144 средношколци на предварителна матура за прием в университета

събота, 08 април 2023 15:27

На 8 април 2023 г. в УНСС се проведе предварителен изпит във формат на Държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература, като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в нашия университет. Организирането и осъществяването на този кандидат-студентски изпит е в резултат на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и д-р Весела Кръстева (на снимката долу), ръководител на школа „МАРЕ'' за подготовка на кандидат-студенти.

На изпита се явиха 144 ученика, както от школа „МАРЕ“, така и записали се през страницата на университета, с желание да кандидатстват в нашия университет, защото оценката от тази пробна матура важи за приемен изпит в УНСС.

„Добре дошли в нашия университет. Надявам се за една част от вас той също да стане „нашия университет“ от учебната 2023/2024 г. Днес Вие може да тествате знанията си преди официалната матура през май, да видите колко добре сте усвоили учебния материал, на какво още да наблегнете, а тези от Вас, които получат хубави оценки, ще могат с тях да станат наши студенти“. С тези думи проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, даде начало на пробната матура в най-големият икономически университет у нас.

Д-р Весела Кръстева и проф. д-р Цветана Стоянова

Д-р Екатерина Деливерска, директор на дирекция „Учебна дейност“, и д-р Весела Кръстева, ръководител на школа „МАРЕ“, инструктираха участниците как ще бъде проведен изпита при спазване на всички правила за държавен зрелостен изпит по български език и литература. За стриктното съблюдаване на правилата беше създадена организация с квестори от „Учебна дирекция“. Сред представителите на УНСС беше и доц. д-р Антония Пенчева, ръководител катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която ще има задачата да провери и удостовери валидността на изпитните работи.   

Д-р Екатерина Деливерска, доц. д-р Антония Пенчева, проф.  д-р Цветана Стоянова и д-р Весела Кръстева

Преди началото на изпита преподаватели от университета запознаха средношколците с условията, които предлага УНСС. Доц. д-р Моника Моралийска, заместник-ръководител катедра „МИО и бизнес“, и гл. ас. д-р  Емилия Дунева от катедра „Управление“ разказаха за предимствата на университета, който предлага 46 бакалавърски специалности по актуални учебни програми, основани на дигитализацията.

Д-р Весела Кръстева, доц. д- р Моника Моралийска, доц. д-р Антония Пенчева

Те наблегнаха на партньорството на университета с бизнеса, което дава възможност за стажове и добра работа, както и на партньорството с водещи университети в света, от които студентите получават диплома заедно с дипломата от УНСС. Те посочиха, че нашият университет е част от елитната европейска университетска мрежа ENGAGE.EU и също така изпраща студенти на обучение в чужбина и по програма „Еразъм+“.

  Гл. ас. д-р Емилия Дунева и доц. д-р Моника Моралийска

Бъдещите кандидат-студентите имаха възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, организирани в три модула. Включени бяха задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст. Ученикът Васил Цанков (на снимката долу) от Първа английска езикова гимназия имаше леката ръка да изтегли изпитната тема Вариант № 2 от 4 възможни:

Неизлечимите болести на душата (есе)

Вярата – път към спасението (интерпретативно съчинение върху „Спасова могила“ на Елин Пелин)


Какво казаха учениците след изпита

Ивана Янкова и Паола Йорданова

Ивана Янкова от Първа частна математическа гимназия: „Аз съм от школа „МАРЕ“. Дойдох на този изпит, защото много искам да уча „Право“.

Паола Йорданова от Национална финансово-стопанска гимназия, София: „Научих от г-жа Весела Кръстева. Познавам я вече от 5 години, в 7 клас се записах в школа „МАРЕ“ и сега в 12 клас - също. Явих се на Националното състезание по икономикс, но дойдох да си пробвам късмета, защото искам да кандидатствам „Право“.

Мартин Михайлов от 32. Средно училище с усилено изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, София: „Разбрах за изпита от приятели. Още не съм решил какво точно искам да уча. Дошъл съм да пробвам знанията си“.

Камен Манев от 32. Средно училище с усилено изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, София: „Аз също разбрах за изпита от приятели. Това е добра възможност да си пробвам силите.


Тази нова форма на кандидат-студентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне ориентирането на средношколците, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

Пробна матура беше проведена и на 23 март 2023 г. в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев. Резултатите от нея можете да проверите ТУК

Следващите две пробни матури ще се проведат на 23 и 30 април 2023 г.

Документи и такси за кандидатстване за предварителните изпити ТУК.


ФОТОГАЛЕРИЯ




Галерия снимки от 144 средношколци на предварителна матура за прием в университета ...