Ректорът откри барелеф на проф. д-р Борислав Борисов

петък, 28 април 2023 9:20

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров тържествено откри барелеф в памет на проф. д-р Борислав Борисов в Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер.

Официални гости на събитието бяха Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012г. и проф. д-р Владя Борисова, дъщеря на проф. д-р Борислав Борисов и председател на Патентното ведомство на Република България. Сред гостите бяха Румен Петков, министър на вътрешните работи в периода 2005-2008, акад. Григор Горчев, дмн, почетен ректор на Медицински университет – Плевен, ректорското ръководство на УНСС, много преподаватели и колеги на проф. д-р Борислав Борисов.

Проф. д-р Борислав Борисов е „Почетен професор” и „Почетен ректор“ на УНСС, бил е два мандата ректор на университета в периода 2003-2011 г., народен представител и съветник на президента Георги Първанов. Той е основател на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер.

„Проф. д-р Борислав Борисов е един от пионерите и основателите на науката за управлението на интелектуалната собственост и създател на този единствен по рода си Институт, за това решихме той да носи неговото име“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и изтъкна огромните заслуги на проф. Борислав Борисов за развитието на УНСС като ректор и председател на Съвета на ректорите. Подчерта богатата му политическа кариера, като народен представител и председател на Комисията по образование в Народното събрание и отбеляза, че е общуването с такава богата личност е било интелектуално удоволствие.

„Радвам се, че мога отново да си припомня годините, когато откривахме Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер, събития, които сме провеждали тук с високо академично и чуждестранно представителство. Проф. д-р Борислав Борисов е личност, която оставя светла диря в българската наука, в общественото и политическото развитие“, каза президентът Георги Първанов и допълни: „Бил съм свидетел на дейността му като ректор и като председател на Съвета на ректорите и на други отговорни длъжности, които е заемал. Той не беше просто ръководител. Беше лидер в истинския смисъл на думата. Неговата заслуга са редица структурните промени и реформите, които остави на УНСС. Със своето забележително присъствие остави ярка диря и в политиката. Той е един от родоначалниците на т.нар „граждански вектор в политиката“. Проф. Борисов е не само един голям български учен, но и голям общественик, български патриот, родолюбец и най-вече верен приятел“.

 „За мен е изключителна чест да бъда тук на тази инициатива на УНСС, защото това показва наличието на приемственост. Това, което беше създадено от проф. Борисов очевидно ще бъде унаследено и ще бъде продължено. Бих искала от името на Патентно ведомство на Република България да поднеса венец пред барелефа, с което да изразя благодарността на Патентно ведомство за приноса на проф. Борисов за развитието на интелектуалната собственост на територията на Република България. Може би знаете, че проф. Борисов е едни от 130-те вписани видни български общественици, учени, изобретатели и радетели в „Златната книга на Патентно ведомство“, каза проф. д-р Владя Борисова.

Проф. д-р Владя Борисова подчерта: „Няма да забравим неговото дело, дълбоко вярвам, че всички ние като негови ученици ще продължим да работим напред и още толкова ще разпространим знанието за интелектуалната собственост, за да се родят реални резултати от полза на обществото. Още веднъж благодаря! С проф. Димитров имаме една инициатива, която искам да споделя УНСС ще дари по 5 броя от всички издания на проф. Борисов за Централна библиотека на Патентно ведомство, с това ние ще предоставим публичен достъп до неговите научни изследвания и разработки за да може обществото да се ползва и стъпвайки на тях да гради още по-добро бъдеще за България“.

Силата на личността и делото на проф. д-р Борислав Борисов ще останат завинаги част от историята на УНСС, част от Живата памет на нашия университет!

Галерия снимки от Ректорът откри барелеф на проф. д-р Борислав Борисов ...