„Алумни УНСС“ организира HR Speed Dating

четвъртък, 26 октомври 2023 15:22

Водени от намерението да бъдат полезни не само на бившите, но и на настоящите студенти, Университетският център „Алумни УНСС“ съвместно с компанията за управление и развитие на човешките ресурси CТeam организираха HR Speed Dating в УНСС. Събитието се проведе под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров.

Модератор на събитието беше управителят на CТeam Георги Първанов. Той представи темите и лекторите включени в рамките на програмата и подчерта: „За мен е удоволствие да ви приветствам на това събитие, което организирахме съвместно с Университетския център „Алумни УНСС“. Важно е, не само времето, в което ще учите в университета, но и периодът след това, който остава за цял живот, остават приятелствата и контактите. Затова организирахме това събитие, идеята е да правим такива събития, да ви бъдем полезни, да ви съдействаме в HR частта и не само. Искам да благодаря на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, под патронажа на когото се организира мероприятието, за прекрасната организация. Благодаря на цялото ректорско ръководство, на директора на Университетския център „Алумни УНСС“ доц. д-р Радко Радев, специални благодарности и поздравления и за катедра „Индустриален бизнес“, която чества 75 години“.

Георги Първанов

В рамките на програмата Георги Първанов запозна студентите с най-важните стъпки и най-честите грешки при търсене и кандидатстване за работа. Той подчерта, че реалистичната самооценка, добре подготвеното CV и гъвкавост по време на интервюто са основни предпоставки за намиране на добра позиция. „Първата стъпка при търсене на нова работа е изготвянето на ясен план - какво търсим, в кои области искаме да се реализираме и към какви позиции се стремим. Много е важно как ще се представим на интервюто за работа – преди всичко трябва да сме спокойни и да знаем достатъчно за компанията, в която кандидатстваме“, акцентира Георги Първанов.

Сценаристката София Владимирова и психоложката Ани Владимирова говориха за бърнаут и различните психични проблеми, които пречат на хората в професионалната им реализация. Те представиха и конкретни примери, като показаха кратки видеозаписи, в които хора, които са стигнали до бърнаут споделят своите истории.

„40% от причините за напускане на работа, според проучване, е бърнаут, 34% са организационните промени и по равно са ограниченията, гъвкавостта, липсата за ценност на служителите и загубата на смисъл“, каза Ани Владимирова, като отбеляза, че те са доста различни от финансовите причини за напускане на работа.

София Владимирова и Ани Владимирова (от ляво надясно)

Ивайло Иванов от VR Nautics сподели със студентите какви са характеристиките на тренинга във виртуална реалност (Virtual reality). Той коментира, че знанието в днешно време е много лесно достъпно и това променя обученията, ако някога те са били споделяне на знания, сега е много повече усилие не толкова да се споделят знания, колкото да се помогне на хората да направят връзката между техните казуси и нещата, с които имат да се справят и техниките, които съществуват.

„В този смисъл технологиите, свързани с виртуална реалност поставят тренингите в едно ново измерение в буквалния смисъл. С VR можеш да проектираш от нулата една изцяло нова среда и да планираш определени интеракции, които да предизвикват конкретни преживявания, мисли и емоции у хората. Реално с нашето приложение за виртуална реалност, ние помагаме в голяма степен хората да осъзнаят какво имат всъщност да учат по отношение на т.н. меки умения, най-вече в две основни теми – управление на екип или управление на проекти“, коментира Ивайло Иванов.

Ивайло Иванов

Тодор Василев от eHR разказа на студентите как чрез дигитализация може да се премахне хартията от HR чрез създаване на електронно трудово досие и всички документи от настоящите хартиени трудови досиета вече могат да бъдат цифровизирани и съхранявани онлайн. Системата eHR осигурява лесен достъп до документи от досието и създава удобен за управление дигитален архив.

Тодор Василев

„Привличане на младежи с геймификация (gamification)“ беше темата на лекцията на Цветелин Николов от Pleggi. Той подчерта, че игрите помагат за по-добро обучение, запознаване с услуги и привличат потребители. Той представи иновативната платформа Pleggi, като подчерта: „Pleggi е HR решение за предварителен подбор на кадри, стъпвайки на установени във времето научни методи (психометрия и когнитивни науки), съвременни технологии (Machine Learning, Big Data) и игровизация. Pleggi разкрива потенциала на кандидатите за работа по интерактивен начин чрез набор от научно валидирани кратки онлайн игри, които извеждат ценни метрики за техните поведенчески, личностни характеристики (меки умения) и ценности. Тази информация помага едновременно на кандидатите за работа и на работодателите, надграждайки стандартното CV и увеличавайки обективността и ефективността в предварителния подбор на кадри, които в максимална степен да се впишат в корпоративната култура и спецификите на дадената позиция“.

Цветелин Николов

Първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта Йордан Йовчев сподели на студентите как един топ спортист се самомотивира и как това може да им помогне да се подготвят за различни ситуации в живота. „Формулата на успеха е да имаш мечти и да си готов да минеш по трудния път, за да ги постигнеш. Няма лесен и пряк път към успеха. Трябва да преминеш през всички предизвикателства“, каза Йордан Йовчев.

Йордан Йовчев

Андрей Арнаудов и Моника Чопакова от Bulgaria Wants You и ДНК дискутираха темата „Да се върнем ли от чужбина и какво предлага България“. Те представиха платформата Bulgaria Wants You и подчертаха, че тя цели да привлече български граждани от чужбина, както и да задържи българите в страната, на местния трудов пазар, като предлага възможности за работа и информация за живота в различните региони. Сайтът предлага обяви за работа от най-успешните и социално-ориентирани компании у нас, както и от още много представители на дребния, средния и едър бизнес от различни сфери на дейност, ситуирани в цялата страна.

Андрей Арнаудов
Моника Чопакова

Събитието продължи с оживена дискусия и въпроси на студентите към лекторите.

    

Галерия снимки от „Алумни УНСС“ организира HR Speed Dating  ...