200 зрелостници се явиха на последния предварителен изпит за прием в нашия университет във формат ДЗИ

неделя, 25 юни 2023 16:39

Последният от петте предварителни изпити във формат ДЗИ по български език и литература се проведе при засилен интерес.

„Радвам се, че сте целеустремени и желаете да покажете най-доброто от себе си“, с тези думи проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност посрещна зрелостниците. „За нас означава много фактът, че залата е пълна, което показва, че вие сте мотивирани и искате да влезете в желаната от вас специалност.“ Тя припомни, че 30 юни е срокът за подаване на документи за участие в класиране и явяване на кандидатстудентски изпити за образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър" след средно образование за специалност „Право“. Проф. Александрова посочи, че е важно да подредят внимателно специалностите според желанията си и имат възможност, както за държавна поръчка, така и за платено обучение.

Ако и тази оценка не удовлетворява зрелостниците, те могат да се явят и на редовни кандидатстудентски изпити във формат ЕПИ (Единен приемен изпит) от 3 до 6 юли, припомни още проф. Матилда Александрова. Тя уточни, че всички изпити ще бъдат включени в класирането и ще бъде избрана най-високата оценка като балообразуваща.

Стилиян Георгиев от Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе, изтегли изпитната тема Вариант № 2 от 3 възможни.

От дирекция „Учебна дейност“ инструктираха участниците как ще бъде проведен изпитът, който се организира при спазване на всички правила за ДЗИ. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от Дирекцията.

Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 11 юли.

Зрелостниците ще имат възможността да избират между 53 бакалавърски специалности, както и  „магистър" след средно образование за специалност „Право“.

От дирекция „Учебна дейност“ напомнят, че желаните специалности трябват да бъдат вписани още с подаването на документите. Кандидат-студентите, които са пропуснали да го направят, ще получат автоматично напомнящо съобщение. Кандидатите, заявили желание за платено обучение се записват веднага.


Документите се подават:

  • Онлайн ТУК
  • На място в Центъра за прием на документи в сградата на УНСС в София, където също са създадени условия за онлайн подаване на документите със съдействието на консултант;
  • В РЦДО Хасково;
  • В центровете за кандидатстудентска подготовка и информация в страната;
  • За улеснение на кандидат-студентите вече работи Център за кандидатстудентски въпроси. На номер 02 905 29 99 могат да бъдат задавани въпроси, свързани с кандидатстването, приема и записването. Работното време на Центъра е от 8.00 до 22.00 часа.

Какво казаха учениците

Специалност „Международни отношения“ ще кандидатства Георги Георгиев от 91. Немска гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, София.

Николай от 22. Средно езиково училище „Георги Раковски“, София иска да учи бизнес администрация или маркетинг.

Десислава Димова от Математическата гимназия в Хасково има интерес към специалност „Право“. От право се интересува и Михаил от СУ „Христо Ботев“ в Нова Загора, и Ивет Иванова от Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен.       


  

Галерия снимки от 200 зрелостници се явиха на последния предварителен изпит за прием в нашия униве ...