Бакалаврите и магистрите от катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ тържествено получиха своите дипломи

събота, 14 октомври 2023 17:09

Тържествената церемония по връчване на дипломите на бакалаврите от специалностите „Международни икономически отношения" и „Международни икономически отношения с преподаване на английски език" и на студентите, завършили магистърски програми към катедра „МИО и бизнес" започна под звуците на националния, европейския и студентския химн.

Церемонията беше част от XXII международна научна конференция „Членството на България в Европейския съюз: шестнадесет години по-късно“, организирана от катедрата под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

В официалния президиум заедно с ректора проф. д-р Димитър Димитров и ръководителя на катедра „МИО и бизнес“ доц. д-р Васил Петков бяха Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара, Цветелина Пенева и Райничка Иванова от Кауфланд-България и Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет.

Доц. д-р Васил Петков се обърна към абсолвентите с думите:. „В този тържествен за всички нас ден ви връщам назад, за да си спомните за изминалите 4 години, как те са започнали с откриването на първия учебен ден в същата тази зала. Години с интересни, понякога напрегнати мигове, години, в които вие сте натрупали знание и мъдрост. Пожелавам ви да допринесете както за развитието на нашата страна, така и за развитието на Европа, на Света. Да станете добри служители, справедливи началници, да създадете успешни собствени фирми, да бъдете иновативни и креативни и да се гордеете, че сте завършили специалност „Международни икономически отношения“ в УНСС“.

В приветствието си ректорът проф. д-р Димитър Димитров обърна внимание, че катедра „МИО и бизнес“ е една от водещите катедри в УНСС, с много постижения, с много програми и иновации в обучението, с добри контакти с бизнеса и с успешна реализация на студентите. „МИО е запазена марка, МИО е гаранция за качество и пожелавам на завършилите успешно да приложите това, което сте научили през годините“, пожела проф. Димитров.

Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара, с която УНСС има подписан меморандум за сътрудничество, и изпълнителен директор на „Аурубис -България“, най-голямата компания в страната през последните 2 години, се включи в даването на дипломи.

„Щастлив съм да ви поздравя с тази първа стъпка към успешната кариера - получаване на диплома за придобито качествено образование“, се обърна г-н Курт към студентите.

„Кауфланд е компания, която се стреми да полага грижи за младите, защото е осъзнала, че ценното във всеки бизнес са именно хората. Затова съвместно с УНСС създадохме различни кариерни възможности като „Бизнес академия“ за подпомагане на обучението на студентите, организиране на стажове и стипендии“, каза Райничка Иванова от Кауфланд-България, също партньор на УНСС. „Връзката между бизнеса и образованието е изключително важна, затова всеки ден работим в тази насока“, допълни Цветелина Пенева, чиято кариера в Кауфланд е започнала именно от „Бизнес академията“ и пожела на всички смело да мечтаят и да си поставят високи цели.

Председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски също поздрави не само студентите, но и преподавателите, които всеотдайно са предоставили знания и умения.

Първата диплома, която връчи ректорът, беше на отличничката на випуска италианката Киара Алаимо, завършила съвместната магистърска програма по международен бизнес с Университета по международни науки в Рим.

Ректорът даде дипломите и на бакалаврите отличници със специалност „МИО“ и „МИО с преподаване на английски език“: Станислав Ковачев, Виктория Илиева, Стефана Инджова, Ива Георгиева, Мариела Иванова, Рафет Исмаилов, Марио Маринов, Диян Марков, Маргарита Георгиева, Каролина Кръстева, Кристиана Ламбиева.

Преподавателите и гостите също се включиха в церемонията по официалното връчване на дипломите.

Заместник-ръководителят на катедра Международни икономически отношения и бизнес“ доц. д-р Моника Моралийска се обърна към завършилите студенти с думите: „Пожелавам ви да правите всичко с любов, за да бъдете винаги успешни. Обичайте това, което правите и правете това, което обичате. На добър час!“

Доц. д-р Светла Бонева, координатор на двойните магистърски програми съвместно с чуждестранни университети, поздрави абсолвентите с думите: „Скъпи колеги, с получаването на тези дипломи не затваряйте след себе си вратата към университета. В същото време ви пожелавам дипломите, които получавате днес, да отворят пред вас много нови врати!"

„Искам да поздравя освен вас, но и вашите родители за това, че днес успешно завършвате вашата образователна степен. Пожелавам ви да вървите само напред и нагоре със самочувствие, за което имате основание", с тези думи към абсолвентите се обърна доц. д-р Силвия Кирова, координатор на магистърска програма „Международни финанси и бизнес“ - дистанционно обучение.

Гл. ас. д-р Кристиан Желев отбеляза, че по време на конференцията, а и на церемонията по връчване на дипломите, са се чули много похвали за катедрата. Той призова всички дипломанти да аплодират своите родители и те станаха прави и със силно ръкопляскане поздравиха присъстващите си родители.

„Винаги съм ви казвала и сега отново повтарям „Вярвайте в себе си. Вие можете. Вървете напред в живота!“, посъветва дипломантите научният секретар на катедрата гл. ас. д-р Стела Живкова.


ФОТОГАЛЕРИЯ


       

Галерия снимки от Бакалаврите и магистрите от катедра „Международни икономически отношения и бизне ...