SDSN отчита приноса на УНСС към изпълнението на Целите за устойчивото развитие на ООН в своя бюлетин

петък, 06 октомври 2023 10:46

„Като част от усилията си за борба с климатичните промени, УНСС изгражда две фотоволтаични инсталации, които ще произвеждат повече от 50% от потреблението на енергия на УНСС, спестявайки 630 тона емисии на CO2 годишно“, това пише за нашия университет в тримесечния информационен бюлетин Net Zero on Campus на SDSN.

УНСС вече разполага с два фотоволтаични парка, изградени върху покрива и паркинга на университета и така става първият български университет с фотоволтаичен парк, давайки своя принос в изпълнението на Целите за устойчивото развитие на ООН (Sustainable Development Goals - SDGs).

„През зимата отоплението на залите струва много. През лятото същият проблем се повтаря, когато климатиците работят за охлаждането на помещенията. Така че неволята ни накара преди две години, когато започнаха да растат много бързо цените на енергоресурсите, да подпишем договор за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина електрическа енергия. Това е изключително актуално, предвид енергийните кризи, които ни сполетяха през последните години”, коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров при първата копка на фотоволтаичната инсталация. „Договорът с „Прострийм груп“ е ЕСКО договор, тоест университетът не плаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се изплащат през цената на електрическата енергия“, допълва ректорът (на снимката долу вдясно).

„Едновременно с това се изпълняват проектите „Интелигентно осветление за пестене на енергия" и „Интелигентен дом", за да се допринесе за устойчива зелена среда чрез енергийна ефективност и пестене на енергия и разходи“, се казва още в тримесечния информационен бюлетин на SDSN.

Ангажиран с Целите за устойчиво развитие, УНСС твърдо вярва, че прилагането на иновации, знания и най-добри практики може да повлияе на правителствените политики и гражданското общество за справяне с изменението на климата, с което дава пример като университет-координатор на SDSN Bulgaria.

  

Галерия снимки от SDSN отчита приноса на УНСС към изпълнението на Целите за устойчивото развитие н ...