Ректорът и министърът на образованието откриха новата академична 2023/2024 година в УНСС

понеделник, 18 септември 2023 16:09

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откриха новата академична 2023/2024 учебна година в УНСС.

Националният, европейският и студентският химн "Gaudeamus igitur" дадоха началото на тържествената церемония в най-големия икономически университет в Югоизточна Европа.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и председателят на Студентския съвет  Илиян Чабуклийски

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства студентите, преподавателите и служителите и отбеляза, че тази година УНСС отчита рекорден брой кандидат-студенти и по-висок бал за прием. Университетът може да се похвали с една успешно проведена кандидатстудентска кампания и много над очакваното новоприети студенти. Проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че този успех се дължи на факта, че в университета имат високи изисквания, надграждат постигнатото и непрекъснато са в процес на трансформация. Той подчерта, че университетът е член на елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и че чрез нея студентите на УНСС с гордост могат да казват, че са учили в 9 университета по време на следването си. УНСС осигурява възможност за мобилност в над 100 чужди университета.

Ректорът обърна внимание, че университетът има много добри връзки с бизнеса и организира съвместни бизнес академии с водещи компании, като предлага отлични възможности за стажове, провежда много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на възпитаници му още от студентската скамейка.

Проф. д-р Димитър Димитров наблегна и на усилията, които ректорското ръководство е положило, за да бъде УНСС зелен университет, посочвайки завършения проект на фотоволтаичен парк, един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Той подчерта, че скоро ще завърши и ремонтът на университетската библиотека и че са предприети стотици мерки за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес, особено за студентите и преподавателите. Създават се няколко университетски кампуса, ремонтират се общежития с фокус към по-добра естетическа среда за живот и учене.

„Вълнувам се заради вълнението, което вие сега изпитвате, прекрачвайки прага на вече и Вашата алма-матер. Това е важна стъпка във Вашия живот, която е резултат от сериозните и задълбочени усилия, които сте положили през изминалата учебна година“, обърна се проф. д-р Димитър Димитров към първокурсниците и подчерта: „Мога да ви уверя, че сред вас стоят бъдещите управленци на България – предприемачи, икономически анализатори, съветници, министри и президенти. Защото УНСС е трамплин за таланти. Защото в Университета за национално и световно стопанство първите си крачки в знанието са направили стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията, сред които десет министър-председатели на България, както и изпълнителният директор на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева, доктор хонорис кауза на нашия университет“.

Словото на ректора

можете да видите тук

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков се обърна към първокурсниците с думите: „Вие сте избрали университет, който не само ще ви подготви на високо ниво, не само ще ви даде любовта към знанието и науката, но ще ви отвори път за една много успешна реализация в живота – нещо, което трябва да прави всеки съвременен университет. Затова още веднъж искам да поздравя и ректорското ръководство, и преподавателите на университета, тези над 500 водещи преподаватели в нашата страна, и вас, с откриването на новата учебна академична година 2023-2024. На добър път и бъдете все така иновативни и всичко най-добро!“

Министър Цоков цитира пред пълната зала част от посвещението си в Златната книга на УНСС, която съществува от основаването на университета преди 103 години и в нея мнозина известни личности са оставили своите послания: „УНСС да съхрани своите 100-годишни традиции на функциониране, но от друга страна, да бъде иноваторът, който ще промени българското висше образование и ще го направи адекватно на Индустрия 5.0“.

Словото на министъра на образованието и

науката проф. д-р Галин Цоков

можете да видите тук

„Уважаеми първокурсници, поздравявам ви с това, че в момента се намирате в алма-матер на българската икономическа наука и образование, в ковачницата на бъдещия човешки капитал в икономиката. Добре дошли и поздравления за вашия избор!“, каза проф. д-р Лалков Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС.

Словото на проф. д-р Лалко Дулевски,

председател на Общото събрание,

 можете да видите тук

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС, високо оцени уменията на ректора и на екипа му да създават една благородна среда, в която студентите да показват и да развиват своите умения. Тя отправи послание към първокурсниците: „Ще усетите колко много всички преподаватели и служители на УНСС ще ви дадат. Използвайте годините в УНСС, за да надграждате, да създавате приятелства, да формирате знания и компетенции, да станете добрите бъдещи лидери. Зад всеки труд ще стоят усмивките, усилията и благородния труд на вашите преподаватели“. 

Словото на доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, 

председател на Съвета на настоятелите,

можете да видите тук

„Скъпи първокурсници, преди всичко бъдете горди с вашия избор, нашият университет е водещ, именно заради нас студентите и нашите успехи“, посочи председателят на Студентския съвет  Илиян Чабуклийски и се обърна към преподавателите с думите: „През годините сте доказали, че сте едни от най-добрите професионалисти във вашите области, вашата задача е една от най-важните – да изградите бъдещите управляващи, както на държавата, така и на големи бизнес компании“.

Словото на Илиян Чабуклийски,

председател на Студентския съвет,

можете да видите тук

Словото на Даниел Парушев,

председател на НПСС,

можете да видите тук

„Изключително съм горд, че през последните четири години видяхме една нова визия в развитието на УНСС, едно ново визионерство. Не само откриването на новия корпус, не само подобряването на залите, материалната база, общежитията, е една от заслугите на това  ректорско ръководство. Щастлив съм с факта, че господин Ректорът успя да направи наистина качествен екип, с който успя да възстанови именно добрия дух и доброто име на Университета. Благодарение на неговия екип нещата се случиха наистина по добрия начин и бяха усвоени предоставените средства за студентските общежития“, каза Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Тържеството уважиха и Н. Пр. г-н До Хоанг Лонг, извънреден и пълномощен посланик на Виетнам, Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, изпълняващият длъжността посланик на Черна гора в България г-жа Йелена Филипович-Стоянов, г-н Абделлатиф Аит Ел Амири министър-съветник от Посолството на Кралство Мароко.

Посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн във видеообръщение акцентира на доброто сътрудничество през последните години между Шанхайския университет „ Дзяо Тун“ и УНСС.

„Редица преподаватели и студенти посетиха Шанхай за обучение или обмен, което позволи на много китайски приятели да опознаят младежкия и съвременен облик на България. В същото време китайските преподаватели предложиха избираеми курсове по китайски език във вашия университет, като по този начин изградиха мост за академичен обмен между Китай и България“, каза Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн.

Словото на посланика на Китайската народна република в България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн може да намерите тук

По време на церемонията един от отличниците на випуск 2022-2023 Зорница Мичева, магистър „Право“, предаде символично историята на УНСС на първокурсника Васил Петров, специалност „Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на англ. език“, редовно обучение. Той е един от 60-те студенти, приети с най-висок бал в УНСС.

„Бих искала да уверя всички първокурсници, че УНСС е мястото, където ще получат ценни знания и умения за бъдещата си професия. Вдъхновявайте се от вашите преподаватели и черпете от техния богат опит“, препоръча на първокурсниците Зорница Мичева.

Словото на Зорница Мичева 

можете да намерите тук

Словото на Васил Петров 

можете да намерите тук

„Ние първокурсниците сме наясно, че няма да бъде лесно: ще има трудни моменти, ще има безсънни нощи, ще има не малко изпити, но пътят към успеха винаги е осеян с препятствия. Ние го осъзнаваме и имаме желанието, амбицията и волята да го извървим. Сигурен съм за себе си, както и за останалите първокурсници, че имаме желанието да допринесем за развитието на икономическата среда в България и вярвам, че след като преминем през обучението на УНСС, ще придобием нужните квалификация и умения за да го направим“, каза Васил Петров.

На тържественото откриване в аула „Максима“ бяха представители на Академичния съвет, заместник-ректорите проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, доц. д-р Михаил Мусов, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Росен Кирилов, помощник-ректорът проф. д. ик. н. Кирил Стойчев, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, декани, ръководители на катедри, главни секретари, преподаватели, служители, представители на Съвета на настоятелите на УНСС, сред които Максим Бехар, кметът на район „Студентски“ Петко Горанов, кметът на община Костинброд Трайко Младенов. Присъстваха ректори на висши училища, партньори от работодателски организации, сред които Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и други.

Максим Бехар, член на Съвета на настоятелите, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите и председател на ВОН-КНСБ, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, министър Галин Цоков, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност и доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество

Преди откриването на новата учебна година ректорът проф. д-р Димитър Димитров се срещна с министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, който написа в Златната книга на УНСС:

„Уважаеми г-н Ректор,

Пожелавам на най-големия и най-рейтинговия икономически университет в България да съхрани добрите традиции и академично обучение и да бъде водещият иноватор на промени на висшето образование в условията на Индустрия 5.0."

Поздравителни адреси се получиха от Димитър Радев, управител на Българската народна банка, от доц. д-р Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт, Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България, от Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия, от проф. д.п.н. Георги Манолов, президент на Висше училище по сигурност и икономика, и от кмета на община Бургас Димитър Николов.

След тържественото откриване на учебната година се проведоха срещи на първокурсниците с ръководствата на факултетите и катедрите по специалности.


Тържественото откриване на новата учебна 2023-2024 година можете да гледате ТУК.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Още настроение от първия учебен ден в УНСС


Галерия снимки от Ректорът и министърът на образованието откриха новата академична 2023/2024 годин ...