Представители на BESCO разказаха как се създава успешен стартъп пред студенти от катедра „МИО и бизнес“

вторник, 07 май 2024 16:01

Представители на Българската предприемаческа асоциация BESCO, гостуваха на студентите от IV курс „МИО с преподаване на английски език“. Срещата се реализира по време на лекцията на гл. ас. д-р Цветомир Цанов по дисциплината „Международни бизнес анализи“ с преподаване на английски език. Темата, която беше обсъдена кореспондира на въпросите, изучавани в дисциплината, давайки поглед върху развитието на стартъп средата у нас, като предостави и ценна информация на студентите, които се интересуват от възможността да превърнат своя иновативна идея в бизнес.

Александър Нуцов, гл. ас. д-р Цветомир Цанов, Марио Милев (от ляво надясно)

Александър Нуцов и Марио Милев представиха стартъп екосистемата в България, която с темпа си на развитие се откроява в региона на Югоизточна Европа, както и текущите инициативи в подкрепа на стартиращите компании, в т.ч. и тези, довели до законодателни промени, като регулацията на дружеството с променлив капитал и възможността за институционална подкрепа чрез издаване на StartUp виза за високотехнологични и иновативни проекти.

Специален акцент в презентацията на Марио и Александър бе запознаването с необходимите етапи и стъпки за създаването на стартъп, като:

• формулиране и валидиране на бизнес идея;

• менторство и партньорство с хора и организации, които могат да подпомогнат практическата реализация на проекта;

• възможности за използване на подкрепящи програми и инфраструктура за финансиране в инкубационната и акселераторската фази на развитие на идеята;

• отчитане на потенциала за бърз растеж (scale up), в т.ч. чрез бързо навлизане на международните пазари.

Бяха презентирани примери на успешни български стартъп компании, които са излезли на европейските и глобалните пазари.

В допълнение бяха представени полезни насоки за структурираното представяне на бизнес идеята (pitch deck) пред потенциални инвеститори – венчър фондове и „бизнес ангели“, както и с оглед на наличието на подходящи инструменти за финансиране.

Лекцията е по линия на споразумението на нашия университет с Българската предприемаческа асоциация BESCO. По традиция от името на катедра „МИО и бизнес“ на гост-лекторите бяха връчени благодарствени сертификати за приноса им към практическото обучение на студентите.

Галерия снимки от Представители на BESCO разказаха как се създава успешен стартъп пред студенти от ...