Ректорът и кметът на Белица подписаха меморандум за сътрудничество

сряда, 24 април 2024 13:12

Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, и кметът на община Белица Радослав Ревански подписаха меморандум за сътрудничество. Общината и УНСС са си партнирали в различни инициативи досега, но поводът за подписването на стратегическия документ е да бъде осигурена подкрепа за младите хора в общината.

„Не мога да скрия радостта си от начина, по който българските общини откликват на предложението ни да положим съвместни усилия за образованието на младите хора, от една страна, и за завръщането им като специалисти по родните си места, с подкрепа от местния бизнес през периода на следване, от друга“, изтъкна проф. Димитров и допълни, че двете страни са се договорили за провеждане на изнесен предварителен изпит във формат на държавен зрелостен изпит (ДЗП) през следващата година, като в Белица ще бъдат поканени и ученици от съседните общини – Якоруда, Разлог и Банско. Още тази есен се предвижда среща на учениците с представители на университета с най-висока акредитационна оценка сред българските университети.

Ректорът подчерта, че провеждането на изнесения изпит по формата на матурата е само малка част от дейностите, които Университетът осъществява. „Ние като университет работим много активно с езиковите гимназии, с  икономическите гимназии, със стопанските гимназии, с всички гимназии в страната. Имаме създадени две асоциации, в които Университетът има водеща роля. Заедно с тях провеждаме годишно по 7 - 8 състезания, с цел да се насърчават младите хора и да им се покаже, че има смисъл да се учи, че висококвалифицираните и образовани хора се развиват по-успешно в живота.“

Г-н Ревански изтъкна, че работата с хора е най-трудната работа, но и че усилията, вложени в развитието им, се отплаща стократно. Той припомни, че е сред кметовете, участвали в подписването на меморандума с Националното сдружение на общините в България, но и този меморандум ще даде възможност да се обърне специално внимание на спецификата на района.

На събитието за подписване на меморандума присъстваха зам.-ректорът по международно сътрудничество доц. д-р Янко Христозов, който предишния ден проведе срещи с учениците от двете гимназии в Белица, и зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова.

  

Галерия снимки от Ректорът и кметът на Белица подписаха меморандум за сътрудничество  ...