Ректорът участва в Третата годишна конференция на ENGAGE.EU в Рим

събота, 28 октомври 2023 23:25

Luiss University бе домакин на най-голямата ежегодна конференция на европейския университет ENGAGE.EU, която се проведе в Рим на 25 и 26 октомври т.г. Събитието отбеляза успешното приключване на първия тригодишен етап на финансиране на дейностите на алианса, както и началото на новия период на финансиране (2023-2027), който бе одобрен от Европейската комисия през м. юни т.г. и в рамките на който ENGAGE.EU ще получи общо 14 399 963 EUR. В съвместните дейности досега участваха седем партньорски университета, координирани от University of Mannheim (Германия), Luiss University (Италия), NHH Norwegian School of Economics (Норвегия), Tilburg University (Нидерландия), УНСС, University Toulouse Capitole (Франция), WU Vienna University of Economics and Business (Австрия). През новия програмен период като пълноправни партньори се присъединяват Ramon Llull University (Испания) и Hanken School of Economics (Финландия).

В първия ден на конференцията ректорът на италианския университет Prof. Andrea Prencipe приветства участниците от деветте партньорски университета, а откриващите работни сесии бяха срещи на ректорите и асоциираните партньори.

Prof. Andrea Prencipe посреща проф. Димитров
По време на Съвета на ректорите
Ректорите на ENGAGE.EU

В официалните срещи УНСС бе представен от ректора и ръководител на ENGAGE.EU за България проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректора по НИД и международно сътрудничество и координатор на ENGAGE.EU за УНСС – доц. д.ик.н. Михаил Мусов, представители на Съвета на настоятелите – г-н Максим Бехар (главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на M3 Communications Group, Inc.) и г-н Йовко Атанасов (регионален мениджър на Lenovo за България и Македония). В българската делегация участва и д-р Ивана Радонова – държавен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката, което е асоцииран партньор на ENGAGE.EU.

„ENGAGE.EU не е просто проект, а дълбоко осъзнат ангажимент за стимулиране на иновациите в преподаването и научните изследвания, за насърчаване на устойчивото развитие и за активно участие в изграждането на Европейското образователно пространство и на новото Европейско изследователско пространство“, сподели ректорът на УНСС след събитието. ENGAGE.EU е за всички, но най-вече – за нашите студенти и докторанти, които имат знанията, уменията и духа да създадат по-добро бъдеще за всички нас, допълни той.

Във втория ден на конференцията – 26 октомври (четвъртък) участие в работните сесии и дискусии по работни пакети взеха и останалите членове на българската делегация – проф. д-р Венелин Бошнаков, проф. д-р Христо Катранджиев, доц. д-р Светла Бонева, доц. д-р Костадин Коларов, гл. ас. д-р Юри Ценков, гл. ас. д-р Сабрина Калинкова, гл. ас. д-р Иван Вълчанов и Даниел Желязков (член на Студентски съвет и на Борда на студентите на ENGAGE.EU).

Делегацията на УНСС в Рим

След пленарната сесия на тема „Европа във време на трансформации: мобилизация и ускорение на висшето образование за устойчиво развитие“ бяха обсъдени основните цели за всеки един от работните пакети, както и възможните подходи на съвместна работа за тяхното постигане. Дейностите в новите работни пакети и задачи стартират официално от 1 ноември т.г.

По време на и след пленарната сесия

Работните сесии бяха разделени в трите основни насоки на работа – обучение, научноизследователска дейност и социално въздействие. Бяха обсъдени и важни въпроси, свързани с комуникацията и въздействието. След вече утвърдените инициативи и начини на работа в алианса се очаква много засилен интерес към дейностите му както от страна на студентите, докторантите, членовете на академичния и административния състав на партньорските университети, така и от външни за тях страни.

Както и досега, УНСС продължава да участва във всички работни пакети и дейности на алианса. През новия четиригодишен период нашият университет ще ръководи работен пакет „Dissemination and Impact“ и ще отговаря за всички дейности, свързани с вътрешната и външната комуникация, както и с разпространението на резултатите.

Междувременно ENGAGE.EU инициативите продължават. Активни към момента са Поканите за кандидатстване за Think Tank 2024 в Берген за преподаватели/изследователи и Joint Programme in Digital Transformation за студенти.

  

Галерия снимки от Ректорът участва в Третата годишна конференция на ENGAGE.EU в Рим ...