Правителство, парламент и синдикати отбелязаха 20 години Икономически и социален съвет в Гранитната зала на МС

вторник, 12 декември 2023 13:40

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров беше официален гост на тържествената пленарна сесия, с която Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България отбеляза 20 години от създаването си в Гранитната зала на Министерския съвет.

Проф. д-р Димитър Димитров и Зорница Русинова, председател на ИСС

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят акад. Николай Денков, министри, посланици и гости.

Росен Желязков, Зорница Русинова, акад. Николай Денков

„Във време на здравни, икономически и политически турбуленции Икономическият и социален съвет (ИСС) е показал, че може да бъде коректор на изпълнителната и законодателната власт и да дава истината на гражданите в страната“, каза Зорница Русинова, председател на ИСС, който е създаден в УНСС.

Тя изрази удовлетворението си, че празникът на организацията е уважен от много партньори и представители на политическия елит. „За мен това означава, че мисията отпреди 20 години, която законодателят си е поставил да създаде първият демократичен консултативен орган в България, който дава възможност на бизнеса и гражданските организации активно да участват във взимането на решения, работи“, отбеляза Русинова. „ИСС има съществена роля в присъединителния процес на България, когато ставаме член на ЕС, сега ИСС има силна роля в присъединяването на България към еврозоната“, допълни тя. „Фактът, че днес присъстват предишни председатели на Народното събрание, министри, депутати и партньори, част от сегашното правителство, партньори от Франция, Испания, Гърция и Люксембург показва, че мнението на гражданското общество в България се уважава. Вярвам, че занапред ще продължим да бъдем изцяло в подкрепа на законодателната и изпълнителната власт и на президентството“, добави Русинова.

В рамките на форума бяха връчени награди на Съвета за заслуги за утвърждаването на ролята на организираното гражданско общество в България.

Бившият служебен премиер Гълъб Донев, възпитаник на УНСС и настоящ началник на кабинета на президента Румен Радев, връчи отличието на проф. д-р Лалко Дулевски, който е първият председател на ИСС (17.09.2003 – 24.01.2021) и председател на Общото събрание на УНСС.

Проф. д-р Лалко Дулевски и Гълъб Донев

Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България е създаден със Закон за Икономически и социален съвет на България (обн. в ДВ бр. 41/2001 г.). ИСС (наричан също така и „Съвет“) е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София и е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Народното събрание на Република България.

ИСС е „консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие”.

Мисията на ИСС на България е да бъде не само партньор в управлението на държавата, но и мощен двигател на организираното гражданско общество, задвижван от съгласие, аргументи, компромиси, но винаги насочен към напредък и справедливост.

Със създаването на ИСС като нова институция на гражданския диалог у нас започна и нов етап в развитието на организираното гражданско общество.

Като действащ орган Съветът е конструиран с провеждането на първата му пленарна сесия на 10 декември 2003 г. На 25 януари 2021 г. той започна четвъртия си четиригодишен мандат.

България е първата страна от т. нар. „нови” страни  членки в ЕС, която създава свой Икономически и социален съвет със специален закон и без участието на държавата в него. Самото създаване и съществуване на ИСС промени както политическата среда в България, така и социално-икономическите и индустриалните отношения, защото Съветът е платформа за постигане на съгласие между работодатели, синдикати и неправителствени организации с различни интереси.

Създаването на такава демократична институция на гражданското общество бе един от ангажиментите на страната ни в процеса на присъединяване към Европейския съюз, който тя реализира успешно.

С пълноправното й членство в ЕС от 1 януари 2007 г. ИСС бе изправен пред нови предизвикателства и отговорности. Днес той е сред националните съвети на страните  членки на Общността, който получава висока оценка, признание и уважение от европейските институции за работата си по утвърждаването и развитието на нови форми на гражданския диалог в България.


   

Галерия снимки от Правителство, парламент и синдикати отбелязаха 20 години Икономически и социален ...