Бакалаврите от специалност „Финанси“ получиха дипломите си

сряда, 13 декември 2023 13:51

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите от специалност „Финанси", редовно обучение – Випуск 2023.

На официалната трибуна бяха новоизбраният ръководител на катедра „Финанси“ доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, доц. д-р Пламен Орешарски, министър-председател на България (2013 – 2014), министър на финансите (2005 – 2009), преподавател в катедра „Финанси“, доц. д-р Павлина Аначкова, преподавател в катедра „Финанси“, д-р Дончо Донев, възпитаник на катедрата и началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка (на снимката горе от ляво надясно).

При откриване на тържествената церемония доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова поздрави абсолвентите с успешното завършване и подчерта: „Вие избрахте да се обучавате в една от най-желаните, но и най-трудни специалности в Университета за национално и световно стопанство – „Финанси“. Избрахте да се обучавате в най-големият и най-престижен университет в Югоизточна Европа – нашата алма-матер. През тези четири години вие вложихте много усилие, труд, желание, амбиция за усъвършенстване и израстване, постигнахте много нови успехи. Ние, вашите преподаватели, бяхме плътно до вас и наблюдавахме вашия прогрес, радвахме се на постиженията ви, оценявахме ви, стимулирахме ви за вашето личностно и професионално израстване. Инвестирахте много във вашето образование, тепърва възвръщаемостта на тази инвестиция ще бъде налице. Бъдещето е пред вас, бъдете амбициозни, бъдете щастливи, следвайте своите мечти“.

Доц. д-р Гергана Михайлова-Борисова

Официално приветствие към абсолвентите отправи ректорът проф. д-р Димитър Димитров: „Убеден съм, че имате много поводи за гордост за това, че завършвате една от най-добрите специалности в нашия университет. Специалност „Финанси“, в която се влиза с максимален бал, специалност „Финанси“, която дава най-много банкери на глава от населението. Възпитаници на тази специалност са министър-председатели, министри, зам.-министри,  подуправители на Българската народна банка (БНБ). Сигурен съм, че тук сред вас са следващите талантливи управленци, политици и бизнес лидери. Знайте, че уроците, които сте научили досега с подкрепата на преподавателите от катедра „Финанси“, ще ви бъдат изключително полезни и УНСС винаги ще помага за вашето професионално развитие“.

Проф. д-р Димитър Димитров

„В качеството си на декан на Финансово-счетоводния факултет, за мен е чест и удоволствие да ви поздравя с успешното дипломиране. Да ви пожелая преди всичко много здраве, лично щастие и професионални успехи. Това за вас е един прекрасен ден, който ще помните дълго. Насладете се на мига. Стандартният въпрос в такива моменти е „А сега накъде?“. Сигурен съм, че една голяма част от вас вече имат своя отговор“, каза проф. д-р Румен Брусарски и препоръча: „Не спирайте да се учите, не спирайте да се развивате и да надграждате, защото иначе не просто ще останете на едно място, а ще се връщате бавно, но сигурно назад“.

Проф. д-р Румен Брусарски

Доц. д-р Пламен Орешарски, министър-председател на България (2013 – 2014), министър на финансите (2005 – 2009), преподавател в катедрата, поздрави завършващите: „В живота на всеки човек има паметни дни. Днешният ден, безспорно е такъв за вас. Ден, в който приключва основният етап от вашето образование, но днес започва и следващият етап на вашата професионална реализация, в това число и чрез следваща степен на образование. Не забравяйте, че разграничението между степените е твърде условно. Обучението продължава през целия живот и това, което сте научили досега е само едно добро начало“, каза доц. д-р Пламен Орешарски и допълни: „Днес е важен ден и за нас, вашите преподаватели, тъй като ви изпращаме оттук и се надяваме с някои от вас да се видим отново, а други да направят успешна кариера, защото точно успехът във вашата кариера е мерило и за нашия успех. Ако вие сте успешни, значи и ние сме били такива. Желая ви много професионални успехи и житейски сполуки. Направете го за себе си, за колегите, с които работите, и за страната, в която живеем, за да стане тя едно още по-добро място за живеене. На добър път!“.

Доц. д-р Пламен Орешарски

Д-р Дончо Донев, възпитаник на катедра „Финанси“, преминал всички степени на обучение във висшето си образование в катедрата и успешно реализирал се началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка, също приветства дипломантите: „Спомням си с вълнение как преди почти четвърт век, седях на вашето място и какви мисли и чувства ме вълнуваха тогава, време на изграждащия се финансов сектор в България, който минаваше и през определени турбуленции. Но вие сте щастливи сега, вече имаме добре изградени и функциониращи финансов, банков и публичен сектор. Пред вас са отворени много врати за професионална реализация, включително и в Университета. Дипломата по финанси е ключ, който ще ви позволи да отворите всяка една от тези врати, тъй като специалност „Финанси“ винаги е била лицето на този университет. Финансите винаги са били авангардът на иновациите в икономическия сектор“.

Д-р Дончо Донев, началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка

Дипломантът с най-висок успех - Любомир Митев, поздрави присъстващите от името на завършващите: „На този ден всички трябва да се замислим и да осъзнаем, че това не са просто четири години обучение от нашия живот, а напротив, това са години, изпълнени с трудности, много запознанства, емоции, успехи и най-вече изграждане на самите нас, като личности и бъдещи финансисти. От името на всички завършващи колеги, благодаря на ръководството на университета, на Финансово-счетоводния факултет и на катедра „Финанси“, за хубавите условия за обучение, които ни предоставихте. На последно място, но не и по важност, благодарим и на нашите семейства и родители, защото без тяхната подкрепа нямаше да бъдем това, което сме“.

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

Отличниците на випуска получиха дипломите си от ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Галерия снимки от Бакалаврите от специалност „Финанси“ получиха дипломите си ...