В Европейския месец на киберсигурността ректорът се срещна със студенти по киберсигурност

понеделник, 30 октомври 2023 17:15

В рамките на Европейския месец на киберсигурността ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров посети лекция по „Основи на киберсигурността“ и се срещна със студенти от специалностите „Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“.

В срещата участваха зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност доц. д-р Росен Кирилов и експертът по киберсигурност Спас Иванов, управител на Baseline Cybersecurity.

„В УНСС обръщаме сериозно внимание върху предизвикателствата и добрите практики в областта на киберсигурността, както и върху нарастващите рискове от кибератаки, затова с тази среща искаме да отбележим Европейския месец на киберсигурността“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че университетът има значителен напредък в тези сфери и е лидер сред висшите учебни заведения в страната. Той допълни, че „УНСС има много успешна магистърската програма по „Управление на киберсигурността“, но отчитайки нарастващата необходимост от експерти на всички нива в тази област от тази учебна година вие имате възможност и вече се обучавате в съвместните бакалавърски програми по „Управление на киберсигурността“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“.

Проф. д-р Димитър Димитров посочи, че дигитализацията и киберсигурността имат много важна роля за всички участници в социално-икономическия живот и това ще е така и занапред. Затова УНСС ще продължи да се развива в тази посока.

Проф. д-р Димитър Димитров

 „Със удовлетворение искам да отбележа, че сред присъстващите тук от вашата специалност вече имаме няколко души кандидати за стажанти в дирекция „Информационни технологии" на УНСС, ще се радвам да опитаме и да работим заедно“, каза доц. д-р Росен Кирилов. Той представи Спас Иванов и подчерта: „През следваща година за трети пореден път УНСС ще е съорганизатор на Международната конференция на тема „Киберсигурност“ от сериите  BSIDES заедно с Baseline Cyber Security и други водещи компании в областта на киберсигурността в България.

Доц. д-р Росен Кирилов

„Вие сте се ориентирали много правилно какво да учите, защото киберсигурността е една от професиите на бъдещето. Аз лично се занимавам с подобна професия вече 15 години и искам да кажа, че се усещам все по-неподготвен в ерата на изкуствения интелект и като цяло еволюиращи заплахи в киберсигурността. Много е важно да знаете, че в един момент няма да са търсени толкова техническите познания, колкото организационното мислене и начина, по който да внедрите киберсигурността в бизнес процесите на организациите, за които ще работите. Това в момента е най-големият проблем, тъй като повишаването на мерките за сигурност винаги води до намаляване на функционалността в дадена област. Затова казах, че много точно сте се насочили и сте на правилното място, първо да е киберсигурност и след това да е в икономически университет, където може да получите знания, свързани включително с това как функционира бизнесът като цяло“, каза Спас Иванов.

Спас Иванов

Спас Иванов подчерта, че във втория ден на конференцията от сериите BSIDES се провежда състезание, което е част от квалификационния кръг за набиране на кадри за сформиране на българския национален отбор по киберсигурност с официалната подкрепа на Министерството на електронното управление и който иска да премери сили с останалите участници в състезанието на BSIDES е добре дошъл. То ще се проведе през пролетта. Датата ще бъде обявена допълнително на интернет страницата на събитието.


За да отговори на изискванията на бизнеса, УНСС съвместно с Тракийския университет – Стара Загора от настоящата 2023/2024 учебна година разкри две нови съвместни учебни програми „Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)“.

Целта на обучението в бакалавърската програма „Киберсигурност и електронно управление“ е да подготви висококвалифицирани мениджърски кадри за нуждите на всички сектори в областта на информационната сигурност и електронното управление. Обучението e насочено към придобиване на знания в областта на киберсигурността, изкуствения интелект, обработката и сигурността на данните, програмирането и дигитализацията в управлението, като ще се стреми и да създаде практически умения на обучаващите се за решаване на проблеми в организациите.

Програмата „Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)“ е насочена към подготовка на висококвалифицирани специалисти по информатика за нуждите на всички сектори в областта на компютърната индустрия и обработката и анализа на данни. По време на обучението студентите ще придобият знания в областта на анализа на данни, програмирането, принципите на организацията и сигурността на базите данни, изкуствения интелект, машинното обучение, математическия анализ, математическите основи на статистиката, дълбокото обучение и невронните мрежи.


    

Галерия снимки от В Европейския месец на киберсигурността ректорът се срещна със студенти по кибер ...