Бъдещи политолози представиха свои анкети и анализи за типовете политическа култура у нас

вторник, 16 май 2023 9:13

Резултатите от анкетно проучване за характера и типовете политическа култура представиха студенти от четвърти курс по специалност „Политология“. Анкетите са направени сред студенти от различни специалности на УНСС, проведени по метода на „отзовалите се“, спазвайки всички изисквания за анкетното проучване. Изследването е с учебна цел и е в рамките на учебната дисциплина „Българска политическа култура“, която се изучава два семестъра.

„От години се опитваме да наложим един по отворен стил на обучение – обучение, ориентирано към практиката. Изучавайки тази дисциплина, студентите натрупаха достатъчно опит по политическа култура и българска политическа култура и заедно решихме да направим един интелектуален експеримент – те да анкетират свои колеги, за да проучат основните типове политическа култура на студентите в България. Целта е да се идентифицират характеристиките, типа политическа култура според критериите и типологиите на изучаваните в курса автори: Гейбриъл Алмънд и Сидни Верба, Дейниъл Елазар, Роналд Ингълхард, Аарон Уилдавски и Робърт Дал“, каза доц. д-р Блага Благоева, ръководител катедра „Политология“.

Доц. д-р Блага Благоева със студентите презентатори Стефани Божинова, Симона Антонова, Теодора Стаменова и Теодор Илиев (от дясно наляво

Анкетните проучвания бяха четири: на Калина Корчева, представено от Теодор Илиев, на  Стефани Божинова, Симона Антонова и на Теодора Стаменова. Всичките са проведени през месец април 2023 г. сред студентите от професионално направления „Политически науки“ на УНСС.

В заключение доц. Благоева даде положителна оценка на представянето на своите студенти, като ги поздрави за усилията, които са положили за предварителна подготовка, както и за самото провеждане на анкетите и най-вече за анализа. Тя отбеляза, че те, макар и пред малка публична аудитория, са представили на практика това, което теоретично са изучавали и са показали професионално самочувствие, което е изключително важно за публични изяви.

На събитието присъстваха бивши и настоящи възпитаници на катедра „Политология“ и преподаватели, които задаваха въпроси и изказваха мнение в дискусията след презентациите. 

  

Галерия снимки от Бъдещи политолози представиха свои анкети и анализи за типовете политическа култ ...