Рекорден брой - 629 средношколци на предварителна матура за прием в УНСС

неделя, 21 април 2024 15:05

За втора поредна година УНСС и учебен център „РЕГАЛИЯ СКУЛ“ са партньори при провеждането на предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) по български език и литература за прием в нашия университет. Тази инициатива е в рамките на подписано споразумение между ректора на Университета проф. д-р Димитър Димитров и Галина Ушатова, ръководител на учебен център „РЕГАЛИЯ СКУЛ“ за подготовка на кандидат-студенти.

На изпита се явиха 629 ученици както от учебен център „РЕГАЛИЯ СКУЛ“, така и записали се през страницата на Университета, с желание да кандидатстват в нашия университет, защото оценката от тази пробна матура важи за приемен изпит в УНСС.

Зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова откри събитието и поздрави учениците от името на ректора, като подчерта, че конкуренцията за този предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) е огромна, тъй като са се явили рекорден брой средношколци, над 620.

Проф. д-р Цветана Стоянова представи УНСС и изтъкна, че той има 12 студентски общежития с 5100 места, модерно оборудвани аудитории, изцяло реновирана библиотека и споделени пространства с всички условия за учене и живот. Освен добрата учебна среда, студентите имат отлични възможности за спорт в комплекс „Бонсист“.

Проф. Стоянова подчерта, че Университетът поддържа тесни контакти с бизнеса и развива дългосрочни партньорства с работодателите за провеждането на стажантски и менторски програми, насърчава студентското предприемачество, като за целта функционира Стартъп хъб. Партньорите на нашия университет от бизнеса, освен възможност за стаж и допир с реалната работна среда, предоставят на студентите и стипендии.

Зам.-ректорът отбеляза, че УНСС разполага с най-добрите преподаватели, разпознаваеми както в страната, така и извън нея, заемащи високи позиции в национални и международни институции, като управляващият директор на Международния валутен фонд доц. Кристалина Георгиева, директорът на Евростат доц. Мариана Коцева и др.

„Виждам, че сте мотивирани и готови да покажете знанията, които сте получили през годините. Пожелавам ви да се представите по най-добрия начин на този предварителен изпит. Убедена съм, че сред вас стоят освен бъдещи студенти на УНСС и следващите лидери на страната в бизнеса и държавното управление“, акцентира проф. д-р Цветана Стоянова.

„Искам да ви пожелая да бъдете здрави и много успех на всички изпити, които тепърва ви предстоят в живота. Бъдете устремени и целенасочени към това, което искате да постигнете, защото когато човек иска нещо и има желание, намира начин да го постигне“, каза Галина Ушатова.

Д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“ в УНСС инструктира участниците как ще бъде проведен изпитът при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от дирекция „Учебна дейност“.  

Проф. д-р Цветана Стоянова, Галина Ушатова, д-р Екатерина Деливерска (от дясно наляво)

Преди началото на изпита преподаватели и докторанти от Университета запознаха средношколците с условията, които предлага нашия университет. Доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика“, доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“, гл. ас. д-р Кристиан Желев, преподавател в катедра „МИО и бизнес“, гл. ас. д-р Иван Вълчанов, научен секретар и преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“, гл. ас. д-р Радка Андасарова-Георгиева, научен секретар и преподавател в катедра „Счетоводство и анализ“, Васил Павлов, докторант в катедра „Национална и регионална сигурност“ и главен експерт в Центъра за изследователски и образователни проекти и Светла Александрова, докторант в катедра „Национална и регионална сигурност,“ разказаха за предимствата на Университета и запознаха средношколците с професионалните направления и специалностите, които той предлага. Те изтъкнаха, че студентите имат възможността да учат в 9 университета по време на следването си, защото УНСС е част от елитната европейска университетска мрежа ENGAGE.EU, в партньорство с осем водещи европейски икономически университета от Германия, Италия, Норвегия, Нидерландия, Франция, Австрия, Испания и Финландия.

Доц. д-р Светла Бонева  Доц. д-р Ивайло Беев
Гл. ас. д-р Кристиан Желев    Гл. ас. д-р Иван Вълчанов Гл. ас. д-р Радка Андасарова-Георгиева
 Васил Павлов  Светла Александрова

Бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст. Иван Михайлов, ученик от Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ – Добрич (на снимката долу), изтегли изпитната тема Вариант № 2 от 3 възможни.

Пътят към свободата (есе)

Млади и стари в борбата за промяна нтерпретативно съчинение по романа „Железният светилник“ на Димитър Талев)


 Следващите предварителни изпити във формат ДЗИ (матура) по БЕЛ ще се проведат на 8 юни и 23 юни 2024 г. в УНСС.

Документи и такси за кандидатстване за предварителните изпити ТУК.


    

Галерия снимки от Рекорден брой - 629 средношколци на предварителна матура за прием в УНСС ...