Студентски научен форум „Съвременни аспекти в сигурността и отбраната“ се проведе в нашия университет

петък, 28 април 2023 13:11

„Съвременни аспекти в сигурността и отбраната“ беше темата на студентски научен форум, организиран от катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС.
Преди официално да открие форума, ректорът проф. д-р Димитър Димитров представи на участниците ученичката Александра Емамзаде от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, която беше „ректор за един ден“ в инициативата на Фондация „Джуниър Ачийвмънт – България“

Доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата" и научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност", Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, проф. д-р Цветан Цветков, директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността на УНСС и преподавател в катедрата, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Александра Емамзаде, доайенът на катедра „Национална и регионална сигурност" проф. д-р Тилчо Иванов и Васил Павлов, докторант в катедрата и модератор на събитието

„Днес ще имам по-облекчена програма, защото имам трима ректори за един ден, които ще изпълняват различни функции, иначе ги изпълнявам аз в едно качество“, каза проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Поздравления за преподавателите от катедра „Национална и регионална сигурност“, както и за гл. ас. д-р Теодора Гечкова, която активно работи по организацията на събитието. Този форум е много добра инициатива. Поздравявам и студентите, които ще се включат и ще участват. Това събитие ще ви помогне да направите още една стъпка в развитието си. Сега е момента да покажете възможностите си и да тренирате уменията си, защото се обучавате в единствената специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ в България, с над 30-годишна история и няма хора с по-добра подготовка в тази област от вас“.

След като приветства участниците, ректорът предостави думата на Александра Емамзаде да поздрави присъстващите като „Ректор за един ден“.
„Поздравления за всички, които участват, смятам, че темата на форума е наистина важна в днешно време, особено сигурността на хората и здравето. За мен е чест да съм сред вас днес. Благодаря!“, каза Александра Емамзаде.

 „Искам да ви поздравя с днешния ден, в който отбелязваме 33 години от създаването на катедра „Национална и регионална сигурност". Тя е по-възрастна от почти всички от вас и е плод на труда на много колеги към които трябва да изпитваме голямо уважение за усилията да разкрият това научно и образователно направление „Икономика на отбраната и сигурността“, каза проф. д-р Тилчо Иванов и допълни: „Животът провери тази идея и показа, че тя е жизнена и има още по-голямо бъдеще, днешният ден доказва това. Обществото чака вашия принос за сигурността и отбраната на страната. Трябва млади хора като вас да поемат тази задача, професионално и с чувство за дълг към обществото. Това е вашето призвание и ако вие го осъзнаете и го приемете ще живеете добър живот със съзнанието за изпълнен дълг“.

 „Дългият път, който изминахме от създаването на тази катедра беше изпълнен с много трудности, но си е струвало, защото сега виждаме усмихнати, умни и интелигентни наши студенти. Най-емоционалното преживяване е първото участие в научна конференция, но няма как да не се мине през това и вълнението ви е напълно нормално. Желая на всички участници успех!“, обърна се към студентите проф. д-р Цветан Цветков, директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността на УНСС и преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност".

„С нетърпение чаках този форум, разсъждавайки по отношение на предизвикателствата през последните 5 години и въпросите, които предизвикват.  За това време стартирахме с миграционни процеси, които се отразиха на сигурността, влязохме в здравна криза, която тепърва ще анализираме и изучаваме, последва военна криза, сега говорим и за заплаха от изкуствения интелект, все заплахи, които в нашата катедра се изучават и анализират. Вие колеги сте тези, които ще дадат посока, не само на научното направление, но и на специалността и чакам отговори от този форум“, посочи доц. д-р Нончо Димитров, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата" и научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност".

„Вярвам, че колкото по-често участвате в подобни форуми, това ще ви помогне да се развивате като личности. Убеден съм, че по време на дискусиите ще успеете да обмените знания и идеи, които ще ви бъдат полезни да решавате проблемите, с които ще се сблъскате в бъдеще“, каза новият председател на Студентски съвет Илиян Чабуклийски.

Форумът продължи с представяне на разработките, които бяха фокусирани върху теми свързани с предизвикателствата пред киберсигурността, екологичната сигурност и проблемите на енергийната сигурност на Република България. В рамките на програмата докторантите към катедра „Национална и регионална сигурност“ Адела Бозмарова, Васил Павлов, Тиана Калеева споделиха своя опит със присъстващите студенти.

В края на събитието ректорът връчи грамоти на победителите в първия конкурс за есе на тема „Етика, наука, образование“, проведен от катедра „Национална и регионална сигурност“, с участието на студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ I-ви курс. На първо място се класира Ивана Чаленкова, на второ Георги Рашков, а третото място зае Божидара Бойчева. 11 от участниците в конкурса са предложени от катедрата на Министерство на образованието и науката за награждаване с еднократна стипендия за научни постижения.
Участниците в конкурса и във форума бяха приветствани и от другите двама участници в инициативата „Ректор за един ден“ Атанас Ибришимов, ученик от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ и Миладин Димов, студент по икономика и финанси в Нюрнберг, Германия, завършил същата гимназия.

Атанас Ибришимов  Миладин Димов

                                                
На всички участници във форума бяха връчени сертификати за участие.

Участниците в инициативата „Ректор за един ден“ също връчиха грамоти и сертификати.

С част от екипа на катедра „Национална и регионална сигурност“

Галерия снимки от Студентски научен форум „Съвременни аспекти в сигурността и отбраната“ се провед ...