Фотоизложба за Световния ден на водата гостува в нашия университет

понеделник, 18 март 2024 16:48

Талантливи млади хора представят своите виждания за водата като безценен природен ресурс и източник на вдъхновение във фотоизложба на тема „Красотата на водата“, организирана от Българската асоциация по водите (БАВ). 40 фотографии, които участват в конкурса, гостуват от 18 до 25 март 2024 г. в УНСС и са посветени на Световния ден на водата – 22 март. Събитието се подкрепя от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Ирена Георгиева, изп. директор на „Български ВиК холдинг“, Мaгдалена Георгиева, изп. директор на ПУДООС, Ренета Колева, зам.-министър в МОСВ, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, инж. Иван Иванов председател на Българската асоциация по водите

„Всяка година традиционно организираме подобен конкурс благодарение на нашето добро партньорство с Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда“, посочи председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. „Защо избрахме да представим изложбата в УНСС? Тази година темата на Световния ден на водата на ООН е „Вода за мир“. Войни за водата се водят отдавна. В днешно време също има териториални спорове за природните ресурси, очаква се в бъдеще водата да става все по-оскъден ресурс. За да се избегнат бъдещи конфликти е необходим диалог, добра дипломация и успешно управление на водните ресурси. Мисля, че кадри в дипломацията, в мениджмънта се коват именно в този университет. Затова решихме да привлечем за каузата младите хора в УНСС чрез тази изложба“.

Зам.-министърът в МОСВ Ренета Колева, която от 11 години участва в организацията на конкурса, сподели: „Става все по-трудно да изберем най-красивата фотография, защото всичките са впечатляващи. Благодарение на обектива на участниците в конкурса ние се наслаждаваме на прекрасната ни природа, пренасяме се на тези вълшебни места. Надявам се, че вашите възпитаници също ще успеят да се докоснат до красотата на водата и ще придобият допълнително знание за нашите водоеми. Факт е, че поради измененията в климата през последните години се наблюдава промяна и всички ние трябва да осъзнаем, че околната среда не е даденост, тя е част от нашата природа и ако ние не я съхраняваме, не я управляваме устойчиво, идните поколения няма да имат възможността да й се наслаждават.“

„За нас е удоволствие да бъдем домакин на тази интересна изложба. Има впечатляващи фотографии. Водата може да бъде много красива, но понякога и много опасна“, посочи ректорът проф. Димитър Димитров и допълни, че мотото „Вода за мир“ показва един друг аспект – наличието на големи конфликти по отношение на водата – в Сомалия, в Етиопия, в Египет за река Нил, в Йордания и Израел за река Йордан, за Тигър и Ефрат в Турция и Ирак. „В нашия университет няколко катедри преподават на студентите проблематиката, свързана с тазгодишната тема на Световния ден на водата, това са  катедрите „Природни ресурси“, „Международни икономически отношения“, „Национална и регионална сигурност“, както и всичките институти, които имаме и които работят по тези въпроси и за кризи, и за бедствия. Това е много сериозен въпрос. Нека чрез красотата на водата да осъзнаем мира, който може да постигнем всички заедно.“

Вижте всички фотографии ТУК

Магдалена Георгиева, изпълнителен директор на ПУДООС, което традиционно осигурява средствата за наградния фонд за най-красивите и отговарящи на тематиката фотографии, сподели, че журито е било изправено пред изключително труден избор.

„Искам да благодаря на БАВ, че са намерили красив начин да стимулират социалната съпричастност на младите хора в България за опазването на този безценен ресурс – водата, както и за ползотворното сътрудничество в търсенето на решенията на нелеките проблеми, пред които отрасъл водоснабдяване и канализация е изправен“, каза Ирена Георгиева, изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“.

В 10.00 ч. на 21 март 2024 г. в Интер Експо Център на Международната конференция, посветена на Световния ден на водата, ще бъдат обявени победителите във фотоконкурса „Красотата на водата“. Представител от УНСС, който е част от журито, ще връчи „Награда на институция“. 

„Вода за мир“ е темата на Световния ден на водата на ООН през 2024 г. Това мото показва изключителното значение на водата в нашия живот, необходимостта от защита и запазване на водните ресурси във време на климатични промени, както и необходимостта от добре функциониращ и справедливо управляван воден цикъл. Всички тези въпроси, изискват спешно внимание на международно, регионално и местно ниво.


Българската асоциация по водите е организация с нестопанска цел, в  която членуват юридически и физически лица, които имат интереси, свързани с водоснабдяването и канализацията, включително качеството и пречистването на питейни, индустриални, селскостопански и битови отпадъчни води; управлението, опазването и използването на водните ресурси. Юридическите лица са колективни членове. Към тях се отнасят регионалните и местни търговски дружества „ВиК“, проектантски, строително-монтажни, производствени, експортни, импортни и други компании.


   

Галерия снимки от Фотоизложба за Световния ден на водата гостува в нашия университет ...