УНСС и Български институт за стандартизация подновиха споразумението си за сътрудничество

четвъртък, 07 март 2024 14:31

Сътрудничеството между УНСС и Българския институт за стандартизация (БИС) се подновява с подписване на анекс към споразумението за сътрудничество, сключено между двете институции през 2016 г.

Под документа подписите си поставиха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и инж. Ивелин Буров, председател на Управителния съвет на БИС.

По време на срещата бе подчертано, че с документа се отчита ролята на стандартизацията за развитие на информационното общество и осигуряването на съвместимост и безпрепятствен информационен обмен в най-широки граници.

„Прилагането на стандартите съдейства за подобряване и осигуряване на постоянно качество на продуктите, те подпомагат законодателството, съдействат за конкурентоспособността, служат като норма за оценяване на съответствие и са огледало на постиженията в науката и развитието на технологиите. УНСС е първото българско висше училище, което е сертифицирано по ISO 27001:2022 за информационна сигурност. Този международен стандарт гарантира, че университетът отговаря на всички законови изисквания по отношение на сигурността на информацията, както и на добрите световни практики в тази област“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Сътрудничеството ни с Българския институт за стандартизация е важно, защото накъдето и да погледнем виждаме стандарти. Почти няма област, в която те да не са необходими. Стандартите са общият език, на който говорят производителите, потребителите, научните среди, обществените институции и органите на държавната администрация, затова е важно да задълбочим обучението в тази сфера, за да може младите хора да са запознати със стандартизацията и нейното приложение“.

Сътрудничеството предвижда надграждане на съвместните действия, свързани с обучението на студентите в областта на  стандартизацията, както и продължаване работата на съвместния Информационен център по стандартизация към библиотеката на университета. Центърът предлага безплатен достъп на преподаватели, служители, докторанти и студенти до електронния фонд на БИС с пълните текстове на определени пакети български стандарти.

Ще продължи и традицията за участие на наши преподаватели в техническите комитети на БИС и конкретно на проф. д-р Даниела Иванова, главен секретар по учебните процеси и документация и преподавател в катедра „Икономика на природните ресурси“ в ТК 34 „Управление на качеството и оценяване на съответствието“, както и включването на тематиката на стандартизацията при осигуряване и управление на качеството в УНСС.

Предвижда се и организиране на съвместни прояви на национално и международно ниво, свързани с процесите на  обучение на студентите в областта на  стандартизацията и нейната роля за бъдещите специалисти, ориентирани към иновативните глобални пазари на продукти и услуги.

Координатор по заложените в документа дейности от страна на УНСС е проф.  д-р Елка Василева, преподавател в катедра „Икономика на природните ресурси“.

На подписването присъстваха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, Ирен Дабижева, изпълнителен директор на Българския институт за стандартизация,  проф. д-р Даниела Иванова, проф. д-р Елка Василева и Петър Петров, директор на Университетската библиотека.

Проф. д-р Елка Василева, проф. д-р Цветана Стоянова, инж. Ивелин Буров, проф. д-р Димитър Димитров, Ирен Дабижева, проф. д-р Даниела Иванова, Петър Петров (от дясно наляво)


Български институт за стандартизация (БИС) е националният орган за стандартизация в Република България, официален представител на страната в международните и европейски организации по стандартизация. Сред неговите основни дейности са: разработване, приемане и одобряване на български стандарти, създаване и поддържане на фонд и база данни за стандарти и стандартизационни документи,  извършване на информационни услуги в областта, разработване и одобряване на правила и процедури за работа по националната стандартизация в съответствие с принципите и правилата на европейската и международната система за стандартизация и редица други.

Галерия снимки от УНСС и Български институт за стандартизация подновиха споразумението си за сътру ...