнес.

Галерия снимки от Публична лекция на проф. Кен О`Нийл, доктор хонорис кауза на УНСС ...