Тържествено бе отбелязан празникът на катедра „Икономика на природните ресурси“ и Денят на Земята

понеделник, 22 април 2024 15:48

Катедра „Икономика на природните ресурси“ отбеляза своя празник и Деня на Земята. Събитието беше уважено от декана на Бизнес факултета проф. д-р Георги Забунов, доайена на катедрата проф. д.ик.н. Иван Кънчев, доц. д-р Маргарита Кръстева, доц. д-р Светла Маджарова, настоящи преподаватели и техни учители, както и студенти от катедрата. Събитието е организирано съвместно с Еко клуб, УНСС, а специални гости на празника бяха експертите от практиката – Гергана Атанасова от „Хумана България“, Живко Богданов от „Контрол Юнион“ и Тихомир Тончев от „Български фермер“ ООД.

Проф. д-р Георги Забунов, декан на Бизнес факултета и проф. д-р Зорница Стоянова, ръководител катедра „Икономика на природните ресурси“

„Днес освен празника на катедрата отбелязваме и най-големия нерелигиозен празник – Деня на Земята. Това е специален ден, в който всички сме обединени от една обща идея – опазването на планетата. Днес ние сме част от половин милиард души, които са заедно в името на една позитивна промяна, свързана с хората и планетата. Ние търсим решение за излизане от кризата, кризата не само по отношение на околната среда и природните ресурси, но и при взаимоотношенията между хората. Всичките тези хора сме обединени от идеята за опазване на планетата за бъдещите поколения. Именно тези бъдещи поколения се включиха в нашия празник, това са децата от 196 Детска градина „Шарл Перо“, чиито рисунки, посветени на Деня на Земята ще бъдат подарени на гостите и презентаторите“, каза проф. д-р Зорница Стоянова, ръководител катедра „Икономика на природните ресурси“, откривайки събитието.

Деканът на Бизнес факултета проф. д-р Георги Забунов отбеляза голямата роля на катедрата, която вече повече от 20 години се занимава с темите, посветени на околната среда и устойчивото развитие и е поставила основата на едно модерно образование, свързано с екологията, икономиката на природните ресурси, аграрния бизнес. „За мен е голяма радост и чест днес пред вас да отправя своите думи на възхищение и благодарност към настоящите и бивши учители, които с потенциала си създадоха научни и образователни традиции“, каза проф. Забунов.

Ивайло Русинов, председател на Еко клуб, УНСС, обясни, че това е една организация, която влияе позитивно на околната среда и на хората. Периодично клубът организира различни инициативи, като почистване, залесяване, поставяне на хранилки за птички, създаване на условия за разделно събиране на боклука, рециклиране, кръгова икономика, събития, свързани с екологията и събирането на средства за благородни каузи.

„В нашия студентски еко клуб са събрани хора, които горят за земята и хората. Като помагаме един на друг, помагаме и на Земята“, каза Ивайло Русинов и припомни, че за създаването на клуба голяма роля има катедра  „Икономика на природните ресурси“.

Празникът продължи с представянето на проекти и инициативи, свързани с опазването на околната среда и осъществяването на екологосъобразни дейности. Експертите от практиката представиха инициативите на своите организации в тази насока, запознаха присъстващите с проектите и дейностите на „Хумана България“, „Контрол Юнион“ и „Български фермер“ ООД.

Студентите от специалностите „Екоикономика“ и „Аграрен бизнес“ се включиха с презентации по актуални теми, посветени на зараждането и развитието на зеленото движение, системите за земеделие и въздействието им върху природните ресурси, внедряването на иновации и иновативни практики в земеделието.

Най-активните участници бяха наградени с картини, нарисувани от децата от ДГ 196 „Шарл Перо“ по случай Деня на Земята.

  

Галерия снимки от Тържествено бе отбелязан празникът на катедра „Икономика на природните ресурси“  ...