На тържествена церемония абсолвентите от катедра „Финансов контрол“ – бакалаври и магистри, получиха своите дипломите

четвъртък, 30 ноември 2023 13:25

Аула „Максима“ събра абсолвентите от катедра „Финансов контрол“, техните родители и близки за официалното връчване на  дипломите на бакалаврите от специалност „Финансов контрол“ и магистрите, завършили специалностите „Одитинг“, „Финансов контрол и финансово право“, „Счетоводство, финансов контрол и финанси на английски език“ и „Противодействие на корупцията“.

Тържествената церемония започна под звуците на химна на Република България, на ЕС и студентския химн.

Доц. д-р Даниела Петрова, ръководител на катедра „Финансов контрол“, гл. ас. д-р Тома Дончев, научен секретар на Катедрата, доц. д.н. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество, доц. д-р Валерия Динева, ас. д-р Антоанета Ангелова и доц. д-р Красимир Йорданов, зам.-декан по научноизследователската дейност на Финансово-счетоводния факултет (от ляво надясно)

Доц. д-р Даниела Петрова, ръководител на катедра „Финансов контрол“, откри церемонията, посочвайки че събития, като връчването на дипломи, винаги са били и ще останат много вълнуващи за участниците в тях – абсолвенти, родители, близки, защото отбелязват приключването на един важен етап от жизнения път на младите хора. Тя допълни,  че това е един дългоочакван и вълнуващ момент и за преподавателите, които са оставили част от своите знания, духовност и емоции у своите възпитаници: „Давам си сметка, че понякога оценките и критиките към вас се основават на различните критерии и сравненията с това как ние сме учили, как ние сме се забавлявали, колко отговорни сме били ние на вашите години. Пропускаме, че вие израствате като хора и като професионалисти в много по-динамична среда, че се сблъсквате с несигурност, с липсата на утвърдени идеали, което ви прави различни – много по-адаптивни, бързо ориентиращи се, уверени и знаещи какво искат“.

Доц. Петрова  изтъкна, че в последните години много се говори за устойчивост и устойчиво развитие. Фокусът е поставен върху намаляващите природни ресурси, промените в климата, опазването на биологичното разнообразие – все проблеми, които са от изключително значение за бъдещето на човечеството и завършващите, като активни млади хора, няма как да не се вълнуват от всичко това, защото бъдещето им принадлежи – на тях, на техните деца и внуци. Към своето отговорно поведение, тя посъветва абсолвентите да добавят и необходимостта да запазят човешкото в себе си, онова, което толкова трудно се дефинира и което и най-съвършеният изкуствен интелект няма да постигне: „Правете всичко със сърце и душа! Само тогава си струва и има смисъл“.

В словото си тя предаде и поздравленията за успешното дипломиране на випуск 2022-2023 на декана на Финансово-счетоводния факултет – проф. д-р Румен Брусарски, както и неговите пожелания за здраве, късмет и успехи.

„Уверявам ви, че най-голямото удовлетворение за нас, вашите преподаватели, е след години да ви видим като професионално реализирани и щастливи хора. Бъдете борбени, позитивни, честни в отношенията си, отговорни, състрадателни и достойни млади хора, готови да се развиват и да градят своето бъдеще. Успех!“, каза в заключение проф. Петрова и даде думата за кратко приветствие на зам.-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество доц. д.н. Михаил Мусов.

Доц. Мусов сподели, че за него е чест да бъде сред абсолвентите в този празничен за тях ден и да може и от името на ректора на УНСС – проф. Димитър Димитров, да им пожелае да бъдат здрави и много успешни.

„Вече знаете, че успехът има различна фасада – едно е да имате власт, а съвсем друго е да бъдете авторитети. Едно е да имате правото, друго е да сте прави. Невинаги във вашия кариерен път повишение ще получават тези, които го заслужават. И най-сетне, едно е да правите впечатление, съвсем друго е да оставите следа. Ако моите колеги и ваши учители, ако всички ние, като част от академичната общност, сме ви помогнали да разпознаете правилната фасада, правилния успех, то тогава сме ви дали всичко. Дерзайте и на добър час!“

Той се обърна към родителите на всички абсолвенти, уверявайки ги в това, че могат да бъдат горди с успеха на своите деца, изтъквайки че днес те завършват най-големия, най-стария и най-престижния икономически университет в Югоизточна Европа.

Д-р Тома Дончев, научен секретар на катедра „Финансов контрол“, също поздрави завършващите и връчи дипломите на всички абсолвенти.

Първи своите дипломите получиха бакалаврите от специалност „Финансов контрол“. Церемонията продължи с връчването на дипломите на завършилите магистърска степен на специалностите „Одитинг“, „Финансов контрол и финансово право“, „Счетоводство, финансов контрол и финанси на английски език“ и „Противодействие на корупцията“, като  отличниците освен дипломата получиха и грамота за отличния си успех.

Галерия снимки от На тържествена церемония абсолвентите от катедра „Финансов контрол“ – бакалаври  ...