Гост лектор от Министерството на икономиката и индустрията при студентите от специалност „МИО“

петък, 31 март 2023 16:30

Лекция пред студентите от 3-ти курс на специалност „МИО" изнесе г-жа Христина Владимирова, директор на дирекция „Външноикономическо сътрудничество" в Министерство на икономиката и индустрията. Срещата със студентите беше част от занятието по „Обща търговска политика на ЕС" при доц. д-р Моника Моралийска. В лекцията се включи и г-жа Юлия Филчева от отдел „Азия, Африка, Америка и Австралия" в дирекцията.

Г-жа Христина Владимирова, доц. Моника Моралийска от катедра „МИО и бизнес", г-жа Юлия Филчева (от дясно наляво)

Г-жа Владимирова представи структурата и функциите на външнотърговската дирекция, нейните цели и дейности, както и механизма за взаимодействието й с останалите институции. Тя се спря и на приоритетите на българските външноикономически отношения, включително как се подготвят и подписват търговски споразумения и как дирекцията допринася за тяхното постигане.

  Г-жа Христина Владимирова

От голям интерес за студентите беше частта за Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), чиято дейност се управлява от дирекция Външноикономическо сътрудничество". Г-жа Владимирова сподели и интересни факти за работата на 51 български икономически съветници в тези служби, които оперират в 37 страни в света. Тя се спря и на изискванията към кандидатите за заемане на тази длъжност, като подчерта необходимостта от владеенето на чужди езици.

Г-жа Юлия Филчева

Опит сподели и г-жа Юлия Филчева от отдел Азия, Африка, Америка и Австралия" в дирекцията.

Г-жа Владимирова сподели, че дирекция Външноикономическо сътрудничество" в Министерството на икономиката и индустрията е отворена за студентите от специалност МИО" в УНСС, които биха искали да проведат стаж, да опознаят институцията и да добият много ценни знания от първоизточника на външноикономическите отношения в България.

Студентите от 3-ти курс на специалност „МИО"

Галерия снимки от Гост лектор от Министерството на икономиката и индустрията при студентите от спе ...