Университетската библиотека получи ценно дарение и посрещна издателска къща „Критика и Хуманизъм“

вторник, 14 май 2024 17:15

В рамките на XVIII библиотечна седмица, която се провежда от Университетската библиотека, проф. д. ик. н. Методи Кънев дари свои книги и книги от личната си колекция. Дарението е ценно за нашата библиотека, тъй като проф. Кънев има изключителен принос в развитието на икономическите науки, богата преподавателска и изследователска дейност и над 200 научни труда. Сред дарените авторски заглавия са и значимите му последни трудове „Идеята за прогрес отвъд икономиката“ и „Човешкото развитие, надежди и заплахи в XXI век“.

В знак на благодарност директорът на Библиотеката Петър Петров и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчиха на проф. д. ик. н. Методи Кънев сертификат за дарение.

„Това е едно вълнуващо събитие, което се вписва в нашите общи усилия като университет, който неслучайно поддържа рубриката „Жива памет“. В нея ние почитаме хората, допринесли за развитието на човешкия капитал, на науката, на образованието и на нашия университет. Историята не започва от нас, а пази спомените за хората преди нас, посветили целия си живот на развитието на обществото със своите книги, със своята работа със студентите, със своите послания“, каза проф. Димитър Димитров и дари на проф. Методи Кънев луксозните издания на Съвета на настоятелите на УНСС, сред които са книгите на Джоузеф Стиглиц, изданието, разработено в съавторство на П. Кругман, П., М. Обстфелд, М. Мелиц, на Тони Блеър, Бил Клинтън и на Милтън Фридман.

Проф. Методи Кънев освен бивш ректор и преподавател в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“, Свищов, е бил и преподавател в УНСС. Той се обърна към настоящите студенти с думите, които многократно е повтарял на своите студенти в миналото: „Ще ви заведа при извора на знанието, а колко ще пиете, зависи от вас“. Той допълни, че „Човешкият капитал е това, което човек знае и може. Човешкият капитал доминира физическия. Икономиката сама по себе си е недостатъчна за човешкото и общественото развитие. Както икономиката влияе на обществото, така и обществото влияе на икономиката“.

Доц. Катя Михайлова, преподавател по икономическа социология, сподели, че книгите на проф. Кънев са постижения в областта на икономиката и социологията и са изключително полезни за студентите, които изучават тези дисциплини. „Той  се вълнува от същностните теми за човешкото развитие в контекста на дигиталните трансформации на труда и капитала. Проф. Кънев предлага да помислим за икономико-социологическия модел на общественото и човешкото развитие и ние продължаваме неговото дело с курса по „трансформация на труда и капитала“, който провеждаме в УНСС“, каза доцент Михайлова.

На събитието присъства и синът на проф. Кънев - Евгений Кънев, доктор по икономика, водил курс по „Публично-частно партньорство“ в УНСС.

В първия ден на Библиотечната седмица, която се провежда под мотото „Библиотеките – по-нужни от всякога“, гостува и издателска къща „Критика и Хуманизъм“. Издателството е първият гост, с когото Университетската библиотека стартира своята инициативата „На гости на библиотеката“, канейки издатели, автори, преводачи, редактори и читатели.

Антоанета Колева, директор на „Критика и Хуманизъм“, представи част от издадените автори, сред които са водещи имена в областта на философията, психологията, социологията, като  Зигмунд Фройд, Мишел Фуко, Франсоа Артог, Джорджо Агамбен, Джудит Бътлър, Юрген Хабермас и други.

Любомира Куртева, началник отдел „Библиотечни колекции“, ст. преп. д-р Силвия Василева и Антоанета Колева

Преводачът на „Новият ред на Стария континент“ на Филип Тер, ст. преп. д-р Силвия Василева, преподавател по немски в УНСС, сподели, че е голямо удоволствие да се превежда качествена литература. „Четенето сближава автора, преводача, редактора и читателя“, каза тя.

Присъстващите прочетоха кратки откъси от подбрани книги.


XVIII издание на Библиотечната седмица продължава в четвъртък, 16 май,

с Ден на отворените врати – разходка в Библиотеката за всеки,

който желае да се запознае с пътя на книгата от издател до читател

от 10.00 до 12.00 и от 13.00 до 15.00 ч.

През цялата седмица Университетската библиотека приема дарения на книги.


  

Галерия снимки от Университетската библиотека получи ценно дарение и посрещна издателска къща „Кри ...