"Трансформацията" на икономиките в преход представи доц. Паскуале Тридико от Италия

понеделник, 01 октомври 2012 14:11

В зала „Научни съвети“ беше представена книгата на доц. Паскуале Тридико от Италия. Презентацията на „Institutions, Human Development and Economic Growth in Transition Economies“, издадена през 2011 г. от издателство „Palgrave“, бе организирана от катедра „Финанси“ на УНСС.

В изложението си пред студенти и преподаватели на тема: „Посоки в развитието на икономиките в преход след падането на Берлинската стена“ доц. Тридико представи ситуацията в бившите комунистически страни, прехода от планова към пазарна икономика, социално-икономическия модел в развитието на Европа. Той направи съпоставка за 20-годишния период (до 2009 г.) и открои с конкретни данни различията. Така например в Полша от началото на прехода през 1989 г. за две десетилетия БВП се е увеличил приблизително със 70 на сто. Много по-ефективна е била „трансформацията“ в Китай, където за същия период БВП е скочил почти с 300 на сто. Лекторът се спря и на социалните и политическите проблеми в бившите комунистически страни, между които и България.

Паскуале Тридико Неговата книга

Доц. Паскуале Тридико преподава европейска икономика в римския университет «La Sapienza», както и икономика на труда и макроикономика в университета «Roma Tre». Специалист е по икономиките в преход, бил е стипендиант по програмата „Мария Кюри“ в университета в Съсекс, Англия, както и във Варшавския университет. Работил е в колежа Тринити, Дъблин, в университети на Нюкасъл и Ланчестър, бил е гост изследовател в Калифорнийския университет, Лос Анджелис. През 2011 г. е бил и Фулбрайт стипендиант в Ню Йоркския университет.

Галерия снимки от "Трансформацията" на икономиките в преход представи доц. Паскуале Тридико от Ита ...