Kaufland празнува 18-годишнината си в УНСС

петък, 15 март 2024 16:52

Kaufland България избра УНСС, за да представи пред медиите резултатите на компанията в навечерието на 18-годишнината си. Приветствено слово поднесе ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, а заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов беше поканен да говори в качеството си на финансов анализатор.

Основните данни от доклада за дейността на компанията за тези 18 години представи изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

Г-н Иван Чернев, проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Янко Христозов

Ректорът проф. Димитър Димитров поздрави „рожденика“ и подчерта доброто сътрудничество, което е изградено между УНСС и Kaufland България. „Kaufland винаги откликва на нуждите на образованието, преди дни стартирахме втората изключително успешна „Бизнес академия Kaufland – УНСС“, в която нашите студенти надграждат теоретичните знания, обучават се от мениджърите на компанията, имат възможност да се докоснат до реалната бизнес среда, да провеждат стажове в компанията, да получават стипендии и дори да намерят своето първо работно място там“, каза ректорът като изрази своето удовлетворение от факта, че Университетът си партнира с лидера на модерната търговия у нас, който е и най-големият частен работодател в страната с близо 7500 служители.

От създаването си през 2006 г. досега Kaufland България  се е превърнала в най-голямата компания в ритейл сектора в България с близо 2 млрд. лв. в дълготрайни инвестиции и с над 1 млрд. лв. изплатени заплати.  За този период тя е създала 65 магазина в цялата страна, в които се предлагат над 21 000 артикула. Изключително се държи стоките да са от български производители и доставчици и те са 87% от всичките. По данни на компанията за тези години внесените към държавата данъци са 1.63 млрд. лв., а изплатените осигуровки на служителите 309 млн. лева.

„През всичките 18 години водещи в работата ни са били прозрачната, точна и ясна комуникация и отговорността към клиентите и служителите ни. Доказали сме се като надежден партньор както към институциите в България, така и към огромен брой български доставчици и производители, с които работим ежедневно. Разширяването на обема на българските плодове и зеленчуци в магазините на веригата е приоритет за компанията през последните години. Над 1 млн. лв. е годишната инвестиция в качество, което компанията реализира у нас“, подчерта по повод рождения ден изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

B oфициaлнaтa чacт yчacтиe взe зaм.-peктopът нa УHCC дoц. д-p Янкo Xpиcтoзoв, кoйтo нaпpaви мaкpoикoнoмичecки aнaлиз нa тeкyщaтa cитyaция в България и Европа, като се спря на ключови въпроси, сред които бяха поликризите, инфлацията, икономическият растеж, лихвите, капиталите и състоянието на бизнеса в България. Основен акцент в анализа той отдели на възможна бъдеща продоволствена криза, която би засегнала Европа поради силната зависимост от внос на хранителни ресурси на Стария континент.

Πpeз 2023 г. вcички тъpгoвcки вepиги ca гeнepиpaли бpyтнa дoбaвeнa cтoйнocт зa Бългapия в paзмep нaд 18.9 млpд. лв., кaтo близo 10% e дeлът нa Каuflаnd“, подчерта зам.-ректорът. Основни приноси от дейността на Каuflаnd, които бяха споделени от доц. Христозов са създаването на нови работни места и спомагане зa pъcт нa дoxoдитe, дoпpинacянето зa paзвитиe нa няколко икономически ceктopа - ceлcкo cтoпaнcтвo, тъpгoвия, пpepaбoтвaщa пpoмишлeнocт, тpaнcпopт, подпомагането на българските производители, търговци и доставчици на стоки и услуги, подкрепа за българското образование. Каuflаnd пoдпoмaгa и cъздaвaнeтo и paзвитиeтo нa нoви бизнecи, кaктo и бългapcкитe пpoизвoдитeли. С изплатените за последните 18 години данъци от Каuflаnd България се подпомага в голяма степен и бюджeтa нa Бългapия", oбoбщи доц. Xpиcтoзoв.

„Гордеем се, че Kaufland България е партньор на УНСС, той изключително ни помага и като спонсор за реновиране на зали, подари ни и голям модерен екран за аула „Максима“, организира конкурси, стажове, стипендии, бизнес академии и всичко това е изключително полезно за нашите студенти“, каза в края на събитието ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

На събитието присъства и доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност

   

Галерия снимки от Kaufland празнува 18-годишнината си в УНСС ...