Деветото Общо събрание на ASECU се проведе в университета

петък, 31 март 2023 16:40

УНСС беше домакин на деветото Общо събрание на Асоциацията на икономическите университети от Югоизточна Европа и Черноморския регион (ASECU). Целта на Асоциацията е да защитава интересите на икономическите университети от Южна и Източна Европа и Черноморския регион, които са публични, признати или финансирани от държавата на произход, както и да насърчава сътрудничеството между икономическите университети, факултети и катедри в областта на научните изследвания в полза на икономиката, обществото, мира и културното развитие на страните-членки.

Проф. д-р Леонид Наков, генерален секретар на ASECU, Университет „Св. св. Кирил и Методий“, Скопие, Северна Македония, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. Григорис Заротиадис, президент на ASECU и декан на факултета по Икономика и политически науки на Университета „Аристотел“ в Солун, Гърция, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество на УНСС, Ангел Стойков, председател на Студентски съвет при УНСС (от дясно наляво)

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в събранието и представи университета. Той подчерта, че УНСС е бизнес университет със 103 годишна история, има богато портфолио от специалности и обучава 18 хиляди студенти във всички области на социално-икономическия живот. УНСС е водещ университет в множество проекти, насочени към модернизацията на българското висше образование и изграждане на мрежи от висши училища. Университетът е част от елитната университетската мрежа ENGAGE.EU в партньорство с 8 водещи европейски университета в областта на икономиката и социалните науки. Студентите имат възможност да реализират мобилност по програма „Еразъм+“. УНСС предлага не само традиционните специалности в областта на икономиката и управлението, но и въвежда нови конкурентни учебни програми като „Киберсигурност и електронно управление“, „Компютърна обработка и анализ на данни“ и „Педагогика“. „Поддържаме тесни контакти с работодателите и дългосрочни партньорства с бизнеса за провеждане на стажантски и менторски програми, развиваме студентското предприемачество чрез изградения за целта Стартъп хъб. За нас е важно, че като член на ASECU задълбочаваме и развиваме сътрудничеството с икономическите университети от Югоизточна Европа и Черноморския регион“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. Григорис Заротиадис благодари на ректора за гостоприемството и поздрави участниците в Общото събрание. „Изминалият отчетен период не беше никак лесен и лек поради динамично променящата се икономическа и политическа обстановка, в която живеем. Предстои следващ също труден период, в който важността на ASECU като организация с мисия да подкрепя сътрудничеството между икономическите университети в Южна и Източна Европа и Черноморския регион, е не само безспорна, но и нараства“, подчерта президентът на ASECU и очерта основните въпроси, по които организацията трябва да продължи да работи в съвременната среда на нови предизвикателства, засилваща се икономическа криза, бързо развиващи се технологии и изкуствен интелект.

От името на Студентския съвет, неговият председател Ангел Стойков приветства гостите с „Добре дошли в най-големия бизнес университет в България и в Югоизточна Европа“ и изрази радостта си от това, че университетът е част от организация като  ASECU и активно участва в обсъждането на идеи за развитието на висшето образование.

Генералният секретар на ASECU проф. д-р Леонид Наков също поздрави участниците като подчерта готовността на организацията да работи за разширяване и засилване на сътрудничеството между икономическите университети в региона.

Приветствие онлайн към участниците в Общото събрание отправи и вицепрезидентът на ASECU проф. Олег Бодягин от Ростовски държавен икономически университет (РИНХ) на Русия.

Проф. Олег Бодягин

В рамките на дневния ред на Общото събрание беше представен отчет за дейността на УС през отчетния период, бяха обсъдени научното и образователното сътрудничество между членовете на ASECU, текущите проекти, реализирани от Асоциацията и бъдещи проектни предложения, приемането на нови членове, организацията на Конференция на ASECU 2024 и Младежко лятно училище на ASECU 2024.

Галерия снимки от Деветото Общо събрание на ASECU се проведе в университета ...