Нашият университет организира среща-дискусия по въпроси на киберсигурността с представители на National CyberWatch Center, САЩ

петък, 16 юни 2023 15:20

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри среща-дискусия с National CyberWatch Center, САЩ. Срещата е продължение на програмата на „Фулбрайт“ и „Фулбрайт България“ - „Киберсигурност в университетите“. Като стипендиант на програмата през миналата година ректорът обмени опит с университети в САЩ и имаше възможност да работи съвместно с  изследователите на един от лидерите в образованието по киберсигурност - National CyberWatch Center.

Целта на събитието е да се насърчи глобалното сътрудничество в напредъка на науката за практиката и образованието в областта на киберсигурността.

Заедно с проф. Димитров приветствие поднесе и д-р Дейвид Тоби от Prince George Community College, изпълнителен директор и главен изследовател в National CyberWatch Center, САЩ (на снимката вляво).

Проф. д-р Димитър Димитров, посочи, че дългогодишното сътрудничеството на университета с „Фулбрайт“ е изключително ползотворно и се надява то да продължи да се разширява. Той представи УНСС като най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа с около 20 000 студенти, обучаващи се в 53 бакалавърски, 90 магистърски и 45 докторантски програми. „Тази година нашият университет чества 103-годишнината от основаването си и през септември ще отворим 4 нови специалности в областта на управлението, организацията и стандартите, свързани с киберсигурността: „Кибер сигурност и електронно управление“, „Компютърна обработка и анализ на данни“, „Педагогика на обучението по икономика и информатика“ и „Приложна лингвистика“, като имаме подкрепата на Министерството на електронното управление. Работим активно за осигуряване на високо ниво на киберсигурност, тъй като нашият университет е силно дигитализиран, имаме 21 онлайн услуги за студенти, включително кандидатстването и приемът са възможни онлайн“, подчерта проф. Димитров.

Като ръководител катедра „Национална и регионална сигурност“ той представи екипа на катедрата и докторантите, присъстващи в залата, като посочи, че катедрата чества 30-годишнината от създаването си и подчерта, че екипът й се стреми да предоставя викосокачествено обучение в много сфери на сигурността, включително киберсигурността, като има и програма „Управление на киберсигурността“, в която преподават видни експерти в областта.

Като един от водещите експерти по сигурност проф. Димитров  акцентира на съвременните тенденции в развитието на сигурността: „Хората смятат, че киберсигурността е само хардуеър и софтуеър, но от личен опит съм разбрал, че тя е свързана с много други системи от съществено значение за целият ни обществен живот, затова хората трябва да са запознати с темата, особено в съвременните условия на силно развита дигитална комуникация и дигитална работна среда“, подчерта проф. Димитър Димитров.

Д-р Дейвид Тоби, представи екипа си като посочи, че на срещата присъстват специалисти във всички измерения на киберсигурността като научна област. Той сподели, че се надява на сериозен диалог за предизвикателствата пред обществото в условията на все по-бързо развитие на технологиите. „Няма да бъдем сигурни като общество, докато не постигнем всеки един от нас поотделно да бъде сигурен“, каза д-р Дейвид Тоби. „Разчитаме да споделите вашия опит като учени  и преподаватели в областта на сигурността и киберсигурността, за да се поучим от вашите методи и практики в преподаването и изследванията, за да подобрим и повишим качеството на обучението си по киберсигурност.“

Срещата беше организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“. В нея участваха доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност“, проф. д-р Цветан Цветков, гл. ас. д-р Недко Тагарев, млади учени, специалисти по киберсигуронст от университета и гости.

Гостите от САЩ също споделиха своя опит, наблюдения и практики в процеса на обучение по киберсигурност. National CyberWatch Center бе представен от Colleen Dionne McDaniel-Graham - Student, Prince Georges Community College / Andrew Thomas Rozema - Grand Rapids Community College Center / James Gruich - Mississippi Gulf Coast Community College / Andrew Sep - Student Penn State University / Zayira Jordan - Universidad Politécnica / Kameran Evans - KSE Consulting / Joseph Michael Squillace - Penn State University.


National CyberWatch Center води политика на сътрудничество, като координира широка национална мрежа включваща ученици, училища, физически лица, предприятия.

Като лидер в областта на образованието по киберсигурност и развитието на работната сила, ролята на National CyberWatch Center включва:

  • Застъпничество за ролята на обществените колежи и университети в образованието и развитието на работната сила в областта на киберсигурността;
  • Изграждане на програми за образование и развитие на работната сила в областта на киберсигурността;
  • Сътрудничество с образователни институции, предприятия, правителствени структури и професионални организации за укрепване на програмите за образование, развитие на работната сила и научни изследвания в областта на киберсигурността;
  • Координиране на съвместни програми за образование, развитие на работната сила и научни изследвания в областта на киберсигурността;
  • Популяризиране на модели за въздействие в областта на образованието и развитието на работната сила.

Галерия снимки от Нашият университет организира среща-дискусия по въпроси на киберсигурността с пр ...