Неправителственият сектор бе представен в третия ден на кариерните борси по проект „Икономическото образование в България 2030“

сряда, 31 май 2023 16:35


Третият ден от кариерните борси, които се провеждат в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“ срещна студентите с работодатели от неправителствения сектор.

„Идеята на третата кариерна борса по проект „Икономическото образование в България 2030“ е младите хора да научат повече за работата в неправителствения сектор и за възможностите за стаж и доброволчество там. Те трябва да знаят, че тези организации са също места, където човек може да изгради кариера и то кариера с кауза, защото всяка неправителствена организация е призвана да помага на обществото по някакъв начин“, подчерта доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност и координатор по проекта.

„Искаме да покажем на студентите, че работата в неправителствените организации е работа като всяка друга и предлага възможности за реализация и развитие. Това е работа с добра цел в полза на всички. Неправителствените организации ще предложат, ако не веднага работа, то поне стаж на младите хора“, каза директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) Атанас Димитров.

„Българската организация за доброволно кръводаряване” (БОДК) e първото сдружение в обществена полза в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Основна цел на сдружението е да насочи общественото внимание към проблемите, които произтичат от малкото доброволни кръводарители и липсата на достатъчни количества безопасна кръв за задоволяване нуждите в здравеопазването на България. Създател, собственик и администратор сме на системата „Дари кръв – помогни или намери помощ“ с първото по рода си за България мобилно приложение за взаимопомощ“, каза Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК и допълни: „Дейностите ни са разнообразни, затова имаме различни позиции, има такива, които са изцяло онлайн, има и работа, която е свързана с организиране на събития, също така ще ни бъдат полезни хора, които имат интерес към дигиталния маркетинг. Имаме позиции и възможности за работа по администриране на системата „Дари кръв“.

„В Института за пазарна икономика търсим специалисти с икономически профил, които искат да се занимават с аналитична работа, с изготвяне на различни видове анализи, хора, които се интересуват от това, което се случва в момента и могат да предоставят тази информация на онези, които взимат важни решения, като ръководители на високи позиции, които са част от администрацията или са хора от бизнеса, или журналисти, или са такива, които просто се интересуват от случващото се в България, когато става въпрос за финанси, икономика, бюджет“, коментира Ива Ранковска, представител на Института по пазарна икономика, която е и възпитаничка на УНСС, завършила магистратура по „Маркетинг и бранд мениджмънт“.

„Търсим също така човек, който е отворен към работа с данни. Много голяма част от дейността ни е свързана с обработване на различни данни. Добрият кандидат трябва будно се интересува от това какво се случва в България и по света, защото малко или много икономическите процеси са обвързани с политическите. Като цяло работата в института е доста ценна, защото много често различни институции се допитват до нас за това как да се извършат дадени политики и дадени стратегии и съответно работата, която човек върши има доста голямо отражение и приложение в различни области от социално-икономическия живот“, допълни Теодор Недев от Института по пазарна икономика.


Проектът BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.


  

Галерия снимки от Неправителственият сектор бе представен в третия ден на кариерните борси по прое ...