Катедра „МИО и бизнес“ проведе студентски конкурс на тема „Членството на България в Европейския съюз: шестнадесет години по-късно“

събота, 14 октомври 2023 14:00

Катедра „МИО и бизнес“ проведе студентски конкурс в рамките на XXII Международна научна конференция „Членство на България в ЕС: 16 години по-късно“. Темата на превърналия се в традиция конкурс съвпада с наименованието на конференцията.

Ръководителят на катедрата доц. д-р Васил Петков сподели, че катедрата за пореден път организира студентско състезание в рамките на научната конференция, а доц. д-р Светла Бонева, инициатор и организатор на ежегодните конференции на катедра „МИО и бизнес“, посветени на членството на България в Европейския съюз и главен секретар по научноизследователските проекти на УНСС, припомни, че това е поредното студентско състезание, в което са поканени студентите от специалност МИО, както и студенти от всички други специалности.

„Нашата катедра организира редица научни конференции, състезания и други инициативи с основната цел да дадем поле за изява имено на вас, нашите студенти, да творите, да развиете вашите умения, да станете бъдещи магистри и докторанти“, каза доц. д-р Светла Бонева.

Председателят на журито гл. ас. д-р Стела Живкова, научен секретар на катедрата, представи членовете на журито: гл. ас. д-р Кристиян Желев, гл. ас. д-р Валентин Билянски, гл. ас. д-р Маргарита Иванова и секретарят на Студентския съвет Калоян Стефанов. Тя благодари на студентите за положения труд и им пожела успехи както в представянето на конкурса, така и в бъдещите им професионални занимания.

 Доц. д-р Васил Петков, доц. д-р Светла Бонева, гл. ас. д-р Стела Живкова и гл. ас. д-р Кристиян Желев

28 студенти от специалностите „Международни икономически отношения“, „Международно банкиране и финансови пазари", „Финансов контрол“, „Анализ на бизнес данни по специализиран софтуер“ и „Бизнес информатика и комуникации“ участваха в конкурса, като всеки в рамките на 6 минути представи своята разработка пред журито.

Участниците, сред които имаше и чуждестранни студенти, бяха разработили изключително интересни теми, обхващащи всички аспекти на развитието на България след приемането й в Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

В икономическата сфера презентациите засегнаха темите за инвестиции на страните от ЕС в българската икономика, Икономическия и социален съвет на ООН, функциите на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) и на Международната агенция за атомна енергия.

Доста научни разработки на участниците в конкурса бяха посветени на темата за комуникациите с акцент върху бизнес комуникациите, междукултурния шок и как да се справим с междукултурните бизнес комуникации в рамките на  ЕС.

Засегната беше и темата за туристическия маркетинг, брандирането на България, както и за младежката ангажираност.

Първо място спечели Костадин Коцев, специалност „Международни икономически отношения“, с темата „Специфика на бизнес комуникациите и деловите преговори с контрагенти от Гърция“.

Гл. ас. д-р Кристиян Желев, Костадин Коцев, секретарят на Студенския съвет Калоян Стефанов и гл. ас. д-р Стела Живкова

На второ място се класира Петър Солаков, спец. „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“, с разработка на тема „European Union Common Fisheries Policy“.

На трето място се класира Кристън Радославова, специалност „Международни икономически отношения“, с темата „Телефонна бизнескомуникация“.

Всички участници в конкурса получиха грамоти.

 

Галерия снимки от Катедра „МИО и бизнес“ проведе студентски конкурс на тема „Членството на Българи ...