Севдалина Димова, KPMG: Ако се научите да четете отчетите на банките, ще знаете всичко за икономиката в държавата и света

сряда, 10 май 2023 11:43

Защо професията на одитора е вълнуваща и интересна и как чрез нея добавят стойност в бизнеса и обществото, представи г-жа Севдалина Димова, съдружник в KPMG. Тя беше гост в лекцията на проф. д-р Даниела Фесчиян по дисциплината „Счетоводство на банките“ пред третокурсниците от специалност „Счетоводство“.

Проф. д-р Снежана Башева, ръководител катедра „Счетоводство и анализ“ представи лектора и благодари на компанията KPMG, която е една от водещите и работещи в областта на одита на финансови институции, че са намерили време, въпреки натоварения график, техен съдружник да присъства и да запознае студентите с възможностите и да открие пред тях нова перспектива за кариерното им развитие.

„За мен е удоволствие да приветствам г-жа Димова, която прие това предизвикателството да изнесе лекция за професията на одитора, знаейки, че ще го направи пред отлично подготвени студенти“, посочи проф. д-р Даниела Фесчиян, зам.-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“ и допълни, че накрая на представянето си, тя ще посочи и предизвикателствата, които е срещнала в работата с годишните финансови отчети на банката, което е част от текущата лекция.

Проф. д-р Даниела Фесчиян представи и екипа преподаватели по счетоводство на банките  - гл. ас д-р Радка Андасарова и гл. ас. д-р Ясен Даскалов (на снимката долу).

Лекторът г-жа Севдалина Димова сподели, че за нея е чест и удоволствие 20 години по-късно да бъдe пред студенти на университета, който е завършила. Тя допълни, че е започнала кариерата си в  KPMG веднага след като е завършила тяхната специалност и днес се занимава с одит на най-големите финансови институции в България – банки, застрахователни и пенсионни фондове.

В своето изложение г-жа Димова подчерта, че ролята на одиторите е да добавят стойност на бизнеса и обществото. В презентацията си тя засегна 5-те причини, поради които ролята на одиторите е много специална. „На първо място имаме задължение, ако се натъкнем на някаква съществена финансова измама или грешки във финансовите отчети да информираме ръководството. По този начин предпазваме инвеститорите от съществена загуба. Така създаваме увереност в компанията и подпомагаме икономиката. На трето място - съществена част от одита е издаването на писмо до ръководството на компанията, в което се идентифицират слабостите във вътрешните контроли и подпомагаме предприятието да функционира ефективно и ефикасно.“ На следващо място тя обърна внимание, че одиторът е посредник между бизнеса и създателите на международните счетоводни стандарти. „От една страна насърчаваме бизнеса да прилага стандартите по възможно най-добрия начин, от друга, даваме обратна информация на тези, които създават международните счетоводни стандарти. Не на последно място, ние като одитори допринасяме за по-добро корпоративно управление, отговаряйки за максималната прозрачност на отчетите.“

За да онагледи ролята на одиторите г-жа Севдалина Димова представи няколко примера за вътрешнофирмени и външни одитори, открили финансови измами в различни фирми, като четвъртата по големина американска банка Wells Fargo, Toshiba, Olympus.

Г-жа Димова обясни процеса на работа на одиторите, който вече не включва само преглеждане на документи, а е необходимо одиторът да бъде аналитик и да познава бизнеса, като 60% от работата е разбиране на бизнеси и оценка на рискове и разгледа одит процедурите.

Лекторът отговори и на въпроса „Забавен ли е одитът?“, като изтъкна 5-те неща, заради които за нея той е забавен – работи се в динамична среда, учи се постоянно, срещате се с нови хора, материята се променя непрекъснато, но това ни развива като хора и специалисти и неслучайно, тези които са минали през одиторската професия са търсени за ръководни позиции. Тя подчерта, че това е единствената професия, която има досег с всички части и отдели на бизнеса.

Г-жа Севдалина Димова посочи, че одитът е една от най-динамично развиващи се професии, особено с навлизаща дигитализация и нови технологии и глобализацията.

Накрая на лекцията тя премина към многобройните предизвикателства пред банките при тяхното отчитане, като подчерта, че това е един от най-съществения сектор в икономиката. „Ако се научите да четете отчетите на банките, ще знаете всичко за икономиката в държавата и дори в световен мащаб, защото банките са гръбнака на икономиката.“

Г-жа Димова каза още: „Бъдете горди, че сте студенти на УНСС, имате невероятен шанс да завършите най-добрата специалност и университет“.

Проф. д-р Даниела Фесчиян посочи, че един от аргументите, който е използвала да обясни защо счетоводството на банките трябва да бъде задължителна учебна дисциплина е бил именно значимостта на информация, която създава на макрониво за определяне на фундаментални макроикономически величини. Тя обърна внимание, че като студент е ползвала учебника „Банково счетоводство“ на проф. Коста Пергелов и проф. Стоян Стоянов, в който се подчертава, че счетоводството на банките надскача представите за счетоводство в рамките на предприятието и че това е дисциплина, без която е невъзможно да се добие компетенции за икономиката на страната.

Проф. д-р Снежана Башева уточни, че одиторската и счетоводната професия дават добър стандарт за живот и припомни, че студентите, които завършват специалност „Счетоводство“ са взели 6 от изпитите, които трябва да държат, за да добият квалификация „Счетоводство“ от общо 14-те изпита и затова имат голямо предимство като наши студенти. Тя допълни, че студентите на УНСС са предпочитани когато се явяват за работа или стаж в големи компании и призова да се възползват от тези възможности.

 

Галерия снимки от Севдалина Димова, KPMG: Ако се научите да четете отчетите на банките, ще знаете  ...