Меморандум за сътрудничество с Германо-Българската индустриално-търговска камара

четвъртък, 27 април 2023 16:15

Университетът за национално и световно стопанство подписа споразумение с Германо-Българската индустриално-търговска камара. Партньорството включва съвместни инициативи с цел подпомагане на обучението на студентите на УНСС, възможност за стажове във водещи предприятия, както и изграждане на контакти с реномирани университети в Германия.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара (от дясно наляво)

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че един от приоритетите на университета е изграждане на партньорски отношения с бизнеса. „Провеждаме съвместни програми с водещи компании като А1 и Кауфланд, където нашите студенти имат възможност и да стажуват, и се надявам следствие на това споразумение да се разшири обхвата за успешно кариерно развитие на студентите“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Обсъждане на споразумението с ректора за един ден Атанас Ибришимов и проф. д-р Димитър Димитров

„Германо-Българска индустриално-търговска камара е изключително голяма организация с над 600 членове, сред които водещи предприятия в България. Ние ще съдействаме за участие на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции и събития, организирани от ГБИТК“, каза  президентът на ГБИТК Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис -България“, която от две години е най-голямата компания в страната с приходи 6.6 млрд. лв. за 2021 г.

Мориц Зайлер, ръководител на отдел „Икономика“ в немското посолството, Тим Курт, президент на ГБИТКАтанас Ибришимов, ректор на УНСС за един ден, ректорът проф. д-р Димитър Димитров и д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК

На подписването на меморандума от страна на УНСС присъстваха доц. д-р Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Васил Петков, ръководител катедра „МИО и бизнес“ и директор на Научноизследователския център за пазарни анализи и прогнози, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи и доц. д-р Моника Моралийска, заместник-ръководител на катедра „МИО и бизнес".

Споразумението подписа президентът на ГБИТК Тим Курт в присъствието на главния управител на ГБИТК д-р Митко Василев, както и представителят на германското посолство Мориц Зайлер, ръководител на отдел „Икономика“ в посолството.

Доц. Мусов подчерта контактите на УНСС с водещи университети от цял свят, както и участието на УНСС в алианса ENGAGE.EU заедно с още 8 водещи европейски университета, и изрази надеждата, че този меморандум ще спомогне и за нови партньорства с университети в Германия.

Координатор по споразумението от страна на УНСС е доц. д-р Моника Моралийска. „Мисля, че този меморандум ще бъде изключително полезен за УНСС и за повишаване на квалификацията на студентите“, каза тя.

Подписването на меморандума съвпадна с инициативата „Ректор за един ден“.

Десетокласникът от 2 АЕГ „Томас Джеферсън” Атанас Ибришимов беше избран за Ректор на УНСС за един ден и той присъства на официалното подписване на меморандума. Той взе активно участие в дискусията във връзка със сътрудничеството между УНСС и ГБИТК.

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с Германо-Българската индустриално-търговска камара ...