230 средношколци на предварителна матура за прием в УНСС

неделя, 30 април 2023 14:09

На 30 април 2023 г. в УНСС се проведе предварителен изпит във формат на Държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература, като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в УНСС. Екип от УНСС беше ангажиран с организирането и провеждането на изпита.

Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти, гл. ас. д-р Иван Вълчанов, катедра Медии и обществени комуникации", гл. ас. д-р Кристиан Желев, катедра МИО и бизнес", проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност, д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“ (от ляво надясно)

„Добре дошли в нашия университет. Този университет е най-старото висше икономическо училище в България, на повече от 100 години, и в същото време е един международен университет. Ние сме част от европейската мрежа ENGAGE.EU, в който има още 8 големи, специализирани в бизнеса и икономиката университети. Завършвайки УНСС, вие получавате диплома от акредитирано на европейско равнище висше училище и тази диплома се признава не само в рамките на ЕС, но и в целия свят. Имаме отлични контакти с бизнеса и нашите студенти получават предложение за стажове още в първи курс, а много от тях започват работа във тори курс. Искам да обърна внимание, че УНСС е единственият университет, който тази учебна година не увеличи таксите и нашите такси са най-ниски в страната“, каза проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност, при официалното откриване на изпита.

    

Проф. д-р  Матилда Александрова

Д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“, инструктираха участниците как ще бъде проведен изпита при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от „Учебна дирекция “.

 
  Д-р Екатерина Деливерска

Преди началото на изпита преподаватели от УНСС запознаха зрелостниците с условията, които предлага УНСС, и предимствата, които дава. Гл. ас. д-р Кристиан Желев, преподавател в катедра МИО и бизнес", разказа за предимствата на университета, в който се обучават към 19 000 студенти, предлагат се 42 бакалавърски специалности, както и 88 магистърски и всичките са по актуални учебни програми. Той подробно обясни предимствата на УНСС като част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU, която е най-важната и най-мащабната инициатива на Европейската комисия за трансформиране на висшето образование, науката и иновациите в Европа. Нейната цел е създаването на невиждано до момента ниво на тясно сътрудничество между висши училища в Европа. Наблегна на партньорство на университета с бизнеса, което дава възможност за стажове и добра работа. Акцентира и на отличната професионална реализация на завършилите университета.

 

Гл. ас. д-р Кристиан Желев

Доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти и преподавател в катедра Недвижима собственост" сподели, че в УНСС може да се усети академична атмосфера и дух, които са много важни за духовното израстване на учещите в УНСС. Като главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти той наблегна и на реновираната материална база, която университетът предлага, на най-новия и модерен корпус, в който се провежда и самия изпит, както и на добрите битови условия в общежитията, в които има над 5000 места. Акцентира и на отличните възможности за спорт, които се предоставят.

    

Доц. д-р Драгомир Стефанов  

Гл. ас. д-р Иван Вълчанов, катедра Медии и обществени комуникации", обясни за международния обмен по програмата „Еразъм+“, по която се осъществява партньорство с десетки университети в Европа, като за всяка специалност може да се намери съответното място. „Обучавайки се в нашия университет, вие всъщност ще имате възможност да осъществявате реален обмен с партньорски университети, да учите тук и в чужбина“.

    

    Гл. ас. д-р Иван Вълчанов

Кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст.

Карина Костадинова от 35 СЕУ „Добри Войников“ изтегли изпитна тема - Вариант №1 – „Любовта – незрима за очите, но видима за душата“ (есе) и „Преобразяващата сила на любовта“ (интерпретативно съчинение върху „Посвещение“ на Петя Дубарова)

С тази нова форма на кандидат-студентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне кариерното ориентиране на зрелостниците, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.


Какво казаха учениците след изпита

Радослав Василев от 12 СУ Цар Иван Асен II", София: От вашия сайт научих за предварителния изпит. Искам да уча точно специалността „Медии и журналистика“ в УНСС. От малък искам да съм журналист, да разбирам какво има на хората в главите, по някакъв начин да изразявам тяхното мислене“.

София Вачева от 30. СУ „Братя Миладинови”, София: „Аз следя сайтовете на университетите и научих от вашия за този предварителен изпит. Искам да уча „Мениджмънт на недвижимата собственост“. Много ми харесва тази специалност и бих искала да я изучавам в УНСС“.

Мирела Николова от ПМГ - Природоматематическа гимназия Св. Климент Охридски", Силистра: Явих се на първата предварителна сесия през февруари и когато ми излезе оценката на сайта, разбрах и за днешния изпит. Аз съм човек в неравностойно положение и искам да уча „Право“, защото чрез правото смятам да изразявам себе си като представител на хората в неравностойно положение. Искам да съм гласа на тези хора, защото не се срамувам от себе си и зная колко е трудно. Зная, че трябва да се отстояваме. Усещам го като призвание".

Рая Маринова от Втора немска гимназия - 73 СУ „Владислав Граматик“: Проверявах сайтовете на университетите и попаднах на информацията за този изпит и реших да дойда. Искам да уча „Право“, харесва ми да стана юрист".

Цветелин Дончев от СУ Васил Левски", Севлиево: Честно казано не помня откъде научих за изпита. УНСС е един от университетите, в който избрах да кандидатствам и затова идвам днес на предварителен изпит".


Галерия снимки от 230 средношколци на предварителна матура за прием в УНСС ...