Руският депутат Василий Тарасюк: "Сътрудничеството зависи от вас, младите"

петък, 05 октомври 2012 12:00

На тема "Управленски потенциал и ефективност на местното самоуправление в Русия“ говори пред студенти  Василий Тарасюк, депутат и зам.-председател на Комисията по въпросите на местното самоуправление в Държавната дума на Руската федерация. Лекцията в голямата конферентна зала бе организирана от катедра "Публична администрация и регионално развитие" на УНСС.

Доц. д-р Соня Докова  от катедра "Публична администрация и регионално развитие" изтъкна, че гостът е завършил Киевския търговско-икономически институт, а по-късно и Уфимския нефтен институт - специалност „Разработка и експлоатация на нефтени и газови находища“, а от 2003 г., вече три мандата, е депутат в Държавната дума на Руската федерация.

В голямата конферентна зала

Лекторът отговори на поставените му от студенти и преподаватели въпроси. Интересът очаквано бе насочен към сътрудничеството между България и Русия в областта на енергетиката - с конкретните питания за газопровода „Южен поток“, нефтопровода Бургас - Александруполис, бъдещето на атомната енергетика у нас. „Сътрудничеството зависи от вас, младите“, даде перспектива за взаимоотношенията Василий Тарасюк. Той конкретизира икономическите ползи за страната ни от осъществяването на различните енергийни проекти и се дистанцира от политическите решения. „Най-надеждните АЕЦ в света са руските“, бе категоричен гостът и се аргументира с факта, че и американските специалисти търсят руски консултанти за ядрената си енергетика.

Лекторът

Василий Тарасюк говори също за децентрализацията на руските региони, програмата за развитие на Русия до 2030 г. и др.  Той очерта и възможни перспективи за сътрудничество на водещото българското висше училище с руски университети, за което вече е воден разговор с ръководството на УНСС.

 

Галерия снимки от Руският депутат Василий Тарасюк: "Сътрудничеството зависи от вас, младите"  ...