Повишен интерес към допълнителните матури в УНСС

събота, 17 юни 2023 13:23

162 зрелостници се явиха в УНСС на първия от двата допълнително обявени предварителни изпити във формат на Държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература, при които резултатите ще се зачитат за кандидатстване в нашия университет. Следващата дата е 25 юни.

„Добре дошли в нашия университет! УНСС има 103 годишна история и традиции в обучението, но е модерен университет, лидер в дигитализацията. Университетът предлага съвременни и иновативни специалности. Имате възможност да избирате от 53 специалности в различни области на икономиката, правото, журналистиката, социалните и политическите науки и социологията. Разкрихме и нови бакалавърски програми в областта на информатиката и педагогиката“, поздрави средношколците зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова и обърна внимание, че срокът за подаване на документи за прием в университета е до 30 юни, както и че УНСС поддържа най-ниските студентски такси сред всички университети в България. Тя припомни още, че при подаването на документите е много важно кандидат-студентите да подредят специалностите според желанията си.

„Силно се надявам, че ще се видим на 18 септември – първият учебен ден в нашия университет и ще ви приветствам вече като студенти на Университета за национално и световно стопанство. Желая ви успех!“, пожела на бъдещите кандидат-студенти проф. Александрова.

Проф. д-р Матилда Александрова

Д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“ в УНСС инструктира участниците как ще бъде проведен изпита при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от „Учебна дейност“.   

Бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст.

Теодор Колев, ученик от 157 Гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо” (на снимката долу) изтегли изпитната тема Вариант № 2 от 3 възможни.

Силата на вярата (есе)

Трудът и любовта (интерпретативно съчинение върху разказите „Ветрената мелница“ на Елин Пелин и „Песента на колелетата“ на Йордан Йовков)


Какво казаха учениците след изпита

Нургюл Алиева от СУ „Христо Ботев“, Никопол: „Реших да се явя на тази предварителна матура, защото искам да си поправя оценката по български език, за да имам по-голям шанс при кандидатстването. Избрала съм специалност „Право.

Мария Владимирова от Костинброд, завършила 12 СУ „Цар Иван Асен II“, София: „Тук съм за да си поправя оценката по български език и литература. Ще кандидатствам и съм се насочила към две специалности – „Човешки ресурси“ и „Право“.

Симеон Сертов от 18 СУ „Уилям Гладстон“, София: Явявам се на този изпит с цел да изкарам висока матура и да бъда приет в специалност, избрал съм „Бизнес икономика“.

Мартина Александрова от 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, София: „Специалността, която искам да уча е „Право“. УНСС има много добро име и смятам, че образованието в този университет е качествено, затова реших, че не трябва да изпускам този шанс.

Владимир Сиромахов от 166 Спортно училище „Васил Левски“, София: Явявам се на този изпит, за да си повиша оценката по български език и литература. Все още не съм избрал конкретна специалност.


Тази нова форма на кандидат-студентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне ориентирането на средношколците, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

Следващият предварителен изпит във формат на Държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература в УНСС ще се проведе на 25 юни.

Документи и такси за кандидатстване за предварителните изпити ТУК.


Галерия снимки от Повишен интерес към допълнителните матури в УНСС  ...