Представяне на „Ръководство за държавен изпит по публичноправни науки“ в УНСС

четвъртък, 28 март 2024 16:49

Авторите на „Ръководство за държавен изпит по публичноправни науки“ – проф. д-р Валери Димитров, доц. д-р Нина Чилова, доц. д-р Надежда Христова, доц. д-р Христо Паунов, гл. ас. д-р Илонка Горанова, гл. ас. д-р Стефан Радев, гл. ас. д-р Стойчо Дулевски, гл. ас. д-р Орлин Колев, от Юридическия факултет на УНСС, основно от катедра „Публичноправни науки“, представиха ръководството, предназначено за подготовката на студентите за държавен изпит по публичноправни науки.

Текстът е съобразен с утвърдения Конспект за държавен изпит по публичноправни науки от министъра на образованието и науката и от министъра на правосъдието. За първи път се издава такова ръководство от членове на българската академична общност, предназначено не само за студентите, но и за всички специалисти, които имат някакво отношение към публичноправните науки.

Гл. ас. д-р Стойчо Дулевски, доц. д-р Христо Паунов, доц. д-р Надежда Христова, гл. ас. д-р Илонка Горанова, доц. д-р Мирослав Димитров, декана на Юридическия факултет, проф. д-р Валери Димитров, гл. ас. д-р Стефан Радев и Петя Господинова от издателство „Сиела“

Основният повод за решението да се издаде това ръководство е трудното намиране на материали от страна на студентите за държавния изпит по публичноправни науки, обясни проф. д-р Валери Димитров, основният инициатор за създаването на колективния труд, учен с принос в разработването на банковото законодателство на страната, народен представител в 39-ото НС и председател на Сметната палата 2005 – 2014.

Доц. д-р Мирослав Димитров, декан на Юридическия факултет, проф. д-р Валери Димитров, доц. д-р Захари Торманов

Материята в ръководството е организирана спрямо официалния конспект и всички въпроси са разработени по един модел. Първо е представено съдържанието на съответния въпрос, след това нормативната уредба, после се посочва съществуващата практика, след това източниците, литературата по въпроса. В центъра на изложението са основните понятия, които изграждат съдържанието на всеки отделен въпрос. Завършва се с контролни въпроси.

„Практиката при провеждането на държавния изпит показва хронични проблеми и дефицити в знанието на студентите. Студентите се подготвят от лекции, от интернет, попадат на някои съмнителни източници, които могат да се намерят в публичното пространство. Не се познава практиката на Конституционния съд, на върховните съдилища, има проблеми с познаването на конституционното право, административното и финансовото право. И ние се опитахме да запълним тази празнина. Това ръководство ще е полезно не само за нашите студенти, но и за всички в другите университети, които ще държат този държавен изпит“, каза проф. д-р Валери Димитров.

Проф. д-р Валери Димитров от името на целия авторски екип официално подари екземпляр от „Ръководство за държавен изпит по публичноправни науки“ на декана на Юридическия факултет доц. д-р Мирослав Димитров, който благодари и отчете, че издаването на това ръководство е значимо събитие за Юридическия факултет, тъй като авторите са от този факултет. Според него ръководството запълва една празнина в учебната литература и ще помогне за повишаване на успеваемостта на явяващите се на държавен изпит. Деканът сподели идеята, че би било добре да се помисли и за аналогични ръководства в другите две сфери – наказателноправните науки и гражданскоправните науки.

Бившият декан на факултета доц. д-р Захари Торманов оцени големия труд на авторския колектив, който се е справил с две големи предизвикателства – да се пише в колектив и текстът да е на достъпен език, без залитане в теоретизирането.

Гл. ас. д-р Стефан Радев, модератор на премиерата на научния труд, акцентира на изчерпателните библиографски справки, които са публикувани към всеки един въпрос и които ще ползват не само студентите, а всички, които ще пишат по съответната тема, ще работят върху докторски и дисертационни трудове.

Гл. ас. д-р Илонка Горанова, научен секретар на катедрата „Публичноправни науки“, сподели, че изготвянето на ръководството е било едно голямо предизвикателство, на което всички много отговорно са откликнали, а доц. д-р Надежда Христова от катедра „Международно право и право на ЕС“ отчете голямата полезност на ръководството, което е обобщило и събрало всичко по въпросната дисциплина.  

„Това е празник на академизма, на професионализма на много колеги, които дадоха част от  време си, от ентусиазма си, от усилията си да се случи това чудесно ръководство. Това е една подадена ръка към възпитаниците на УНСС“, каза доц. д-р Христо Паунов, а гл. ас. д-р Стойчо Дулевски благодари на всички колеги, които са им гласували доверие.

Петя Господинова, търговски директор в „Сиела“, издателството, което е приело да отпечата този труд от 900 страници, обясни, че книгата вече е налична във всички книжарници на „Сиела“, както и в електронния магазин на издателството. Може да се намери в цялата разпространителска мрежа из страната.

Галерия снимки от Представяне на „Ръководство за държавен изпит по публичноправни науки“ в УНСС ...