Общото събрание на УНСС избра проф. д-р Димитър Димитров за ректор – втори мандат

вторник, 19 декември 2023 22:25

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров беше избран за втори мандат с безапелационните 309 гласа от общо 337 гласували членове на Общото събрание.

Концепцията за управление в периода декември 2023 – декември 2027 г. на проф. д-р Димитър Димитров е с мотото „Устойчивост, разумна промяна, интернационализация“. Стратегическата визия за управление на УНСС според мандатната програма е той да се развие като еталон за иновативни образователни, изследователски и работодателски практики, както и проактивно поведение и присъствие на глобалния пазар на образователни услуги.

Проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че принципите, върху които ще продължава да се гради управлението на Университета, са няколко. Отстояване на академичния дух и автономията на катедрите и факултетите в решенията им за кадрово обезпечаване и академично израстване, в учебните планове и програми и във външните връзки; високо качество във всички сфери на дейността – обучение, научноизследователска дейност и административно обслужване; мотивиране и стимулиране на развитието на академичния състав, колегиалност и зачитане на личното достойнство, цели и интереси на всеки преподавател, студент и служител; върховенство на закона, правилата и процедурите; гарантиране на студентското самоуправление; развитие на иновативността в методите за обучение, технологичната среда и комуникациите и проактивност в поведението спрямо външната среда.

Основните приоритети на проф. д-р Димитър Димитров през следващия мандат са развитие на научноизследователската дейност, интернационализация на обучението, дигитализация и продължаване развитието на УНСС, като зелен университет.

Професор Димитров благодари на колегите и обеща не само да не намалява темпото, но и да се кандидатира за председател на Съвета на ректорите през март.

Проф. д.н. Пенчо Пенчев, зам.-председател на Общото събрание, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС (от ляво надясно)
 По традиция форумът започна с трите химна – националния, европейския  и студентския
 Мандатната комисия, председателствана от проф. д-р Снежана Башева, отчете легитимността на кворума

Общото събрание прие с пълно единодушие двата отчета, представени от проф. д-р Димитър Димитров – Годишен отчет за състоянието и за резултатите от дейността на УНСС  за периода декември 2022 г. – декември 2023 г., и за мандата 2019 г. – 2023 г.

Той припомни най-големите предизвикателства, с които е трябвало да се справи през тези четири години и отбеляза: „Повечето от нас имаха други представи за развитието, но на 13 март 2020 г. беше обявен локдаун вследствие на COVID-19 и трябваше да затворим, да минем на онлайн обучение и да провеждаме всичките събития с маски. За наша радост, чест и гордост УНСС се справи с тези предизвикателства и това не е само заслуга на ректора или на ректорското ръководство, а е благодарение на всички нас, които имахме необходимия капацитет, имахме необходимата инфраструктура, имахме необходимия ентусиазъм и дух, за да се справим. Другото голямо предизвикателство, което стоеше пред нашия екип, бе довършването на строежа на най-новия корпус „К“ на УНСС. Успяхме да се справим и с него и да завършим строежа в срок. Ако той не бе завършен, нашият университет трябваше да върне 5 мил. лв. на оперативната програма.

Ректорът отбеляза също, че за 4-годишния период има ръст на заплатите в УНСС, като подчерта, че увеличението на индивидуалните заплати на непреподавателския персонал за периода е  55,30%, а средният процент на увеличение на индивидуалните заплати на преподавателския състав за периода е  53,41%.

„Създадохме много добри връзки с бизнеса. Имаме съвместни бизнес академии с водещи компании. Предлагаме отлични възможности за стажове, провеждаме много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на нашите възпитаници още от студентската скамейка. Съществено се увеличиха кандидат-студентите и държавният план-прием във всички специалности беше запълнен. Платеното обучение отбеляза огромен ръст“, каза ректорът и коментира: „По отношение на учебната среда, искам да отбележа, че 70% от цялата материална база е обновена. Реновирани са шест от студентските общежития, като три от тях (бл. 55В, бл. 55 Г и бл. 61А) са изцяло реновирани. За комфорта на нашите студенти сме осигурили уютни условия за живеене, споделени пространства за учене и отдих, видеонаблюдение. В блок 53Б и в 55Г оборудвахме и първите две детски стаи в помощ на семейните студенти. Направихме усилия да бъдем зелен университет като открихме фотоволтаичен парк - един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Фотоволтаичната инсталация ще покрие 50% от необходимата електроенергия на Университета на годишна база“.

Предприети са и редица други мерки за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес. В изпълнение на програмата за енергийна ефективност в УНСС в момента се изгражда система „Умен дом“, която ще позволи икономия на до 40% от изразходваната енергия от електро- и топлопреносната системи.

В международен план успехите също са видими. Усилието за обмен на студенти с Китай вече дава резултат и скоро се очаква да започнат обучение първите 100 китайски студенти. Но най-голямата гордост на УНСС е участието в европейския проект ENGAGE.EU.

Проф. Димитров подчерта: „Включени сме в един истински европейски университет с обмен на преподаватели, обмен на студенти, с размяна на ресурси, дигитален и виртуален кампус, с обща информационна система - това е бъдещето и за наша радост вървим по този път. Нашият университет е един от малкото, които участват в такава европейска мрежа. Всичко това постигнахме заедно. Благодаря ви за доверието и подкрепата“.

Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, проф. д.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор, Десислава Паунска, ръководител на отдел „Връзки с обществеността и маркетинг“ (от дясно наляво)

Председателят на Контролния съвет на УНСС проф. д-р Даниела Фесчиян също представи отчет за дейността на Контролния съвет на УНСС за периода декември 2022 г. – декември 2023 г., и  за мандата 2019 г. – 2023 г., като подчерта, че през целия 4-годишен мандат Контролният съвет е изпълнявал своите функции като гарант за законосъобразност на актовете на ръководните органи и действията на целия академичен състав, студенти и докторанти.

Тя раздели свършената работа през последната година в две основни направления, като в първото е дейността по проверките, които са повече от 45 за законосъобразността за конструиране на Общото събрание, за актуализиране на числения и списъчен състав, за пълните и частичните избори на еднолични и колективни органи за управление на Университета, неговите институти, факултети, председателствата на общите събрания, както и проверки по отношение на изпълнението на бюджета на УНСС и поделения за 2022 година и на законосъобразността на проекта на бюджета за 2023 г.

Второто направление на работа включва организацията на контролната дейност. В това направление се отчитат разработените и оставени за ползване актуализирани методически материали за подпомагане на работата по организиране и провеждане на заседания на колективни органи в университета за провеждането на избори.

„Всъщност КС на УНСС е единственият контролен университетски съвет в страната, който има разработени методически указания и при това публично оповестени на своя сайт. Ние сме разработили и редица модели на документи за контролната дейност в университета, систематизирали сме основните положения в организирането и провеждането на избори в УНСС. Тези материали са огласени на нашата страница. Считаме, че осигурихме една разпознаваемост на КС и извън университета“, подчерта проф. д-р Даниела Фесчиян.

Общото събрание на УНСС прие единодушно и отчета за дейността на Контролния съвет на УНСС за периода декември 2022 г. – декември 2023 г., и  за мандата 2019 г. – 2023 г.

От името на Студентския съвет се изказаха настоящият му и бившият председатели. Илиян Чабуклийски поздрави делегатите и отбеляза, че през последните четири години средата, в която се обучават студентите и докторантите на УНСС, се е променила в положителна посока.

„Бяха върнати упражненията по ключови дисциплини. Може би няма учебен план, който да не е обновен през изминалия период. Приемът в нашия университет вече е по специалности и колегите още от първи курс избират специалността, по която да се обучават. Това води до повишаване на  качеството на обучението и мотивацията за придобиване на нови знания и умения сред младите колеги. През изминалите четири години светът се изправи пред предизвикателствата, които COVID-19 постави пред нас. Тук искам да отбележа, че нашият университет бе за пример и за 48 часа обучението изцяло премина в онлайн среда. Докато другите университети се лутаха, при нас бе изградена система, в която всеки един студент имаше достъп до своите занятия и достъп до всички свои преподаватели от всяка една точка на света“, каза председателят на Студентския съвет.

Илиян Чабуклийски акцентира: „Искам да спомена и откриването на корпус „К“ – удобство, което е полезно на цялата академична общност в Университета, за да може спокойно да се разпределят учебните занятия през деня. Бяха положени много усилия за модернизирането на студентските общежития. В края на този мандат на проф. Димитров студентите са горди с постигнатото и смело можем да заявим, че нашият университет разполага с най-добрата леглова база в страната. През изминалия мандат Студентският съвет и ректорското ръководство имаха много добро сътрудничество.“

„За мен бе изключителна чест, удоволствие и гордост да бъда част от Общото събрание“, подчерта Ангел Стойков, който в по-голямата част от мандата на проф. Димитър Димитров и мандата на Общото събрание беше председател на Студентския съвет. „Искам да благодаря на проф. Димитър Димитров и ректорското ръководство, включително и на това, което започна мандата, за добрата комуникация, за работата, която беше с мисъл към студентите и нашия университет. Много е важно, че още в самото начало проф. Димитров заложи ресор, свързан със студентската общност. И резултатите не закъсняха - много добра комуникация, развитие за студентската общност“.

По предложение на ректора Общото събрание избра и академичен омбудсман. Отговорната функция ще бъде изпълнявана от проф. д-р Лалко Дулевски, досегашният председател на ОС.

„Благодаря на ръководството в лицето на ректора проф. д-р Димитър Димитров за припознаването на истинската роля на Общото събрание на УНСС, защото за мен то е институция, благодаря и за подкрепата, която той оказа, за да застане Общото събрание наистина там, където му е мястото.

Две трети от времето на професионалния ми живот е минал успоредно с ангажименти извън Университета на различни ръководни позиции в публичния и финансовия сектор. И винаги съм споделял един ръководен принцип, който много ми е помагал – всяко начало има край. Аз съм човек, който го е разбрал от самото начало, важно е в края да излезеш удовлетворен“. Проф. Дулевски отправи послание към присъстващите в залата: „Колеги и приятели, не гледайте на този Университет само като място, където има заплати и работна среда. Ако аз не съм бил представител на този Университет, ако този Университет не е стоял зад моя гръб с имиджа и авторитета си, аз нямаше да имам тази лична своя професионална биография извън УНСС. Пазете УНСС. Това е мястото, където каквото и да стане с вас във външната среда, има кой да ви приюти и къде да намерите спокойствие. Това са ни завещали хората, които преди 103 години са създали Университета - да пазим тази традиция и този дух, който създава нашата сила. Живеем в сложни времена - объркан свят с толкова обезверени хора, липса на надежда, липса на бъдеще. Независимо от това, ние трябва да гледаме с надежда, защото България е устоявала и съществувала в много по-трудни времена“.

   

Галерия снимки от Общото събрание на УНСС избра проф. д-р Димитър Димитров за ректор – втори манда ...