С научна конференция „Иновативни информационни технологии за дигитализация на икономиката“ специалност „Бизнес информатика и комуникации“ отбеляза 55 години от създаването си

петък, 20 октомври 2023 16:30

Трима декани на факултет „Приложна информатика и статистика“ откриха научната конференция, организирана от катедра „Информационни технологии и комуникации“ (ИТК) - двамата предишни декани  - проф. д.ик.н Валентин Кисимов и проф. д-р Камелия Стефанова, допринесли изключително много за развитието на факултета, и настоящият декан - проф. д-р Венелин Бошнаков.

Проф. д-р Камелия Стефанова, проф. д.ик.н Валентин Кисимов и доц. д-р Александрина Мурджева, ръководител на катедра „ИТК“ (от ляво надясно)

Проф. д.ик.н Валентин Кисимов припомни историята на специалността „Бизнес информатика“, променяла няколко пъти името си, но винаги най-модерно и актуално преподавана. „Аз самият дойдох в Университета през 1973 г. след конкурс в катедра „Управление и машинна обработка на информацията“. Тогава тук преподаваха доц. Атанас Ганев, доц. Стоян Айков и доц. Кирил Боянов, големи специалисти, с огромен принос за развитието на факултета, хора с дух, култура, мащабност. Надявам се духовността, културата и академичността, които съществуваха тогава, да продължат да съществуват и да допринасят за развитието на следващите поколения“, каза в обръщението си към участниците в конференцията проф. Кисимов.

„Всички в тази зала сме избрали да се занимаваме с проблематика, която служи на човечеството. Динамиката на промяната идва от развитието на информационните технологии, преди време сложени в една зала, сега те са в ръцете на всеки един от нас. Важното е, че всекидневно надграждаме познанията си и следим динамиката на промените. Благодарни сме, че завършилите тази специалност са ценени не само в страната, но и в чужбина. Нашите възпитаници се реализират в различни фирми и области по света. На всички пожелавам успешен път, творческо развитие, удовлетворяващо личността и обществото, на което служим“, каза проф. д-р Камелия Стефанова.

„Възпитаниците на специалност „Бизнес информатика и комуникации“ познават и прилагат новите технологии и проявяват новаторски дух. Търсят и внедряват новостите при своята безспорна реализация“, каза проф. д-р Венелин Бошнаков, който се включи чрез видеоконферентна връзка. Той акцентира на сериозната научна дейност на катедра „Информационни технологии и комуникации“, която я поставя в предните позиции по научни постижения в целия университет, превръща я в авангардно научно звено.

Специални гости на събитието бяха доайените на катедрата и дългогодишни преподаватели гл. ас. Никола Николов, гл. ас. Стефка Лиловска, гл. ас. Деко Дановски и проф. Стоянка Стоянова.

Доц. д-р Александрина Мурджева, ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“, поздрави колегите си и благодари на участниците от другите катедри на УНСС и на тези от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Тя обясни, че специалността „Бизнес информатика и комуникации“, която навършва 55 години, и до днес остава една от най-желаните специалности в УНСС. „Тази юбилейна конференция има за цел да представи научните постижения на преподаватели, докторанти, млади учени и студенти, както и практическия опит на бизнеса, НПО сектора и държавните институции в областта на информационните технологии“, каза доцент Мурджева.

Конференцията продължи с бизнес сесия, в която водещи IT компании и консултантски фирми представиха модерни направления и нови идеи от практиката. Представителят на „Адастра България“ - Виолета Керенска, говори по темата „Съкровището на технологичната революция и как „Адастра“ превръща данни в действия“. „Адастра“ е партньор на УНСС от години, служители на компанията са традиционни гост-лектори в Университета, а студентите участват в стажантски програми. Госпожа Керенска обясни, че компанията не е софтуерна, а консултантска и предоставя на своите клиенти бизнес решения, използвайки обработката на данни, които намаляват разходите, подобряват ефективността и водят до увеличаване на печалбите.

Александър Николов и Атанас Матев от AI Solutions говориха по темата: „Achieving 12-Factor Application excellence via software containers“, а Божидар Бахов, докторант на катедра „Информационни технологии и комуникации“, представи „Workshop on AI Image Generation with Midjourney and Adobe Firefly“

В конференцията беше включена и т.нар. „работилница за студенти“ с  модератор гл. ас. д-р Иван Белев, в която студентите имаха възможността да се включат в практическо обучение за Microsoft Power Platform.

В рамките на конференцията се проведе научна сесия  на тема „Дигитализация и дигитална трансформация на икономиката“ с модератор доц. Пламен Милев.

Сериозна дискусия се проведе по темата за сбъднатите и несбъднатите очаквания за дигитализация, а научната сесията, която предизвика изключителен интерес, беше „Големи данни и изкуствен интелект“, с модератор доц. д-р Ваня Лазарова от катедра „Информационни технологии и комуникации“.

Интересните доклади в конференцията стимулираха сериозна академична дискусия и насочиха изследователския интерес към проблемите, които предстоят да се решават в дигитализацията на българската икономика.

Галерия снимки от С научна конференция „Иновативни информационни технологии за дигитализация на ик ...