САИМО проведе дискусия на тема „Близкият изток: новите геополитически реалности“

петък, 09 февруари 2024 11:06

Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и сдружение „Център за изследване на конфликти” организираха панелна дискусия на тема „Близкият изток: Новите геополитически реалности".

Специално бяха поканени видните арабисти и хебраисти д-р Димитър Михайлов, бивш посланик в Сирия, Израел и Йордания, арабист и хебраист, хоноруван преподавател в специалност „Хебраистика" в СУ „Св. Климент Охридски", д-р Мохамед Халаф, журналист и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Димитър Къцарков, хебраист и международен анализатор.

Димитър Къцарков, д-р Димитър Михайлов, Ася Филипова, Център за изследване на конфликти, модератор на събитието, проф. Матилда Александрова, в.и.д. зам.-ректор по учебната дейност, д-р Мохамед Халаф и Александра Гайтанджиева, председател на САИМО

Проф. Матилда Александрова, в.и.д. заместник-ректор по учебната дейност, откри дискусията като поздрави всички участници от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров. „Искам най-вече да поздравя студентите, защото днешният форум показва колко активни и инициативни са студентите на УНСС, които организираха този дискусионен форум, по една изключително интересна тема. Тук ще се говори освен за геополитическите реалности, но и за управление на конфликти. Всички тези въпроси изискват нашето мнение, нашето отношение като активни граждани“, каза проф. Александрова.

„Тази тема е изключително актуална, защото всекидневно наблюдаваме ескалацията на конфликта в Близкия Изток. „Центърът за изследване на конфликти“ още от самото си създаване обръща специално внимание имено на социалните конфликти в различните техни измерения, опитваме се да разберем как да ги управляваме по-ефективно. Конфликтът в Близкия изток има дълга история и трябва задълбочено да се познава, затова съм радостен, че днес виждам такива видни експерти, които от години се занимават с тази тематика“, каза доц. Ивайло Иванов, председател на сдружение „Център за изследване на конфликти“.

Председателят на САИМО Александра Гайтанджиева постави старт на дискусията с анонса: „Последните 100 години Близкият изток е една пресечна точка на нрави, култури, на полюси, там е най-богатият и най-бедният народ, едновременно люлката на цивилизацията и силен радикализъм, интересно място от ресурсна и транспортна гледна точка и често се намесват чужди интереси, затова нека в тази дискусия бъдем обективни“.

В дискусията се обсъдиха историята на израелско-палестинските отношения, причините за нападението над Израел от страна на Хамас на 7 октомври 2023 г. и последвалата война, сложните отношения между Израел и арабите.

Студентите участваха изключително активно с въпроси и коментари, като проявиха компетентност и задълбочено разбиране на сложния геополитически пейзаж.

Галерия снимки от САИМО проведе дискусия  на тема „Близкият изток: новите геополитически реалности ...