Ректорът проф. д-р Димитър Димитров участва в кариерно събитие за бъдещи енергетици „Презареди кариерата си“

петък, 19 април 2024 9:45

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в кариерния форум „Презареди кариерата си 2024“, организиран от сдружение „Соларна академия България“ и M3 Communications Group, Inc. и подкрепен от водещи компании във възобновяемата енергетика.

Второто издание на кариерното събитие отново обедини водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от ВЕИ индустрията, за да споделят своите истории на успеха и да дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас.

Събитието бе открито от изпълнителния директор на M3 Communications Group, Inc. и председател на Съвета на настоятелите на УНСС – Максим Бехар, и от инж. д-р Веселин Тодоров, председател на сдружение „Соларна академия България“.

Работата на форума бе организирана в два панела: „Енергиен преход и образование“ и „Преходът към въглеродно неутрална икономика“.

Проф. д-р Димитър Димитров участва в първия панел, в който участие взеха и зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Илия Левков, председател на УС на Националната браншова организация за електрическа мобилност (ИКЕМ), проф. д-р Христо Василев от Факултета по индустриални технологии на Техническия университет – София, и инж. Недко Пашамов, управител на „НЕДСТАР“ ЕООД и автор на книгата „Въведение във фотоволтаиката“. Модератор на събитието беше инж. д-р Веселин Тодоров.

 

Проф. д-р Димитър Димитров, инж. Недко Пашамов, Илия Левков, Мариета Георгиева, инж. д-р Веселин Тодоров, Цветан Симеонов, проф. д-р Христо Василев, Максим Бехар (от дясно наляво)

Бяха обсъдени теми, свързани с ключовите знания и умения за успешна кариера в енергийния сектор, предимствата за работа в този сектор и необходимостта от подготвени кадри. Модераторът изтъкна, че УНСС е първият български университет, който е изградил фотоволтаична инсталация за производство на електроенергия и попита ректора проф. д-р Димитър Димитров какви са ползите за университета.

Проф. Димитров подчерта, че откакто е влязла в експлоатация фотоволтаичната инсталация сметките за ток на университета са намалели и по изчисленията, направени преди да започне строителството на фотоволтаичната система, тя би трябвало да покрива 50% от нуждите за електроенергия на университета. Ректорът коментира, че УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряването на зелената енергия и така дава пример на студентите колко са полезни ВЕИ мощностите. Той обърна внимание, че двата фотоволтаични парка в УНСС са изградени върху покрива на университета и върху новоизградения модерен закрит паркинг и не заемат земеделска земя, както често мислят хората, които не са запознати подробно с темата. Затова според проф. д-р Димитър Димитров е необходимо да се говори за начините на изграждане и функциониране на соларните инсталации, за да могат хората да са информирани, и този кариерен форум е пример в тази посока.

„Изграждането на системата за ВЕИ е и част от политиката на нашия университет. Искам да отбележа, че УНСС е институция, ангажирана с устойчивостта и това е още една голяма стъпка към превръщането на университета в „зелен“ университет. Слънчевата енергия има най-малко отрицателно въздействие върху околната среда в сравнение с всеки друг енергиен източник. Тя не произвежда парникови газове и не замърсява водата. Освен това ресурсите за самия добив са нулеви. Огромен плюс е и че практически слънчевата енергия е неизчерпаема. Знаете, че страната ни е сред най-засегнатите от прехода към въглеродна неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива. България има два основни източника на електрическа енергия – въглища и ядрено гориво. Европейският съюз си поставя за цел до 2030 г. да постигне дял от поне 32% възобновяеми източници в енергийния микс. Институциите и компаниите, които не инвестират достатъчно в чисти енергийни технологии и възобновяеми източници на енергия, ще изпитват сериозни затруднения да продължат да функционират ефективно“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

В хода на дискусията беше засегната и темата за професиите на бъдещето, съвместните програми и ролята на образователната система в осигуряването на квалифицирани кадри за енергийния преход на страната.

Ректорът подчерта, че УНСС има специалности като „Енергиен бизнес“ и „Екоикономика“, но отбеляза, че по отношение на съвместните програми реализацията е трудна, процедурите са дълги и отнемат много време. Той даде пример със съвместната програма „Киберсигурност и електронно управление“, която УНСС разкри миналата година съвместно с Тракийския университет (ТрУ), но тази година от Министерството на образованието и науката (МОН) не са отпуснати бройки за нея. Според проф. д-р Димитър Димитров прекалената регулация във висшето образование не помага за осигуряването на кадри в определени области и трябва да се търсят конкретни решения в тази посока.

Инж. Недко Пашамов подари на ректора проф. д-р Димитър Димитров книгата си „Въведение във фотоволтаиката“

„Презареди кариерата си“ цели да създаде ключови партньорства между бизнеса, образованието и талантливите кадри във възобновяемата енергетика в България, за да помогне за постигането на енергийните и климатичните цели на ЕС до 2030 г. чрез създаване на перспективни работни места и кариерни възможности. Форумът предоставя платформа за развитие и насърчаване на квалифицирани кадри чрез дискусии, обучения и вдъхновяващи истории за успех, допълват организаторите на събитието.

 На тазгодишното събитие ще бъдат обявени и победителите от първия по рода си конкурс в България за изготвяне на макет на фотоволтаична електроцентрала.

Галерия снимки от Ректорът проф. д-р Димитър Димитров участва в кариерно събитие за бъдещи енергет ...