Фотоизложба „През моите и твоите очи“ с фокус върху аутистичните личности се откри в УНСС

вторник, 12 декември 2023 15:53
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) гостуват на УНСС с фотоизложбата „През моите и твоите очи“, която се откри в реновираната Университетска библиотека. Експозицията представя фотографии на 18-годишния Севдалин Тлаченски – аутистична личност, който е развил уменията на професионален фотограф и чиито снимки вълнуват и трогват. Да представят проекта в УНСС бяха Николай Найденов, заместник-министър на труда и социалната политика (на снимката вдясно) и Цветан Спасов, ръководител на управляващия орган на програма „Развитие на човешките ресурси“ (на снимката вляво).

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри изложбата, като отбеляза, че УНСС неслучайно е домакин на това събитие. „Нашият университет обръща специално внимание на хората, поставени в неравностойни ситуации от всякакъв характер. В УНСС сме изградили цялостна система в подкрепа на хората със специфични потребности. Имаме сертификат за изградена достъпна архитектурна среда от Комисията за защита от дискриминация (КЗД)“, каза проф. Димитров.

Заместник-министър Николай Найденов представи мултимедийния проект „През моите и твоите очи“, който включва изложбата и филма „20% шанс“. Той разясни, че фотоизложбата е част от дейностите на програма „Развитие на човешките ресурси“, свързани не само с предоставянето на достъпни и качествени социални услуги, но и с подкрепа за личностно развитие и водене на достоен, независим живот. „МТСП развива политиката за социалното приобщаване на хората с увреждания, която е в унисон с международно признатите принципи в Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН. Прави впечатление, че в Университета вие наистина сте изградили добри условия за достъпна среда, за което ви поздравявам. Радвам се, че именно най-големият икономически университет в България е домакин на тази инициатива“, каза Николай Найденов.

Ръководителят на управляващия орган на програма „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов обясни, че програмата „Развитие на човешките ресурси“ вече се е утвърдила като един от инструментите в България за подпомагане на хората с увреждания с финансиране от Европейския социален фонд. В предишния програмен период ОПРЧР е инвестирала над 650 млн. лева в мерки за хора с увреждания, а в новия програмен период вече са стартирани няколко операции, като едната е подпомагане на 320 000 домакинства по европейския инструмент „SAVE“. „Сега, след 2 дни, от 15 декември по „SAVE“ допълнително ще бъдат подпомогнати още 46 000 домакинства, в които има лице със 100% неработоспособност и лице над 75 години с увреждане над 90%, със средства за топлофикация и електричество“, каза г-н Спасов. Той обясни, че ОПРЧР продължава активно да осигурява подкрепа на хора като Севдалин Тлаченски чрез проекта „Младежка заетост+“, като им предоставя възможност за първа работа, за стажуване при работодател, за субсидирана заетост, за включване в курсове за квалификация, даване на равен шанс, социална интеграция.  

Милена Кънчева, представител на фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“, разказа за специфичните особености на децата с аутизъм и за проблемите на техните родители, които или трябва „да влезнат в ролята на оплаквачки, или да станат по-силни“.

Мария Василева е автор на филма „20% шанс“ и съставител на изложбата. Проектът разказва за Севдалин Тлаченски, за неговия живот, за желанието му да снима, за умението му да „намира красивото в грозното“. В проекта участват пет поколения поети, които написаха стихове по снимки на Севдалин. Това са Петър Чухов, Кристин Димитрова, Мария Донева, Константин Трендафилов (Папи Ханс) и Анастасия Стоилова.

Филмът предизвика дискусия и редица въпроси към Севдалин Тлачански, който присъства на прожекцията. На въпроса как се вижда след 5 години той отговори: „Надявам се да не се видя в Рая. Сигурно ще уча, ще работя, ще пътувам, ще снимам“.

Представители на програма „Развитие на човешките ресурси“ му предложиха след като завърши гимназията да се включи в новата програма, която предоставя възможност за стаж 6 месеца в чужбина, а преподаватели от катедра „Предприемачество“ му обясниха за различните специалности, които има в УНСС, и за възможностите за дистанционно кандидатстване.

Съпътстващо събитие беше Коледният базар в централното фоайе, организиран от фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“, с коледни изненади, изработени от деца аутисти. Събраните средства ще бъдат дарени на фондацията.

Галерия снимки от Фотоизложба „През моите и твоите очи“ с фокус върху аутистичните личности се отк ...