Юридическият факултет стимулира участието в програмата „Еразъм+“

вторник, 12 декември 2023 13:33

По инициатива на ръководството на Юридическия факултет, Университетският център за мобилност за студенти и преподаватели представи пред студентите на факултета възможностите за студентска мобилност по програма „Еразъм+“.

Доц. д-р Мирослав Димитров, декан на Юридическия факултет; проф. д.н. Живко Драганов ръководител на катедра „Международно право и право на ЕС“; доц. д-р Дияна Маринова, научен секретар на катедрата и член на комисията по селекция на студенти и преподаватели за участие в мобилност по програма „Еразъм+“; Мила Делчева от офиса на програма „Еразъм+“ и доц. д-р Константин Танев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Юридическия факултет (от ляво надясно)

Доц. д-р Мирослав Димитров, декан на Юридическия факултет, обърна внимание, че програмата „Еразъм+“ е важна и за факултета, и за студентите. Той призова студентите да използват възможностите, които тя предлага. „Сверите часовниците си, проверете къде стоите в този глобален свят и се възползвайте от тези възможности“, подчерта доц. Димитров.

„Обменът по програмата е предизвикателство, но съм убеден, че нашите студенти, които вече са се възползвали от възможностите които предлага, не са разочаровани и са извлекли ползи от участието си в нея“, посочи проф. д.н. Живко Драганов, ръководител на катедра „Международно право и право на ЕС“.

Той допълни, че с установяването на контакти между студентите от различни държави и университети се обогатяват знанията и  се добива ценен опит и подчерта, че ползите далеч надхвърлят самото пребиваване в друга държава.

Доц. д-р Константин Танев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Юридическия факултет и модератор на събитието, сподели своя опит по програмата от няколкото посещения, които е осъществил в други университети. Той обърна внимание на някои от възможностите, които предлага тя - да се събере литература, да се срещнем с приятели, да осъществим нови познанства. Разказа за програмата, която е осъществил в университет в Амстердам, за което посещение допълва:  „тогава ми се отвориха очите“.

Доц. д-р Диана Маринова, научен секретар на катедрата и член на комисията по селекция на програма „Еразъм+“, разказа повече за подбора на студенти, които да участват в мобилността и обърна внимание на процеса на признаване на мобилността, броя кредити, които са нужни за това и рисковете, които поемат студентите. Тя наблегна и на някои тънкости при кандидатстването и отчитането на мобилността, от което зависи признаването й.

Мила Делчева от офиса на програмата „Еразъм+“ в УНСС представи програмата, разгледа различните видове мобилност, обърна внимание на това къде студентите могат да намерят информация за начина на кандидатстване, какви са условията и как се осъществява финансирането. Според нея най-сложният въпрос, с който могат да се сблъскат кандидатите, е как да се избере университет и държава, за което даде препоръки. Тя сподели и своя личен опит с програмата. В презентацията обърна внимание защо студентите да кандидатстват за участие в програмата за мобилност „Еразъм+“.

Галерия снимки от Юридическият факултет стимулира участието в програмата „Еразъм+“ ...