Възпитаник на УНСС - кандидат за президент на Мавритания

четвъртък, 18 април 2024 8:53

Българският доктор по икономика Хамидин Моктар Кан е кандидат за президент на Ислямска република Мавритания.

Той завършва висшето си икономическо образование в Университета за национално и световно стопанство, специалност „Икономика на промишлеността“.

Четири години по-късно – през 1987 година – защитава и получава докторска степен по икономика с разработката си „Използване на вторичните ресурси“.

През 1988 година Хамидин Моктар Кан се завръща в родината си, кандидатства и е назначен като съветник в Министерството на туризма, занаятите и условия на жените. През 1989 година заминава за Франция, защото в Мавритания започва война.

Икономическото образование в нашия университет отваря възможности за развитие на Хамидин Моктар Кан във Франция, за което той казва: „Българското висше образование и докторантурата ми дадоха възможност да стана преподавател във висши учебни заведения. Преподавах стратегии на мултинационалните компании на докторанти. Работих и в изследователски институти. Бях консултант по икономически и демографски въпроси, както и по минно дело в Африка. Част от работата ми беше да изработвам прогнози за развитието на Африка. И досега съм във връзка с големи медии от Франция, които търсят моите знания по въпросите, свързани с развитието на нашия континент“.

Като кандидат-президент Хамидин Моктар Кан посочва, че иска да направи Министерството на труда едно от най-големите в Мавритания. „Ще поканим чуждестранни специалисти да дойдат в Мавритания, за да ни съветват как да изграждаме нашата инфраструктура. Ще поканим специалисти и от България, защото виждам колко е напреднала икономиката на страната, в която съм завършил своето образование“.

   

Галерия снимки от Възпитаник на УНСС - кандидат за президент на Мавритания ...