За поредна година УНСС проведе предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) в гр. Гоце Делчев

петък, 22 март 2024 11:20

За втора поредна година УНСС и Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, са партньори при провеждането на предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) по български език и литература за прием в УНСС. Тази инициатива е в рамката на меморандума за сътрудничество между УНСС и община Г. Делчев, подписан от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и кмета на общината г-н Владимир Москов. Домакинът на изпита НПГ „Д. Талев“ е дългогодишен член на Асоциацията на икономическите училища в България при УНСС.

На входа на НПГ „Димитър Талев“ гр. Гоце Делчев, преди началото на изпита

Общо 68 зрелостници от Гоце Делчев, Велинград, Доспат, Хаджи Димово, Абланица, Кочан и други населени места от региона се явиха в сградата на НПГ „Д. Талев“ и заеха своите места след предварителна регистрация в онлайн платформата на УНСС или директно в гимназията. Изпитът се проведе при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература, като кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, задачи с кратък свободен отговор, задачи с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст.

Тази форма на кандидатстудентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне кариерното ориентиране на зрелостниците от региона, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

Г-жа Мария Георгиева (директор на НПГ „Д. Талев“), проф. д-р Матилда Александрова (заместник-ректор по учебната дейност на УНСС), доц. д-р Антония Пенчева (ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“) и д-р Екатерина Деливерска (директор на дирекция „Учебна дейност“) при откриването на изпита (от ляво надясно)

В началото на изпита бе проведен инструктаж на квесторите, които от своя страна проведоха инструктаж на учениците, заели своите места в учебните зали. В зала 301 бе изтеглен изпитният вариант – № 2 – от Ерджан Асинов, ученик от ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев. В рамките на третия модул кандидат-студентите имаха възможност да изберат между тема за интерпретативно съчинение „Смисълът на съществуването според стихотворението „Молитва“ на Атанас Далчев“ или темата за есе „Очарованието на обикновените неща“.

Изпитът премина при висока степен на организация и спазване на утвърдения регламент.

По време на изтеглянето на изпитния вариант

Проф. д-р Матилда Александрова и г-жа Мария Георгиева с ученици по време на изпита в НПГ „Д. Талев“, гр. Гоце Делчев

Кандидат-студенти по време на изпита

Кандидат-студентите очакват с нетърпение изпитните резултати, за да изберат желана от тях специалност в УНСС. Резултатите от изпита ще бъдат обявени след 10 работни дни в онлайн-платформата за кандидатстване в УНСС и в НПГ „Д. Талев“, гр. Гоце Делчев.

Информация за следващите дати за предварителни изпити за прием в УНСС може да получите ТУК

Галерия снимки от За поредна година УНСС проведе предварителен изпит във формат ДЗИ (матура) в гр. ...